ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανυποχώρητη η Τουρκία

Δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Κυπριακό επανέλαβε και πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υπογραμμίζοντας, σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ότι η Τουρκία δε θα προβεί σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού της χώρας του, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ανέφερε επίσης ότι στο Ελσίνκι η Τουρκία δεν προέβη σε παραχωρήσεις στην Κύπρο ή αναφορικά με τα εθνικά της δικαιώματα προκειμένου να αναγορευτεί σε υποψήφια χώρα. Πρόσθεσε ότι δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και ότι όσα βήματα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ίδια θα κάνει και το ψευδοκράτος για ενοποίηση με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναγόρευσε την Τουρκία σε υποψήφια για ένταξη χώρα, γνωρίζοντας την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι η φράση στην απόφαση του Ελσίνκι πως θα ληφθούν υπόψη και οι «σχετικοί παράγοντες», αναφέρεται στα δικαιώματα του ψευδοκράτους.

«Καλό κλίμα» βλέπει η Αγκυρα

Παρά τις ανελαστικές θέσεις της για το Κυπριακό, η Αγκυρα «βλέπει» θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, όπως επισήμανε ο Τούρκος Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζανλι στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο Σ. Ατάτζανλι αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία στο τέλος Ιανουαρίου καθώς επίσης και στην επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Ισμαΐλ Τζεμ στην Ελλάδα. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, περιβάλλοντος, εμπορίου, πολιτισμού, περιφερειακής συνεργασίας, οργανωμένου εγκλήματος, λαθρομετανάστευσης, ναρκωτικών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παρεμπόδισης της διπλής φορολογίας.

«Μιλένιουμ» και «ανθρώπινη καταστροφή»

«Το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράκ από την εισβολή του στο Κουβέιτ, τον Αύγουστο του 1990, έχει προκαλέσει το θάνατο 1,25 εκατομμυρίων Ιρακινών, ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χθες) το υπουργείο Υγείας στη Βαγδάτη. "Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του εμπάργκο στο σύνολο του ιρακινού πληθυσμού ανέρχεται σε 1.250.901 από τον Αύγουστο του 1990 ως το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου", αναφέρει το υπουργείο σε έκθεσή του, η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 502.492 παιδιά κάτω των 5 ετών, προστίθεται στην έκθεση. Η θνησιμότητα των βρεφών έφτασε τους 108 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην οποία, ωστόσο, δεν αναφέρεται το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας προ του 1990».

* * *

Τ ο χθεσινό, λακωνικό, τηλεγράφημα του ΑΠΕ δε χρειάζεται άλλα σχόλια. Τα συγκλονιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Είναι μια γροθιά στο «κλίμα ευφορίας» που καλλιεργούν οι αφέντες του κόσμου και στις εμποροπανηγύρεις του «μιλένιουμ». Ερχεται να κονιορτοποιήσει και γελοιοποιήσει όλα αυτά τα αφιερώματα για τον αιώνα που πέρασε, τα οποία αναμασάνε τις κυρίαρχες αξίες και κόβουν και ράβουν ιστορία, πρόσωπα και γεγονότα με τη μεζούρα του «νικητή» και «παντοδύναμου» καπιταλισμού. Επιχειρούν να αποκρύψουν τη φτώχεια, τη δυστυχία και το θάνατο, που απλόχερα έχει σκορπίσει στην ανθρωπότητα το «πέρασμα» του καπιταλισμού. θέλουν να εξωραΐσουν το σάπιο σύστημα που «από κάθε πόρο του βγάζει αίμα». Επιδιώκουν να «ξεχαστεί» η βαρβαρότητά του, που μπροστά της οι λεγόμενοι βάρβαροι της αρχαιότητας ήταν χιλιάδες φορές πιο πολιτισμένοι.

Δε χρειάζεται να ανατρέξει κανείς ολόκληρο τον 20ό αιώνα για να αναφέρει τα αμέτρητα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών του κόσμου. Θα περιοριστούμε, για να μείνουμε στο πνεύμα του παραπάνω τηλεγραφήματος, στην τελευταία δεκαετία και στις μαζικές δολοφονίες και τις εθνοκαθάρσεις που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ και τη νέα τάξη πραγμάτων, μέσα από ένα αποτρόπαιο και απάνθρωπο όπλο που χρησιμοποιούν κατά κόρο: Τις οικονομικές κυρώσεις σε όσους δε συμμορφώνονται στις επιθυμίες τους.

* * *

Από το 1991, λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε διάφορες χώρες. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον ενθουσιώδη «σπόνσορα» πολλών προγραμμάτων συλλογικών οικονομικών κυρώσεων τα οποία εφαρμόζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα όμως με υπηρεσίες όπως η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων.

Ο υποσιτισμός, οι αρρώστιες, η πείνα, η παιδική θνησιμότητα, η οικονομική τελμάτωση και η κοινωνική κατάρρευση λόγω των διαφόρων εμπάργκο είναι φαινόμενα που έχουν σαρώσει ολόκληρο τον πλανήτη, από την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία μέχρι το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, κι από το Σουδάν, την Αγκόλα και τη Λιβύη μέχρι τη Γιουγκοσλαβία. Οι κυρώσεις που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί σ' αυτές τις χώρες οδήγησαν στην κατάρρευση της βιομηχανίας και την αύξηση της ανεργίας, στην έλλειψη λιπασμάτων και την καταστροφή της υπαίθρου, στη μείωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου, στην επιστροφή της χολέρας και στην καταρράκωση του ηθικού ολόκληρων πληθυσμών.

Οι κυρώσεις συνιστούν πόλεμο «σε αργή κίνηση», με απίστευτο τίμημα για τους «εχθρούς -λαούς», οι πραγματικές διαστάσεις του οποίου πολύ δύσκολα αποτιμώνται. Σε ορισμένες χώρες όπως το Ιράκ έχουν υπάρξει "ανθρωπιστικές εξαιρέσεις" ώστε τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να φτάνουν στον πληθυσμό. Στην πράξη, όμως, αυτό δε σημαίνει και πολλά πράγματα. Ενα στέλεχος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Ντένις Χάλιντεϊ, παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο δηλώνοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει μέχρι τότε τη συνενοχή της Δύσης στον πόνο του ιρακινού λαού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΗΕ, κάθε μήνα πεθαίνουν στο Ιράκ εξαιτίας των κυρώσεων περισσότερα από 4.000 παιδιά. Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν πτοούνται από την πραγματική «ανθρώπινη καταστροφή» που έχουν προκαλέσει, αλλά εφάρμοσαν την περασμένη χρονιά το μέτρο των κυρώσεων κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πόσοι άραγε, έχουν ήδη ή θα πεθάνουν στη γειτονική χώρα, ως αποτέλεσμα του μολυσμένου νερού, της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων και, βέβαια, του ψύχους;

* * *

Τα παραπάνω δεν αποτελούν φυσικά επινοήσεις κακόβουλων και αμετανόητων κομμουνιστών, για να... χαλάσουν τη σούπα. Είναι η σκληρή πραγματικότητα, είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Και αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί και να χαθεί πίσω από τις φιέστες για το «μιλένιουμ» της παγκοσμιοποίησης, των πολυεθνικών και των ΜΜΕ. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση και καθήκον διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σηματοδοτήσει η ανατολή του νέου αιώνα και το λυκαυγές μιας νέας αναγεννητικής πορείας των λαών του κόσμου να διαφεντεύουν τις τύχες τους ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας τάξης. Ο νέος αιώνας θα είναι δικός τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τέλη Γενάρη ο δεύτερος γύρος
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Στις 31 Γενάρη, θα ξεκινήσει, πιθανότατα, ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό προγραμματίζεται ότι θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ακούγεται ως πιθανή ημερομηνία έναρξής τους η 31η Ιανουαρίου. Τα κόμματα θα υποβάλουν στο Εθνικό Συμβούλιο τις απόψεις του στις 4 Ιανουαρίου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Σώμα ενημερώθηκε λεπτομερειακά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για το Ελσίνκι, όσο και τον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου, οι αρχηγοί των κομμάτων, αποδεχόμενοι πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, επιφυλάχτηκαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως δεν υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Σχολιάζοντας εξάλλου το ψήφισμα του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί, εάν δεν επιλυθεί πρώτα το πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως «αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να την υπερβάλλουμε, διότι κατά καιρούς διάφορα Κοινοβούλια έχουν τραγουδήσει παράφωνα». Η εξέλιξη αυτή, συνέχισε, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης, η οποία, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζει μια σειρά μέτρων αντίδρασης προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Το Φλεβάρη ο Τζεμ στην Αθήνα

Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, η ακριβής ημερομηνία της οποίας παραμένει άγνωστη, αν και φέρεται ως βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν με τις ομιλίες τους την έναρξη των εργασιών της Ελληνοτουρκικής Διάσκεψης Δημοσιογράφων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, όπου θα συμμετάσχουν περισσότερες από 40 σημαντικές προσωπικότητες του δημοσιογραφικού, εκδοτικού και πανεπιστημιακού δυναμικού των δύο χωρών, πρόκειται να υπογραφούν και ορισμένες από τις διμερείς συμφωνίες για «δευτερεύοντα θέματα», για τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε επίπεδο πρέσβεων.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψουν, στο πλαίσιο των επισκέψεων, διμερείς συμφωνίες στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού, αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

Οπως αναφέρει αθηναϊκή εφημερίδα, ο Γ. Παπανδρέου θα υπογράψει στην Αγκυρα τις μισές από τις συμφωνίες, στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές επί θεμάτων «χαμηλής πολιτικής». Επίσης, αναμένεται να υπογραφεί και ένα μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την παροχή τεχνογνωσίας προς την Τουρκία, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της τελευταίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την πρωτοβουλία για το μνημόνιο είχε η τουρκική πλευρά και έγινε αποδεκτή από τον Γ. Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ