Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Γιώργου Κατημερτζή, δημάρχου Καισαριανής
Η Καισαριανή δεν πτοείται

- Η κυβέρνηση αρνούνταν το τελευταίο διάστημα να χορηγήσει τις απαραίτητες πιστώσεις στο δήμο για την πληρωμή των εργαζομένων. Με ποιο σκεπτικό;

- Ηδη από τις 11 Νοέμβρη είχαμε αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, να μας χορηγήσει προκαταβολή από τα χρήματά μας, για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας του Δεκέμβρη. Το πρόσχημα για την άρνησή της ήταν πως ο δήμος θα «έρθει» σε μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο από το ερχόμενο έτος, λαμβάνοντας την προκαταβολή. Η όλη διαδικασία, δοκιμασία θα έλεγα, απέδειξε πως η κυβέρνηση είχε στόχο να καθυποτάξει τη Δημοτική Αρχή. Να μας φέρουν σε αδιέξοδο προκειμένου να προσκυνήσουμε τις πολιτικές τους επιλογές. Αυτό φάνηκε καθαρά από τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα, μέρα με τη μέρα, καθώς από τη μία η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποσχόταν πως εγκρίθηκε η χορήγηση της προκαταβολής και από την άλλη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έλεγε πως δεν υπάρχει σχετική έγκριση. Μέσα στους στόχους ήταν να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ της διοίκησης του δήμου και των εργαζομένων και να καλλιεργήσουν αντιπαραθέσεις μεταξύ μας.

- Πώς θα κινηθεί ο δήμος από δω και πέρα, μετά τα δείγματα γραφής που έδωσε η κυβέρνηση απέναντί του;

- Η μόνη λύση που απομένει στο Δήμο Καισαριανής - και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι και κύρια οι δυνάμεις που ηγούνται στην ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ - είναι η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στην κυβερνητική λογική, για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός. Να ζητήσουμε πόρους, να αντιδράσουμε στη λογική που λέει πως ο δημότης πρέπει να ξαναπληρώσει για μια σειρά αρμοδιότητες, που μεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση στους δήμους. Μόνο ένα μαζικό, αγωνιστικό κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους, μπορεί να ανατρέψει την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

- Είναι σε θέση οι ηγεσίες των ανωτάτων οργάνων του θεσμού να ακολουθήσουν, όπως λέτε, τη λύση της αντίστασης;

- Η πλειοψηφία των ηγεσιών αυτών των οργάνων έχει μπει στη λογική της υποταγής στα κυβερνητικά κελεύσματα, χωρίς καμμία διάθεση να κινητοποιηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση. Ομως η ίδια η πραγματικότητα και η πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, που κουβαλά μαζί της, θα προκαλέσει την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, που με τη σειρά τους μπορούν να εξαναγκάσουν τις παραπάνω ηγεσίες να κινητοποιηθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι δήμοι, που με μεγάλη ευκολία ανέλαβαν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, σήμερα βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα είτε να τους αποποιούνται είτε αυτοί να δυσλειτουργούν.

- Μήπως η άρνηση του δήμου να αναλάβει τέτοιες ή άλλες ενέργειες ήταν ένας λόγος για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί του;

- Η κυβέρνηση άσκησε μια «επιλεκτική» πολιτική απέναντι στο δήμο. Κι αυτό, γιατί η Καισαριανή έχει μια αρκετά μακρόχρονη αγωνιστική ιστορία που «έγραψαν» ο λαός της και οι παλαιότεροι δήμαρχοι. Ανησυχεί η κυβέρνηση, μετά και την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου, ότι αυτές οι παραδόσεις θα επανέλθουν στο δήμο και θα γίνουν παράδειγμα και σε άλλους. Προσπαθεί, λοιπόν, να φέρει τη νέα Δημοτική Αρχή σε αδιέξοδο, πιστεύοντας ότι θα υποταχθούμε και θα ενταχθούμε στις λογικές της. Θα απογοητευτεί, όμως, γιατί η αγωνιστικότητα της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των εργαζομένων της Καισαριανής, είναι αποδεδειγμένες. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε στην πράξη πως ο αγώνας του λαού μπορεί να είναι νικηφόρος.


Χ. Δ..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν παραδίδουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην κυβέρνηση (2016-12-20 00:00:00.0)
Ζητάει ξανά συνάντηση με την Περιφέρεια Αττικής (2016-10-26 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο (2008-03-28 00:00:00.0)
Επαναπροσλαμβάνονται οι συμβασιούχοι (2004-05-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδικητική συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών (2003-06-13 00:00:00.0)
Κυβερνητικά "εμπόδια" στο Δήμο Καισαριανής (1999-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ