ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Σύμφωνος ο υφυπουργός Παιδείας με τα αιτήματα, αλλά υπάρχουν κι άλλα ...υπουργεία

Αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω και να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζονται, είναι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, μετά και τη χτεσινή συνάντηση που είχαν τα Σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας Δημοσίων Σχολείων της χώρας, με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, μαζί με συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συναντήθηκαν μετά από δική τους πίεση με τον υφυπουργό, ο οποίος συμφώνησε στα βασικά αιτήματά τους, που είναι αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους από συμβάσεις έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αυξήσεις μέχρι 15%, αμοιβή για έντεκα μήνες και χορήγηση του εκλογικού επιδόματος. Παρά τη συμφωνία όμως του υφυπουργού δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αφού - όπως είπε - υπάρχουν και συναρμόδια υπουργεία, όπως το Εσωτερικών, οπότε με το νέο χρόνο θα κανονιστεί μια νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Φλωρίδη.

Οπως τονίστηκε από τις εργαζόμενες, μετά τη συνάντηση, ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και προσανατολίζονται για μεγάλη κινητοποίηση στα τέλη του Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβάσεις έργου, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν πάγια και εξαρτημένη εργασία, ενώ εξαιτίας αυτού του εργασιακού καθεστώτος, οι μισθοί τους κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50 χιλιάδων δραχμών το μήνα. Παράλληλα, στερούνται όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, όπως Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κλπ.

«ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ»
Πρωτοχρονιά με 82 απολύσεις

Η εξαγορά οδήγησε σε απολύσεις και υποχρέωσε 509 ακόμη εργαζόμενους σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Διπλό, πρωτοχρονιάτικο «μποναμά», επιφύλαξε η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, προσθέτοντας 460 ακόμη εργαζόμενους από τη «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ» και τη ΒΙΟΜΑΓΝ,στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, η ανεργία στην Εύβοια είναι στο 1/4 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, δηλαδή, περίπου 25.000 εργαζόμενοι.

Ο πρώτος «μποναμάς», ήταν για τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης παραγωγής λευκού κρέατος της χώρας, της «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ». Η εταιρία «ΚΑΝΑΚΗ ΑΕ», (που μετονομάστηκε σε «HELLENIC QUALITY FOODS Ανώνυμος Εταιρεία Τροφίμων»), ανακοίνωσε, προχτές, στον Τύπο την εξαγορά έναντι 20 δισ. δραχμών της «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ». Χτες, ανακοίνωσε και την οριστική απόλυση από το εργοστάσιο της Εύβοιας 82 εργαζόμενων τους οποίους θεωρεί υπεράριθμους. Για τους υπόλοιπους 509 εργαζόμενους, επιφυλάσσει καθεστώς 5μηνης σύμβασης ορισμένου χρόνου όταν επαναπροσληφθούν, καθώς η εταιρεία «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ» τελούσε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία του ν. 1892/90, η οποία προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων και απόλυση του συνόλου του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι, χτες το πρωί, αντίκρισαν στην είσοδο του εργοστασίου αναρτημένους πίνακες με τα ονόματα τους, μέσα στα οποία ήταν και 82 απολυόμενοι. Μάλιστα, ανάμεσά στους απολυόμενους ήταν και μέλος του ΔΣ του Σωματείου. Η διοίκηση του Σωματείου, όπως κατήγγειλαν στο «Ρ», εργαζόμενοι, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, είχε «εξαφανιστεί». Οι εργαζόμενοι, κατηγορούν τη διοίκηση του σωματείου, ότι γνώριζε τι επρόκειτο να γίνει και εκτός του ότι δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους, ούτε καν διαμαρτυρήθηκε για την εξέλιξη. Στην ίδια ρότα ήταν και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, η οποία δεν αντέδρασε, στη «σφαγή» και στο μέλλον που επιφυλάσσεται στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι απολυόμενοι, το ΔΣ του σωματείου είχε μεσονύκτια συνάντηση με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ομίλου, Φιλίππου.

Η «αδράνεια» αυτή του σωματείου, οδήγησε πολλούς εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους ανυπεράσπιστοι, κάτω από εκβιαστικούς χειρισμούς και τους εκκαθαριστές της ΑΤΕ, που έβαλαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους χωρίς να διεκδικούν αποζημίωση. Ετσι, ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ένα ακόμη ξεπούλημα επιχείρησης, που έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, παραδίνοντάς τη στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ξεπούλημα της συγκεκριμένης «επιχείρησης», έγινε από την κυβέρνηση του μονόδρομου της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης και των απολύσεων εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση η ΝΕ, καλεί, τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργώντας το δικό τους μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής και των εκφραστών της.

Επακόλουθο αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης, - σε λίγες μέρες - θα είναι και το κλείσιμο της μεταλλευτικής επιχείρησης Λευκολίθου, ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), στο Μαντούδι και η απόλυση των 380 εργαζόμενων που παραμένουν πέντε μήνες απλήρωτοι. Υπενθυμίζουμε, ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ στις 20 Δεκέμβρη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκέντρωση ανέργων

Σήμερα, στις 11 το πρωί στο ΕΚΛ

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τους ανέργους, ενόψει των γιορτών, διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους άνεργους του νομού. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση να τους δοθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 200.000 δραχμών, ώστε να μπορέσουν ν' αντιμετωπίσουν τις άμεσες και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Λάρισα αυξάνεται δραματικά, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τις 13 έως τις 27 Δεκέμβρη, δηλαδή μέσα σε διάστημα 15 ημερών, προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων 720 άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μέσα στο 1999 αυξήθηκε έτσι κατά 5.620 σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στο νομό ανέρχεται στους 19.020, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 1997.

Κινητοποιήσεις ανέργων έγιναν ή προγραμματίζεται να γίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ανάλογα αιτήματα. Οι άνεργοι της Πάτρας, συμμετείχαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη, με ειδικό πλαίσιο αιτημάτων. Οι άνεργοι της Εύβοιας, μέσα από το σωματείο τους, διεκδικούν επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις

Τα αιτήματά τους θέτουν  στην κυβέρνηση συνταξιουχικές οργανώσεις

Την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του εν ενεργεία μισθού απαιτούν με υπόμνημά τους στην κυβέρνηση, που κοινοποίησαν και στα πολιτικά κόμματα, οι διοικήσεις των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ Ημαθίας. Την όξυνση των προβλημάτων των συνταξιούχων, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, σε υπόμνημά του, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Ημαθίας, διεκδικούν ακόμα την κατάργηση των νόμων 1902/90, 1976/91 και 2084/92 που επιβάλλουν φορολογία στις συντάξεις με συντελεστή 25%. Ζητούν επίσης αυξήσεις 10% για συντάξεις μέχρι 150 χιλιάδες δραχμές, 8% για συντάξεις από 150-250 χιλιάδες και 5% για συντάξεις μεγαλύτερες από 250 χιλιάδες.

Εκτός από τις αυξήσεις οι συνταξιούχοι Ημαθίας απαιτούν από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 χιλιάδες δραχμές για να καλύψουν μέρος της απώλειας των συντάξεων και για να βγάλουν το χειμώνα, γιατί όπως αναφέρουν «ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα δεν παίζει και η τιμή του πετρελαίου κάθε μέρα ανεβαίνει».

Το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, επισημαίνει από την πλευρά του, ότι την τελευταία επταετία οι συντάξεις είχαν απώλειες πάνω από 45%, με τις συνεχείς πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει αυτό το διάστημα σφοδρή επίθεση σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη διάλυσή της και τη λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων.

Οι συνταξιούχοι - υπογραμμίζει - διεκδικούν: Αυξήσεις 10% για συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές, 8% για μεγαλύτερες και μέχρι 250.000 δρχ. και 5% για μεγαλύτερες συντάξεις. Πραγματικές αυξήσεις. Οχι στους ιδιώτες και στον τζόγο η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων. Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Τριμερή συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση και αύξηση της κρατικής επιδότησης στα Ταμεία. Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και του δημοσίου σε ανώνυμες εταιρίες. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα στο 10%. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δρχ. σαν επιστροφή μέρους των απωλειών. Μειωμένο εισιτήριο στα αστικά μέσα συγκοινωνίας.

Ταμείο Εμπόρων

Στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων ισχύει νέος Κανονισμός Κλάδου Υγείας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, από την 1η Γενάρη 2000 στις δεκατέσσερις ειδικότητες ιατρών που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, προστίθενται οι ειδικότητες του ενδοκρινολόγου και αλλεργιολόγου. Προκειμένου οι ασφαλισμένοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας - σημειώνεται - να επιλέξουν ιατρό για το 2000, ανάλογα με τον τόπο της κατοικίας τους, θα πρέπει να πάνε στα γραφεία του ΤΑΕ με θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας.

Το ΤΑΕ έχει γραφεία: Κεντρικά, στην οδό Βουλής 8 - 10. Στην οδό Ακαδημίας 22. Στην Αγ. Παρασκευή στην οδό Μεσογείων 332. Στο Αιγάλεω στην Ιερά οδό 310 - 312.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ