ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απλήρωτοι οι σιτοπαραγωγοί

Με «άδειες τσέπες» θα υποδεχτούν το νέο χρόνο χιλιάδες παραγωγοί σκληρού σιταριού της Λάρισας και των Φαρσάλων, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα οι επιδοτήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τους αρμόδιους. Συγκεκριμένα, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχίας Λάρισας είχαν υποσχεθεί ότι εντός του 1999 θα πάρουν τις επιδοτήσεις.

Οι αγρότες διαπιστώνοντας για μια ακόμα φορά τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους και απαιτούν την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, καθώς η κατάσταση που βιώνουν είναι τραγική, ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα των σιτηρών που συναποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Απλήρωτοι και οι χαλαζόπληκτοι της Καρδίτσας

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει και οι αγρότες της επαρχίας Σοφάδων και άλλων περιοχών της Καρδίτσας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν τον Αύγουστο από το χαλάζι. Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα για την αποζημίωσή τους βρίσκονται στην ΑΤΕ από τα μέσα Δεκέμβρη, δεν έχουν πάρει δραχμή καθώς η τράπεζα παρακρατά παράνομα το 80% των χρημάτων, έναντι χρεών που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες

Ο αγωνιστικός και ενωτικός συντονισμός δράσης των αγροτών της Καρδίτσας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα συζητηθεί στη σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που συγκαλεί σήμερα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Τα θέματα που θα τεθούν στη σύσκεψη είναι: «Πλαίσιο διεκδίκησης - Προγραμματισμός συλλαλητηρίου για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη - Συγκρότηση κλιμακίου για ενημερωτικές συγκεντρώσεις και επισκέψεις στα χωριά».

Η διοργάνωση της σύσκεψης εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης που έλαβαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την απόφαση το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά συλλαλητήρια, με προοπτική στο τέλος του Γενάρη με αρχές Φλεβάρη να συντονιστεί ο αγώνας σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς τα προβλήματά τους όχι απλώς παραμένουν αλλά οξύνονται. Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν αφορά στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ που έχουν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Απαιτούν επίσης ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την παύση των δικαστικών διώξεων κ.ά.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την ενορχηστρωμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού τους, που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας την προεκλογική παροχολογία και τις ψεύτικες υποσχέσεις που ακούστηκαν στα πλαίσια των επισκέψεων υπουργών και άλλων στελεχών της, στους νομούς της περιοχής.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Στο χείλος της καταστροφής

Στο έλεος των εμπορομεσαζόντων που κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος τους, έχει αφήσει η κυβέρνηση τους παραγωγούς εσπεριδοειδών του νομού Αρτας. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική γι' αυτούς, καθώς ο καιρός περνά και η παραγωγή τους εξακολουθεί να παραμένει απούλητη, με ορατό τον κίνδυνο να σαπίσει στα χωράφια, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Η αγανάκτηση των παραγωγών εσπεριδοειδών του νομού, ο οποίος έρχεται πρώτος στην παραγωγή χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, έχει ξεχειλίσει, καθώς δεν έχει κλειστεί ακόμα καμία συμφωνία, ενώ οι χυμοποιοί επιμένουν να εκβιάζουν, για να πάρουν την παραγωγή «κοψοχρονιάς». Συγκεκριμένα, δε δίνουν δραχμή παραπάνω από τις 27 περίπου δραχμές το κιλό, που είναι η επιδότηση, ενώ από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας ζητά να δοθούν επιπλέον 11 με 12 δραχμές το κιλό.

Οσο για τα επιτραπέζια πορτοκάλια, που έπρεπε ήδη να έχουν κοπεί, παραμένουν αδιάθετα πάνω στα δέντρα και οι έμποροι δίνουν εκβιαστικά 22 με 23 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που πέρσι η τιμή τους ήταν 40 - 45 δραχμές το κιλό. Ομως, ακόμα και για τις ελάχιστες ποσότητες, που έχουν φορτωθεί, οι παραγωγοί δε γνωρίζουν ούτε με τι τιμές δίνονται, ούτε το πότε και αν θα πάρουν τα χρήματά τους.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος και οι παραγωγοί μανταρινιών της Αρτας και συγκεκριμένα της ποικιλίας κλιμεντίνη, καθώς ακόμα δεν έχει κοπεί ούτε το 1/3 της παραγωγής, παρ' όλο που ο καιρός ωρίμανσης έχει περάσει. Αποτέλεσμα είναι οι μανταρινοπαραγωγοί να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αφού οι κλιμεντήνες μετά τις 15 Γενάρη θα είναι άχρηστες ή, καθώς πρωιμίζουν πολύ εύκολα και απειλούνται τόσο από την προσβολή από μύκητες λόγω υπερωρίμανσης, όσο και από τους ερχόμενους παγετούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειωμένη η κίνηση στην αγορά

Αισθητά μειωμένη έως και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται η φετινή κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και εκφράζονται φόβοι ιδιαίτερα από μικρομεσαίους εμπόρους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Τη μείωση του τζίρου της αγοράς παραδέχεται και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μ. Βλαχογιάννης, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει πως η αίσθηση από τη μέχρι τώρα κίνηση είναι ότι θα υπάρξει μόνο ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι και προσθέτει ότι οι έμποροι ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Τα χειρότερα φυσικά μπορούν να τα αντέξουν μόνο οι μεγάλες, οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όμως, η κατάσταση είναι ήδη τραγική και οποιαδήποτε παραπέρα μείωση του τζίρου, απειλεί πολλές απ' αυτές με «λουκέτο».

Από την εικόνα που περιγράφουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, φαίνεται ότι η φετινή πτώση του τζίρου είναι σημαντική και έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους. Ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απολύτως αναγκαία και η κατάσταση διαγράφεται πολύ δύσκολη για τον καινούριο χρόνο.

Σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, η κατάσταση στο χώρο των μικρομεσαίων είναι επικίνδυνη. Ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα της πόλης που πέρσι παραμονές Χριστουγέννων χρειαζόταν η αστυνομία να βάλει σε τάξη τα πλήθη των πελατών, φέτος η κίνηση ήταν απελπιστικά πεσμένη. Ο Γ. Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι από έρευνα που διενήργησαν συνδικαλιστές σε καταστήματα του κέντρου της πόλης, διαπιστώθηκε ότι «η πτώση του τζίρου υπήρξε άκρως ανησυχητική. Και η κατάσταση στα συνοικιακά καταστήματα είναι ακόμα χειρότερη».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι περισσότερες αγορές γίνονται με πλαστικό χρήμα - πιστωτικές κάρτες - ή με καταναλωτικά δάνεια, που σημαίνει ότι για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστο θα έχουμε περιορισμένη δυνατότητα αγορών από το καταναλωτικό κοινό, αφού στο διάστημα αυτό ο κόσμος θα είναι υποχρεωμένος να ξεπληρώσει τα δάνεια και τις πιστωτικές του κάρτες και δε θα του περισσεύουν χρήματα να διαθέσει για νέες αγορές.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αντικειμενικές αξίες για 12 Νομαρχίες

Τις τιμές των αντικειμενικών αξιών γης εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμών( αγροτεμάχια) για τις υπόλοιπες 12 νομαρχίες της χώρας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ανακοινώθηκαν επίσης και οι πίνακες τιμών και σχετικών συντελεστών για την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας σε 240 περιοχές που περιέχονται σε 8 νομούς.

Οι αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων θα ισχύουν από 31/12/99 και αφορούν τους νομούς Δράμας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Χανίων και Χίου και το υπόλοιπο των νομών Ηρακλείου και Κυκλάδων. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες αγροτεμαχίων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι 240 νέες περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας, αφορούν τους νομούς Πέλλας, Πιερίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Κυκλάδων, ενώ η ισχύς τους ξεκινά από 14 Γενάρη του 2000.

Οι ανώτερες και κατώτερες τιμές ζώνης είναι: στο Νομό Πέλλας (Σκύδρα) 160.000 και 110.000 το τετραγωνικό. Στο Νομό Πιερίας (ανατολικού Ολύμπου) 190.000 και 110.000 δρχ. ανά τετραγωνικό, στο Νομό Μαγνησίας περιοχή Αλμυρού 140.000 και 110.000 δρχ. ανά τετραγωνικό, Αγχίαλος και νέα Αγχίαλος 120.000 δρχ. το τετραγωνικό, Πτελέου 150.000 και 120.000 το τετραγωνικό, Σούρπης, 260.000 και 110.000 δρχ. το τετραγωνικό, Ανάβρας 120.000 δρχ. το τετραγωνικό.

Στο Νομό Φθιώτιδας σε όλες τις περιοχές, η τιμή ζώνης ορίζεται σε 130.000 δρχ. το τετραγωνικό με εξαίρεση τα Καμένα Βούρλα όπου η ανώτερη τιμή ορίστηκε στις 140.000 δρχ. το τετραγωνικό και την Πελασγία (ανώτερη τιμή ζώνης 160.000 δρχ. και 130.000 δρχ. η κατώτερη). Στο Νομό Κορινθίας η ανώτερη τιμή ορίζεται σε 250.000 δρχ. και η κατώτερη 140.000 δρχ.το τετραγωνικό. Στο Νομό Λακωνίας η ανώτερη τιμή ορίστηκε στις 240.000 δρχ. το τετραγωνικό και η κατώτερη 110.000 δρχ. Στο Νομό Μεσσηνίας η ανώτερη τιμή ορίζεται στις 200.000 δρχ. το τετραγωνικό και η κατώτερη στις 110.000 δρχ. το τετραγωνικό. Τέλος στο Νομό Κυκλάδων, η ανώτερη τιμή ζώνης ορίζεται στις 250.000 δρχ. το τετραγωνικό και η κατώτερη στις 110.000 δρχ. το τετραγωνικό.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν αυτή τη βδομάδα ως εξής:

  • Σήμερα και αύριο 9 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Παρασκευή 31/12 παραμονή πρωτοχρονιάς: 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία σήμερα και αύριο 30/12 θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά όπως όλες τις άλλες ημέρες, θα κλείνουν δηλαδή στις 8 το βράδυ.

Τέλος, τη Δευτέρα 3 του Γενάρη όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργάσιμης προτελευταίας Κυριακής του χρόνου.

Τα αρτοποιεία την Παρασκευή 31 του Δεκέμβρη θα παραγάγουν ψωμί για τρεις μέρες. Το Σάββατο 1 του Γενάρη θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τη 1 το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ