Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ΕΣΡ

Το θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΡΣ) θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αφορμή τα πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Αλφα» (πρώην «Σκάι») και «Αντέννα». Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Αν. Μανιτάκης, αναπληρωτής πρόεδρος που τελεί υπό παραίτηση, ο Β. Λαοκράτης, τακτικό μέλος και ο Αντ. Μακρυδημήτρης αναπληρωματικό μέλος του ΕΡΣ.

Στον «Αλφα» (πρώην «Σκάι») είχαν επιβληθεί δύο πρόστιμα, 25 και 50 εκατομμυρίων, ενώ στον «Αντέννα» πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς και διοικητικές κυρώσεις. Ο υπουργός Τύπου επιχείρησε να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων ηθικού περιεχομένου (μετάδοση ανακοίνωσης για τη διοικητική ποινή), τραυματίζοντας το κύρος και την ανεξαρτησία του ΕΡΣ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις τα τρία μέλη προσέφυγαν στο ΣτΕ. Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι:

- Ο υπουργός Τύπου θα έπρεπε να αναπέμψει το θέμα που προέκυψε με τα πρόστιμα και πάλι στο ΕΡΣ προς νέα κρίση.

- Οι ενέργειες αυτές του υπουργού, αφαίρεσαν από τα μέλη του ΕΣΡ να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, δηλαδή να συμμετάσχουν στην έκδοση αποφάσεων επιβολής κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

- Οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Τύπου εκδόθηκαν κατά παράνομη υποκατάσταση του ΕΡΣ και αμφισβητήθηκε η ανεξαρτησία του οργάνου, παρόλο που αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα.

- Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αμφισβήτησε δημόσια τη νομιμότητα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα τη βαθύτατη προσβολή τους τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο επαγγελματικό επίπεδο.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι οι αρμοδιότητες του υπουργού περιορίζονται στον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να επεμβαίνει στις αποφάσεις του.

Επίσης, επικαλούνται το άρθρο 15 του Συντάγματος όπου ορίζεται πως το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο στην άσκηση των καθηκόντων του. Στο σημείο αυτό αναφέρουν ότι και ο νόμος 2644/1998 προβλέπει ότι «φορέας της αποφασιστικής αρμοδιότητας επιβολής κυρώσεων για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας είναι αποκλειστικά το ΕΣΡ».

Τέλος, στην προσφυγή επισημαίνουν ότι ο υπουργός Τύπου έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε (εσωτερικό) έλεγχο νομιμότητας, όμως σε περίπτωση που διαφωνεί είναι υποχρεωμένος να αναπέμψει την επίμαχη απόφαση στο ΕΣΡ για νέα κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ