Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιασαν δουλιά οι εποικοινωνιολόγοι

Το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντ. Σαμαρά, που επανέφερε ο Μ. Εβερτ, νέο στοιχείο εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Προπαγανδιστική εκστρατεία για να προβάλει τώρα εκ του ασφαλούς το αίτημα... για διεξαγωγή των εκλογών ξεκινά η ηγεσία της ΝΔ, επειδή εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο «στριμώχνει» τον Κ. Σημίτη, υπερτονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «φοβάται τις εκλογές». Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι ταυτόχρονα θα υπερφαλαγγίσει και την κριτική που διατυπώνεται και στο εσωτερικό του κόμματος για το γεγονός ότι απεμπόλησε τη δυνατότητα που είχε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Στη σύσκεψη του «επικοινωνιακού επιτελείου» που έγινε χτες στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε να προβληθεί έντονα τις επόμενες ημέρες ότι η ΝΔ θέλει εκλογές και ο Κ. Σημίτης τις αρνείται γιατί τις φοβάται, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να δείξουν ότι η ΝΔ βρίσκεται στην αντεπίθεση ανατρέποντας το δυσμενές γι' αυτή κλίμα. Στην κατεύθυνση αυτή «έπιασε δουλιά» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Σιούφας, ο οποίος με αφορμή τη χτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε μέσα στο 2000, τον κάλεσε να προσδιορίσει αμέσως την ημερομηνία των εκλογών και τον κατήγγειλε γιατί «καλλιεργεί κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, σε βάρος της οικονομίας»! Παράλληλα, ηγετικά στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ετσι, ο Μ. Εβερτ εκτιμά ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για να γίνουν οι εκλογές είναι ο Μάης, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης ο Ιούνης.

Επιστροφή Σαμαρά;

Την ίδια στιγμή όμως επιχειρείται ένα νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος. Την αφορμή την έδωσε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Αντ. Σαμαρά άνευ όρων και μάλιστα πριν τις εκλογές. Σε συνέντευξή του στο «Φλας» ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα επιστροφής του Αντ. Σαμαρά μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, είπε ανοιχτά ότι «η ΝΔ πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της σε όλα τα στελέχη, τα οποία έφυγαν για διάφορους λόγους, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα στο παρελθόν». Μάλιστα προανήγγειλε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα αρχίσουν «διάφορες κινήσεις» σε αυτή την κατεύθυνση. Η θέση αυτή του πρώην προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι εκφράζει κατά μία φάση νωρίτερα την επίσημη θέση της ηγεσίας, στο βαθμό που υλοποιηθεί, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τον Κ. Μητσοτάκη. Οπως είναι γνωστό, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί «αιτία πολέμου» ενδεχόμενη επάνοδο του αρχηγού της ΠΟΛ. ΑΝ. και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε αυτή την περίπτωση. Από την άλλη ορισμένα άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να τελειώνουν με τον Κ. Μητσοτάκη ακόμα και προεκλογικά και σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιείται ως ένα καλό πρόσχημα η επιστροφή Σαμαρά. Ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη προσδιορίσει τις σχέσεις του με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, επιφυλάσσοντάς του ένα ρόλο τιμητικής αποστρατείας. Ωστόσο δεν είναι καθαρό αν θα επιχειρήσει την οριστική σύγκρουση πριν τις εκλογές, αναλογιζόμενος το κόστος που θα υπάρξει σε πολλά επίπεδα (νέα διάσπαση, διαρροή ψηφοφόρων κ. ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ