ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στα σκαριά η παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα
  • «Δεν πουλάμε» φέρεται να διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αλλά δεν κάνει το ίδιο για το ενδεχόμενο της παραχώρησης με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της εκχώρησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης
  • Συνηγορεί με τη στάση της η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ

Eurokinissi

Το δρόμο για την παράδοση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα στρώνει σταθερά η κυβέρνηση. Μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της η πώληση των εγκαταστάσεων, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραχώρησης (η μακροχρόνια μίσθωση, διάρκειας πολλών δεκαετιών είναι ουσιαστικά παραχώρηση) ή της εκχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκει ουσιαστικά αρωγό και την ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Το θέμα τής μετα - ολυμπιακής χρήσης, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που έγινε χτες ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Πάλη - Πετραλιά, τον πρόεδρο της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ Χρ. Χατζηεμμανουήλ και την ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ. (Η «Ολυμπιακά Ακίνητα» έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να υλοποιήσει το σχεδιασμό για τη μετα-Ολυμπιακή «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων). Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚΝΑ, η οποία και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα. Με αυτό, αντί να απαιτεί οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν ιδιοκτησία του ελληνικού λαού (που τις χρυσοπλήρωσε) και να αξιοποιηθούν προς όφελός του συνολικά, για την ανάπτυξη του αθλητισμού - και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού και του σχολικού - η ηγεσία ΤΕΔΚΝΑ ζητά απλά «να διασφαλιστεί η χρήση και η εκμετάλλευσή τους και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» και «να αξιοποιηθούν όλες οι προτάσεις, ώστε να εξευρεθούν οι πλέον βιώσιμοι και κοινωνικά αποδεκτοί τρόποι διαχείρισής τους με τη συμμετοχή της ΤΑ». Και στην κατεύθυνση αυτή ζητά την ίδρυση ενός «Κεντρικού Συντονιστικού Διαχειριστικού Οργάνου» που θα αποφασίσει για την τύχη των εγκαταστάσεων, στο οποίο πρέπει «να συμμετέχει ισότιμα και η Αυτοδιοίκηση της Αττικής». Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόμνημα της ΤΕΔΚΝΑ δεν αποτελεί συλλογική απόφαση του οργάνου.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου (ΣΥΝ), η υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτό που γράφεται στον Τύπο, να πωληθούν ή να δοθούν σε ιδιώτες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις». Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις της η ίδια η υπουργός απέφυγε να επαναλάβει αυτή τη διαβεβαίωση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ρωτήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης για το ενδεχόμενο της παραχώρησης ή εκχώρησης, απέφυγε να δεσμευτεί.

Περίσσεψαν, βέβαια, τα «μεγάλα» λόγια για τη δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης πως οτιδήποτε γίνει «πρέπει να αποβεί σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς το συμφέρον των πολιτών» καθώς και για την ανάγκη της συνεργασίας με τους δημάρχους που «είναι το πολύ μεγάλο δεύτερο στοίχημα» - όπως είπε η Φ. Π. Πετραλιά.

Από την πλευρά του ο Χ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, είπε πως η «αρμοδιότητα για τη διαχείριση των Ολυμπιακών ακινήτων ανήκει στους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού και στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, συμφωνήθηκε όμως, μέσα από την ΤΕΔΚΝΑ, η Αυτοδιοίκηση συντεταγμένα να συμμετέχει στο διάλογο».

Με το ίδιο υπόμνημα, η ΤΕΔΚΝΑ ζητά να εκπονηθούν άμεσα μελέτες για το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων καθώς και των χρηματοοικονομικών στόχων για κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε δήμο να εκτιμήσει αν μπορεί να αναλάβει μέρος ή όλο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας». Με τη θέση αυτή, είναι προφανές ότι η ΤΕΔΚΝΑ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για να εκχωρήσει, υπό το πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων, τις εγκαταστάσεις σε ιδιώτες. Εκτός αν πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ είναι οι Δήμοι να προχωρήσουν σε νέες περικοπές των κοινωνικών παροχών ή σε νέα τέλη προς τους δημότες, ώστε να αντεπεξέλθουν στο κόστος μιας τέτοιας διαχείρισης, ή να βάλουν τους ιδιώτες από το παράθυρο, μέσω μεικτών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των Ολυμπιακών δημοτικών προπονητηρίων, η ΤΕΔΚΝΑ ζήτησε να παραμείνει στους Δήμους και να υπάρξει συμφωνία για την αξιοποίησή τους από αυτούς. Η Φ. Πετραλιά είπε ότι ο κινητός εξοπλισμός βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παραλαβής από την «Αθήνα 2004», ενώ ο εξοπλισμός των 60 προπονητηρίων, με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, έχει κρατηθεί στις εγκαταστάσεις, με τους δημάρχους να έχουν την ευθύνη της φύλαξης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τραγικός απολογισμός

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάτοικοι και πυροσβέστες κατάφεραν χθες το μεσημέρι να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε να κάψει εκτός από το δάσος και τον οικισμό του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική.

Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναφέρει πως αποτεφρώθηκαν 1.000 στρέμματα περιαστικού δάσους και άλλα περίπου 1.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι βλέπουν σιγά σιγά τον τόπο τους να ρημάζει και οργίζονται. Δεν τους έφταναν οι αυθαιρεσίες του κ. Στέγκου, που συνεχίζει να καταστρέφει προκειμένου να επεκτείνει οικιστικά το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς», ήρθε και η φωτιά να ολοκληρώσει το κακό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των τοπικών αρχών, η φωτιά εκδηλώθηκε στη χωματερή, η οποία λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια μέσα σε δασική έκταση. Τα χαράματα χτες, τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς με τη βοήθεια και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εντάσεως 9 μποφόρ, απείλησαν σπίτια και το σχολείο του χωριού. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, άρχισαν να καίγονται οι στέγες των σπιτιών. Οταν οι άνεμοι κόπασαν, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν και στη συνέχεια να σβήσουν τη φωτιά. Στην προσπάθεια κατάσβεσης πήραν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, 200 πυροσβέστες με 50 οχήματα, αλλά και πολλοί εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Χθες, η εισαγγελέας Πολυγύρου Α. Καραγιαννακίδου παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τη φωτιά.

Με αφορμή την πυρκαγιά, ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα έλλειψης κονδυλίων για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών στα δάση, κυρίως όμως το πρόβλημα με τις 627 ανεξέλεγκτες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία που αποτελούν εστίες κινδύνου.

Στο νομό Χαλκιδικής, κάθε οικισμός έχει και τη δική του χωματερή, μέσα στα δάση, δίπλα σε ποτάμια, κοντά στη θάλασσα. Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 43 ανεξέλεγκτες χωματερές σε απόσταση αναπνοής από δασικές εκτάσεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το κράτος να αναλάβει συντήρηση και λειτουργία

Την ανάγκη να αναλάβει το κράτος τη συντήρηση και λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και να διατεθούν αυτές προς όφελος όλου του ελληνικού λαού υπογραμμίζει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Η δήλωση έχει ως εξής:

«Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν πληρωθεί και θα πληρώνονται για πολλά χρόνια από το λαό. Επομένως, η συντήρηση και η λειτουργία τους θα πρέπει να αναληφθεί από το κράτος. Να διατεθούν οι εγκαταστάσεις αυτές για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού καθώς και του πολιτισμού.

Καμία πώληση και παραχώρηση σε ιδιώτες δε γίνεται δεκτή. Αλλά είμαστε αντίθετοι και σε κάθε προσπάθεια για τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας και συντήρησής τους για άλλη μια φορά στο λαό και στους δημότες κάθε δήμου, αφού η ανάληψη των δαπανών από τους δήμους (όπως ζητήθηκε και από την ΤΕΔΚΝΑ) σημαίνει παραπέρα ανάπτυξη της ανταποδοτικότητας και αντίστοιχο περιορισμό έργων και υπηρεσιών.

Τέλος, υπάρχει άμεση αναγκαιότητα καταγραφής και προστασίας των κινητών πραγμάτων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τεράστια περιούσια που πληρώθηκε από το λαό και κινδυνεύει άμεσα από διάφορους επιτήδειους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ