ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - Θ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
Δε συμβιβάζονται κατοχική δράση Γιαννόπουλου και Αντίσταση

Στην κατοχική δράση του Ε. Γιαννόπουλου, όπως προκύπτει μέσα από έγγραφα και στοιχεία του ΥΕΘΑ, αναφέρθηκαν, κυρίως, οι μάρτυρες κατηγορίας καταθέτοντας χτες

Στο ζήτημα της κατοχικής δράσης του Ε. Γιαννόπουλου, όπως αυτή αναδείχνεται μέσα από το Φύλλο Στρατολογικού του Μητρώου και άλλα έγγραφα του ΥΕΘΑ, της εποχής της Κατοχής και μετεμφυλιακά, επικεντρώθηκε, κυρίως, το ενδιαφέρον στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, που συνεχίστηκαν χτες στο Τριμελές Εφετείο όπου εκδικάζεται η μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θ. Κατριβάνου.

Η υπεράσπιση παρουσίασε τρία διαφορετικά Φύλλα Μητρώου ένα από τα οποία, εκείνο που κατατέθηκε στη Βουλή το 1994, ήταν παραποιημένο και στο οποίο δεν παρουσιάζονται ουσιώδεις μεταβολές και στοιχεία που δείχνουν πως ο Ε. Γιαννόπουλος είχε τεθεί σε οριστική απόλυση από το στρατό για βαρέα πταίσματα περί την υπηρεσίαν και πειθαρχίαν και όχι για συμμετοχή στον ΕΛΑΣ.

Ο Θ. Κατριβάνος, επισήμανε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία των εγγράφων του ΥΕΘΑ, μετά από αίτησή του το 1942 εισήλθε στο σώμα μονίμων υπαξιωματικών δίνοντας όρκο στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ομως, τόνισε, την ίδια περίοδο, κάποιος από τους μάρτυρές του υποστήριξε ότι πήγε στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι μάρτυρες Νίκανδρος Κεπέσης που ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του, και Φ. Τσέκερης, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ ήταν κατηγορηματικοί:

Δεν μπορεί να έγινε αυτό. Δε συμβιβάζεται να δίνει όρκο στις στρατιωτικές υπηρεσίες του Τσολάκογλου και ταυτόχρονα να είναι στον ΕΛΑΣ. Μάλιστα, επισημάνθηκε, πως το ΕΑΜ, αντίθετα, είχε καλέσει όλους τους τίμιους αξιωματικούς να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ.

Χαρακτηριστικός εδώ ήταν ο διάλογος ανάμεσα στο Μάρτυρα Φ. Τσέκερη και την υπεράσπιση.

- Υπερ. Το Μάρτη του '44 ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίζεται να προάγεται ως ανθυπασπιστής στον κατοχικό στρατό. Αλλά ένας μάρτυρας, ο κ. Καράς, είπε ότι τον Απρίλη του '44 τον τοποθέτησε καπετάνιο στο τάγμα του. Δεδομένου ότι ο μηνυτής από τον Ιούλιο του '44 υπηρετούσε, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μελισσίων υπό τις διαταγές του Στεφάνου. Μπορούσε να υπηρετεί ταυτόχρονα στον κατοχικό στρατό και στον ΕΛΑΣ;

- Πολ. Αγωγή: Ποιον κατοχικό στρατό, αποθηκάριος ήταν!

- Μάρτυρας: Δεν είναι δυνατόν να υπηρετούσε δύο κυρίους. Συγκερασμός δεν υπήρχε...

Προηγούμενα, ο Θ. Κατριβάνος, αφού παρέδωσε τα Φύλλα Μητρώου του Γιαννόπουλου στο δικαστήριο, με γραπτή αίτησή του ζήτησε από το δικαστήριο να ερευνήσει ποιο είναι το γνήσιο και να ζητηθεί από το Στρατολογικό Γραφείο Τρίπολης το Δελτίο Μεταβολών καθώς δε φαίνεται μέσα από το Μητρώο ότι ήταν φρουρός στις στρατιωτικές φυλακές Πειραιά στην κατοχή.

Κατόπιν αφού διαβάζει διαταγή του ΥΕΘΑ το 1943, περίοδο Ράλλη, με την οποία ο Ε. Γιαννόπουλος φαίνεται να διατίθεται στα Ευζωνικά Τάγματα (Τάγματα Ασφαλείας), ρωτάει το μάρτυρα:

- Μια τέτοια διαταγή, τον Ιούλη του 1943, που λέει σ' ένα λοχαγό (τον Ε.Γ.) να παρουσιαστεί στα Τάγματα, είναι δυνατόν να συμβαδίζει με όσα υποστηρίζει ο μηνυτής, πως ήταν και στον ΕΛΑΣ;

- Ν. Κεπέσης: Είναι ασύμβατο. Δεν μπορεί, τότε, να ήταν στον ΕΛΑΣ, αποκλείεται αυτό.

- Θ. Κατριβάνος: Ο κ. μηνυτής λέει πως δεν παρέλαβε τη διαταγή γιατί ήταν διατεθειμένος... στο νοσοκομείο. Ομως, αν υποθέσουμε ότι μετά αρνήθηκε να παρουσιαστεί, όπως ισχυρίζεται, τότε θα ήταν αυτό σοβαρό παράπτωμα;

- Μάρτυρας: Βεβαίως, είναι άρνηση εκτέλεσης διαταγής.

- Θ. Κατριβάνος: Ομως λίγο αργότερα, το Φλεβάρη του '44 περνάει από μια επιτροπή και κρίνεται προακτέος στο βαθμό του μόνιμου ανθυπασπιστή!

Ο Φ. Τσέκερης, στην κατάθεσή του αρχικά, επιβεβαίωσε ότι η βεβαίωση για την αντιστασιακή δράση που έδωσε, το 1984 ο τότε πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, δεν έχει καμιά σχέση με την ΠΕΑΕΑ, όπως προκύπτει από έλεγχο στα αρχεία της, ενώ δεν υπογράφεται και από το ΓΓ της Οργάνωσης όπως γίνεται με όλα τα εξερχόμενα έγγραφα της οργάνωσης. Πρόκειται για μια δήλωση σε κοινό χαρτί στο οποίο κατά περίεργο τρόπο εμφανίζεται το σήμα της ΠΕΑΕΑ, ενώ το νόμιμο θα ήταν μια δήλωση του τότε Ν. 105.

Ο μάρτυρας εξέφρασε επίσης την απορία του για τον τρόπο που εμφανίζεται η βεβαίωση, όπου φέρεται να έδωσε ο Σπ. Κωτσάκης στον Γιαννόπουλο, λέγοντας πως αυτό δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα του, όπως τον γνώριζε. Ο ίδιος είπε ότι μπορεί και να υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με πρόσωπα που παρουσιάζονται στα αντιστασιακά βιβλία, και βεβαίως και στο βιβλίο του Κωτσάκη. Οπως αποκάλυψε ο Φ. Τσέκερης, ο Ε. Γιαννόπουλος το 1964, όταν ιδρύθηκε η ΠΕΑΕΑ, προσπάθησε να ματαιώσει την ίδρυσή της καταφεύγοντας στα δικαστήρια...

Στο σημείο αυτό έγινε ο παρακάτω αποκαλυπτικός διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο του δικαστηρίου και το μάρτυρα:

- Πρόεδρος: Αυτά που λέει ο Κωτσάκης τα αμφισβητείτε;

- Μάρτυρας: Κατ' αρχήν σας είπα, αυτά που λέει στη βεβαίωση, τα στοιχεία, οι τίτλοι του, δεν αναφέρονται αλλού ούτε χρειάζονται και, άλλωστε, η σεμνότητα του Κωτσάκη δεν το επέτρεπε αυτό.

- Πρόεδρος: Θέλετε να πείτε ότι δεν το υπέγραψε;

- Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Εμένα μου γεννάει ερωτηματικά.

- Πρόεδρος: Αμφιβάλλετε ότι το '42 υπήρχε Λόχος Μελισσίων (σ.σ. του ΕΛΑΣ);

- Μάρτυρας: Το '44 μπορεί να υπήρχε. Το '42 όχι, κατηγορηματικά. Δεν μπορεί να υπήρχε τότε αφού οι Ελασίτες στην Αθήνα ήταν ελάχιστοι.

Επίσης, χτες, κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο αγωνιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Σωτ. Σωτηρόπουλος, και ο αντιστασιακός Γ. Τσίτουρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 29 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο Β. Κεδίκογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δήλωση Ν. Κεπέση

Απαγόρευσε χτες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δ. Κιτρίδης στον μάρτυρα υπεράσπισης Νίκανδρο Κεπέση να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος, ψευδόμενος στα κανάλια, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη γνωστή στο πανελλήνιο αντιστασιακή δράση του Ν. Κεπέση. Με δήλωση, που έκανε σε κάποια διακοπή της δίκης, χτες, ο Ν. Κεπέσης τόνισε:

«Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο Νίκανδρος Κεπέσης δεν ήταν καπετάνιος του ανεξάρτητου Συντάγματος Πειραιά.

Να τον διαψεύσω; Δε χρειάζεται. Είμαι πασίγνωστος και πασίγνωστη η δράση του Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, με διοικητή τον Σ. Κύβελο και καπετάνιο εμένα.

Η δήλωση του Γιαννόπουλου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δείχνει πόσο σέβεται την πραγματικότητα αυτή. Πόσο σέβεται την αλήθεια. Πόσο σέβεται τα ιδανικά της τρισένδοξης Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με εμπνευστή του ΚΚΕ, το οποίο δεν αφήνει ευκαιρία να μη συκοφαντήσει...

Τον αφήνω στην κρίση του λαού».

Επιλεκτική αντιμετώπιση

Είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου ο πρόεδρος του τριμελούς Εφετείου, Δημ. Κιτρίδης, στη δίκη Γιαννόπουλου - Θ. Κατριβάνου, με τη στάση του στην όλη διαδικασία, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Επανειλημμένα, δεν επιτρέπει στους μάρτυρες υπεράσπισης, όταν καταθέτουν είτε ερωτώνται από την υπεράσπιση, να απαντήσουν και τους διακόπτει. Το αντίθετο συμβαίνει, κατά κανόνα, με τους μάρτυρες κατηγορίας, είτε όταν ερωτούν οι πληρεξούσιοι της πλευράς Γιαννόπουλου. Είναι περιπτώσεις που «βγάζουν μάτι» κι αυτό έχει αναγκάσει πολλές φορές την υπεράσπιση και τον Θ. Κατριβάνο, να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν ίση μεταχείριση έναντι της πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης. Αλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση, της σχετικής αντιμετώπισης από την πλευρά του προέδρου του δικαστηρίου, είναι η συμπεριφορά απέναντι στον βασικό μάρτυρα υπεράσπισης Β. Κεδίκογλου. Μέρες τώρα, ο πρόεδρος, αν και το ανακοίνωσε κάποιες φορές πως θα του δώσει σειρά να καταθέσει, το αναιρεί και αρνείται να του δώσει το λόγο, προτάσσοντας κάθε φορά άλλους μάρτυρες. Αυτό έγινε και χτες, παραπέμποντάς τον, ουσιαστικά να καταθέσει τελευταίος, ίσως για να μη χαλάσει το κλίμα που θέλει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Τι να υποθέσουμε γι' αυτή την επιλεκτική στάση;

Πρωτοφανής ποινή!

Εξάντλησε κάθε αυστηρότητα προχτές το δικαστήριο στο πρόσωπο του Δ. Ρέλλου, καταδικάζοντάς συνολικά σε τρία χρόνια φυλάκιση (δύο χρόνια και 11 μήνες), χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα! Πρόκειται για μια πρωτοφανή ποινή στα δικαστικά χρονικά, να καταδικάζεται κάποιος σε φυλάκιση τριών χρόνων για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το δικαστήριο, ουσιαστικά, δεν επέτρεψε στον κατηγορούμενο να φέρει μάρτυρες και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας και πως αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, για τα οποία απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, χωρίς να βρει καμιά κατανόηση.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της δίκης, και με αφορμή τη στάση του προέδρου του δικαστηρίου Δ. Κιτρίδη, ο κατηγορούμενος είπε: «Μήπως, ο Γιαννόπουλος σου υποσχέθηκε να σε κάνει αρεοπαγίτη και γι' αυτό συμπεριφέρεσαι έτσι;». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι αυτό «εξαρτάται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο και όχι από τον υπουργό Δικαιοσύνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ