Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειωμένη η κίνηση στην αγορά

Αισθητά μειωμένη έως και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται η φετινή κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και εκφράζονται φόβοι ιδιαίτερα από μικρομεσαίους εμπόρους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Τη μείωση του τζίρου της αγοράς παραδέχεται και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μ. Βλαχογιάννης, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει πως η αίσθηση από τη μέχρι τώρα κίνηση είναι ότι θα υπάρξει μόνο ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι και προσθέτει ότι οι έμποροι ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Τα χειρότερα φυσικά μπορούν να τα αντέξουν μόνο οι μεγάλες, οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όμως, η κατάσταση είναι ήδη τραγική και οποιαδήποτε παραπέρα μείωση του τζίρου, απειλεί πολλές απ' αυτές με «λουκέτο».

Από την εικόνα που περιγράφουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, φαίνεται ότι η φετινή πτώση του τζίρου είναι σημαντική και έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους. Ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απολύτως αναγκαία και η κατάσταση διαγράφεται πολύ δύσκολη για τον καινούριο χρόνο.

Σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, η κατάσταση στο χώρο των μικρομεσαίων είναι επικίνδυνη. Ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα της πόλης που πέρσι παραμονές Χριστουγέννων χρειαζόταν η αστυνομία να βάλει σε τάξη τα πλήθη των πελατών, φέτος η κίνηση ήταν απελπιστικά πεσμένη. Ο Γ. Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι από έρευνα που διενήργησαν συνδικαλιστές σε καταστήματα του κέντρου της πόλης, διαπιστώθηκε ότι «η πτώση του τζίρου υπήρξε άκρως ανησυχητική. Και η κατάσταση στα συνοικιακά καταστήματα είναι ακόμα χειρότερη».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι περισσότερες αγορές γίνονται με πλαστικό χρήμα - πιστωτικές κάρτες - ή με καταναλωτικά δάνεια, που σημαίνει ότι για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστο θα έχουμε περιορισμένη δυνατότητα αγορών από το καταναλωτικό κοινό, αφού στο διάστημα αυτό ο κόσμος θα είναι υποχρεωμένος να ξεπληρώσει τα δάνεια και τις πιστωτικές του κάρτες και δε θα του περισσεύουν χρήματα να διαθέσει για νέες αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ