Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Τίποτε το ουσιαστικό δεν επιτεύχθηκε στο Ελσίνκι

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού σε χτεσινή γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι καταβλήθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε να επιτευχθεί κάτι το ουσιαστικό στο Ελσίνκι σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, σημειώνει πως «ίσως να μην υπήρχαν τα γνωστά αποτελέσματα στο Ελσίνκι, αν δε δεχόμαστε τόσο ασμένως και τελεσιγραφικά την έναρξη της διαδικασίας (των συνομιλιών) της 3ης Δεκεμβρίου».

Αναφέροντας πως επανέρχεται στο θέμα υπό το φως των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κυπριανού διερωτάται πού θα οδηγήσουν, αν συνεχιστούν, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επισημαίνοντας πως δεν αναφέρεται στους ήδη προγραμματισθέντες επόμενους δύο γύρους.

Οσον αφορά «την προσυνεννόηση μεταξύ των κυρίων Κληρίδη και Σημίτη σε σχέση με τα "ανταλλάγματα" που θα εζητούντο για το καλό της Κύπρου από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως «είναι πλέον σαφές ότι και αν ακόμα ζητήθηκε κάτι αναφορικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν υπήρξε η αναγκαία πειστική διεκδίκηση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

«Αντίθετα», προσθέτει, «ακόμα και στα συμπεράσματα του Ελσίνκι βασική αναφορά σε σχέση με το Κυπριακό είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης και η ελπίδα ότι η διαδικασία αυτή θα επιτύχει».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρει ακόμη πως γι' αυτόν είναι πολύ καθαρό και θα πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το ότι «η προσπάθεια για εξασφάλιση "ανταλλαγμάτων" έγινε με στόχο την εξασφάλιση κάποιας διατύπωσης για την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ», αν και, όπως επισημαίνει, «και επί αυτού του σημείου δε βγαίνει από πουθενά το συμπέρασμα ότι πρόκειται για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία».

Τι ομοσπονδία τι συνομοσπονδία!

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχουν μεγάλη σημασία οι «ετικέτες», όπως ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, αλλά οι εξουσίες τις οποίες θα ασκούν τα δύο κρατίδια και η κυβέρνηση την οποία θα συμφωνήσουν τα μέρη.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ χαρακτήρισε τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ρεαλιστική και είπε ότι αποτελεί την αρχή μιας σοβαρής και συνεχούς προσπάθειας, σημειώνοντας πως η πρώτη φάση ήταν πολύ χρήσιμη και παραγωγική.

Είπε, επίσης, ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, τονίζοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία ταξιδεύουν προς τον ίδιο προορισμό. Αναφορικά με τις τουρκικές απαιτήσεις για χωριστό κράτος, είπε ότι «στο τέλος της ημέρας» θα υπάρχει μια Κύπρος στα Ηνωμένα Εθνη, ως ένα κράτος. Κληθείς να σχολιάσει τις αδιάλλακτες δημόσιες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος να κριθούν άτομα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και επισήμανε ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί με δημόσιες δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ