Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ»
Πρωτοχρονιά με 82 απολύσεις

Η εξαγορά οδήγησε σε απολύσεις και υποχρέωσε 509 ακόμη εργαζόμενους σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Διπλό, πρωτοχρονιάτικο «μποναμά», επιφύλαξε η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, προσθέτοντας 460 ακόμη εργαζόμενους από τη «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ» και τη ΒΙΟΜΑΓΝ,στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, η ανεργία στην Εύβοια είναι στο 1/4 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, δηλαδή, περίπου 25.000 εργαζόμενοι.

Ο πρώτος «μποναμάς», ήταν για τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης παραγωγής λευκού κρέατος της χώρας, της «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ». Η εταιρία «ΚΑΝΑΚΗ ΑΕ», (που μετονομάστηκε σε «HELLENIC QUALITY FOODS Ανώνυμος Εταιρεία Τροφίμων»), ανακοίνωσε, προχτές, στον Τύπο την εξαγορά έναντι 20 δισ. δραχμών της «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ». Χτες, ανακοίνωσε και την οριστική απόλυση από το εργοστάσιο της Εύβοιας 82 εργαζόμενων τους οποίους θεωρεί υπεράριθμους. Για τους υπόλοιπους 509 εργαζόμενους, επιφυλάσσει καθεστώς 5μηνης σύμβασης ορισμένου χρόνου όταν επαναπροσληφθούν, καθώς η εταιρεία «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ» τελούσε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία του ν. 1892/90, η οποία προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων και απόλυση του συνόλου του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι, χτες το πρωί, αντίκρισαν στην είσοδο του εργοστασίου αναρτημένους πίνακες με τα ονόματα τους, μέσα στα οποία ήταν και 82 απολυόμενοι. Μάλιστα, ανάμεσά στους απολυόμενους ήταν και μέλος του ΔΣ του Σωματείου. Η διοίκηση του Σωματείου, όπως κατήγγειλαν στο «Ρ», εργαζόμενοι, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, είχε «εξαφανιστεί». Οι εργαζόμενοι, κατηγορούν τη διοίκηση του σωματείου, ότι γνώριζε τι επρόκειτο να γίνει και εκτός του ότι δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους, ούτε καν διαμαρτυρήθηκε για την εξέλιξη. Στην ίδια ρότα ήταν και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, η οποία δεν αντέδρασε, στη «σφαγή» και στο μέλλον που επιφυλάσσεται στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι απολυόμενοι, το ΔΣ του σωματείου είχε μεσονύκτια συνάντηση με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ομίλου, Φιλίππου.

Η «αδράνεια» αυτή του σωματείου, οδήγησε πολλούς εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους ανυπεράσπιστοι, κάτω από εκβιαστικούς χειρισμούς και τους εκκαθαριστές της ΑΤΕ, που έβαλαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους χωρίς να διεκδικούν αποζημίωση. Ετσι, ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ένα ακόμη ξεπούλημα επιχείρησης, που έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, παραδίνοντάς τη στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ξεπούλημα της συγκεκριμένης «επιχείρησης», έγινε από την κυβέρνηση του μονόδρομου της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης και των απολύσεων εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση η ΝΕ, καλεί, τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργώντας το δικό τους μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής και των εκφραστών της.

Επακόλουθο αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης, - σε λίγες μέρες - θα είναι και το κλείσιμο της μεταλλευτικής επιχείρησης Λευκολίθου, ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), στο Μαντούδι και η απόλυση των 380 εργαζόμενων που παραμένουν πέντε μήνες απλήρωτοι. Υπενθυμίζουμε, ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ στις 20 Δεκέμβρη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ