ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Απεργούν σήμερα και αύριο

Με 48ωρη απεργία, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» στην απόφαση της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής «GEORGIA PACIFIK» να μεταφέρει το εργοστάσιο της Αθήνας στην Πάτρα και να στείλει στην ανεργία τους περίπου 80 εργαζόμενους της παραγωγής. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία δήλωσαν ότι θα παλέψουν και θα διεκδικήσουν να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του εργοστασίου στην Αθήνα. Δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν τα σχέδια της πολυεθνικής, η οποία, στο όνομα της αύξησης των κερδών της, θέλει να απαλλαγεί από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της παραγωγής και την ίδια στιγμή να επιδοτηθεί, επειδή θα μεταφερθεί σε περιοχή με υψηλή ανεργία.

Τη συμπαράσταση και τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη «Χαρτελλάς» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα σωματεία - μέλη της να συμπαρασταθούν ενεργά και τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στα σωματεία για την από κοινού αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης των εργοδοτών και των πολιτικών τους εκφραστών.

«Η ξαφνική ανακοίνωση, επισημαίνει ειδικότερα, των ιθυνόντων της εταιρίας για το κλείσιμο των μονάδων στην Αθήνα και ο ασφυκτικός χρόνος που έθεσαν στους εργαζόμενους να αποφασίσουν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, εάν θέλουν να την ακολουθήσουν στην Πάτρα, δείχνει τα πραγματικά τους σχέδια. Δηλαδή, την απαλλαγή τους από εργαζόμενους με δικαιώματα και κατακτήσεις, τη μείωση του κόστους εργασίας, με σκοπό, φυσικά, την παραπέρα αύξηση των κερδών τους, χωρίς να παίρνουν καθόλου υπόψη τους τα προβλήματα που δημιουργούν στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, αφού τους φέρνουν σε απελπιστικά αδιέξοδα, αναγκάζοντάς τους ή να διαλύσουν την οικογένειά τους ή να μείνουν χωρίς δουλιά».

«Στον κλάδο μας, συνεχίζει η Ομοσπονδία, έχουμε αρκετά παραδείγματα (Χαρτοποιία Φθιώτιδας, Softex, Anker), γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να μην έχουμε συνέχεια. Μας θέλουν ευέλικτους και μετακινούμενους σαν ένα απλό εμπόρευμα προς κατανάλωση. Γι' αυτό, άλλωστε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν φροντίσει οι επιχειρήσεις να κινούνται ελεύθερα από πόλη σε πόλη και από νομό σε νομό, αφού αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητά τους».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Υπαναχώρηση της διοίκησης για τις απολύσεις

Στην προσωρινή ανάκληση των απολύσεων εννέα εκπαιδευτικών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), που αρνήθηκαν να εργάζονται με άθλιους όρους εργασίας, προχώρησε η διοίκηση του Κέντρου, μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΕΑΤ, αλλά και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των εκπαιδευτικών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η διοίκηση της Αστικής Εταιρίας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Πρωτοπορία» που έχει συσταθεί απ' το 1997 στο ΚΕΑΤ -διοικείται κατά 97,5% απ' τον πρόεδρο του ΚΕΑΤ Θεοδόσιο Κούλα και κατά 2,5% απ' τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών - απαίτησε απ' τους 12 εκπαιδευτικούς που είχαν προσληφθεί μέσω αυτής να χτυπάνε κάρτα και να παραμένουν στο ΚΕΑΤ πέραν των ωρών διδασκαλίας, κάνοντας όποια άλλη εργασία τους υποδειχτεί. Και όταν εκείνοι αρνήθηκαν απέλυσε τους εννέα απ' αυτούς, τινάζοντας, έτσι, στον αέρα τη σχολική χρονιά και τον εκπαιδευτικό ρόλο του ΚΕΑΤ. Χτες στο ΚΕΑΤ συγκεντρώθηκαν απολυμένοι εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις και αρχικά οι σεκιουριτάδες προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να μπουν στο Κέντρο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΕΑΤ επιχείρησε να απαγορεύσει στους συνδικαλιστές Σ. Σάββα απ' το ΔΣ της ΟΛΜΕ και Θ. Πατουλιά, στέλεχος του ΠΑΜΕ, να μιλήσουν στους εργαζόμενους, τους προπηλάκισε - χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «εδώ είναι το σπίτι μου» - και κάλεσε την Αστυνομία η οποία κατέγραψε τα στοιχεία των συνδικαλιστών!

Οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Κέντρου παρέμειναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη απόφαση και την τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση. «Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων και την κατάργηση των εταιριών αυτών. Οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται σε αυτές είναι όμηροι της εκάστοτε διοίκησης, εργάζονται με άθλιους όρους και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τους μόνιμους υπαλλήλους. Το πρόβλημα πέρα από εργασιακό έχει να κάνει με την εκπαίδευση των τυφλών μαθητών και αποδεικνύει... την ευαισθησία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα», τόνισε η αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΚΕΑΤ Ε. Μηλιαρονικολάκη.

«Οι απολύσεις γίνονται στα πλαίσια της συνολικότερης προσπάθειας υποβάθμισης του ρόλου του ΚΕΑΤ», υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ, ενώ ο Σ. Σάββας υπογράμμισε ότι οι ευθύνες για το κλίμα τρομοκρατίας στο ΚΕΑΤ βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση.

Ακολούθησε συνάντηση των εργαζομένων και συνδικαλιστών με εκπροσώπους της διοίκησης που αναγκάστηκε σε υπαναχώρηση. Στο κείμενο που προέκυψε απ' τη συζήτηση αναφέρεται ότι «οι απολύσεις παγώνουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους άμεσα, με δέσμευση το όλο θέμα να λυθεί με συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ».

Π. Δ. ΓΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΑ - ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΑ
Επιστροφή σε συνθήκες γαλέρας

Τη ριζική της αντίθεση στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο μειώνονται αριθμητικά και ποιοτικά οι οργανικές συνθέσεις των ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών πλοίων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών και αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή και τη ναυσιπλοΐα, εκφράζει η ΠΕΜΕΝ με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό και στο γενικό γραμματέα του ΥΕΝ, στο Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού και στην ΠΝΟ, και ζητά την ανάκληση του ΠΔ.

Με το νέο ΠΔ μειώνεται κατά δύο μέλη το προσωπικό μηχανοστασίου των ρυμουλκών πλοίων λιμένων και μεθοδεύεται η επέκταση των ταξιδιών τους εκτός λιμένα. Επαναδιατυπώνεται ο απαράδεκτος όρος «προϊστάμενος μηχανοστασίου» προκειμένου το ΥΕΝ και οι εφοπλιστές να προχωρήσουν στη μισθολογική και συνταξιοδοτική υποβάθμιση των ναυτεργατών. Καταργείται η υποχρεωτική πρόσληψη μαγείρου και η παρασκευή φαγητού μπορεί να γίνεται από μέλη του κατώτερου πληρώματος καταστρώματος ενώ καταργείται και η πρόσληψη ραδιοτηλεγραφητή στα ναυαγοσωστικά πλοία ανοιχτής θαλάσσης.

Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι οι οργανικές συνθέσεις πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Ζητά να καταργηθεί η διάταξη επέκτασης των ταξιδιών των ρυμουλκών πλοίων σε αποστάσεις μέχρι 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Να καθοριστεί η οργανική σύνθεση του πληρώματος και να εκτελούν αποκλειστικά ρυμουλκήσεις εντός του λιμένα με επέκταση μέχρι το αγκυροβόλιο. Το προσωπικό μηχανοστασίου να καθορίζεται για τα συμβατικά και αυτοματοποιημένα ρυμουλκά πλοία, με κριτήριο την ιπποδύναμη των προωστήριων μηχανών και να ναυτολογούνται Μηχανικοί Α', Β', Γ' Τάξης και Δόκιμοι Μηχανικοί Ηλεκτρολόγοι, Μηχανοδηγοί, καταστρώματος, Πλοίαρχοι Α', Β', Γ' τάξης και Δόκιμοι Πλοίαρχοι, Ασυρματιστές, Λοστρόμοι, Ναύτες, Μάγειροι, Βοηθοί Μάγειροι και Καμαρότοι.

Για ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά με προωστήρια ιπποδύναμη από 150-2.000 BHP να προβλέπεται ένας Μηχανικός Α', ένας Μηχανικός Β' ή Γ' και ένας Λιπαντής. Με προωστήρια ιπποδύναμη από 2.001 BHP και άνω οι συνθέσεις να γίνονται σύμφωνα με το ΠΔ 177/74.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνεχίζουν πιο δυναμικά τον αγώνα

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποιώντας νέα 24ωρη παναττική απεργία στις 29 του Σεπτέμβρη. Μια απεργία που αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα για την κάλυψη των σύγχρονων αυξημένων αναγκών τους. Ταυτόχρονα, η απεργία δίνει αποστομωτική απάντηση στην εργοδοσία και τους υποστηρικτές της. Γενικότερα σε όσους συντελούν στην ποινικοποίηση του αγώνα τους και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς, προχτές, απόφαση δικαστηρίου έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν κάνει στις 17 του Ιούνη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις των ξενοδόχων που προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη που είχαν προϋπολογίσει έχουν αρχίσει κατά τη μετα - ολυμπιακή περίοδο «τις απολύσεις και τα συστήματα της εκ περιτροπής απασχόλησης των εργαζομένων, μείωση των αποδοχών τους και κατάργηση άλλων δικαιωμάτων». Ακόμα ο Σύνδεσμος επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία υπηρετώντας την πολιτική της αύξησης των κερδών «όχι μόνο δεν παρεμβαίνει ως οφείλει για την τήρηση των ελάχιστων όρων και κανόνων, αλλά τους ενισχύει και από πάνω με μπόλικο φτηνό και τζάμπα χρήμα των εργαζομένων».

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση αντεργατική «που καταδικάζει τους πολλούς να μην έχουν δικαιώματα, να μην αγωνίζονται για όσα τους στερούν, υπηρετώντας τους λίγους ισχυρούς και την κερδοσκοπία τους στις πλάτες των εργαζομένων». Ομως τονίζει «οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω. Γνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί του συστήματος είναι εχθρικοί, είναι ταξικοί. Οι αγώνες έγιναν στο παρελθόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από παρόμοιες συνθήκες γίνονται και σήμερα».

Καταλήγοντας τονίζει ότι τα σωματεία απαιτούν από τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, υπογραφή τοπικής σύμβασης, πιστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και να σταματήσει η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Απεργία στη ΔΑΡΙΓΚ

24ωρη απεργία άρχισαν από χτες το μεσημέρι οι 180 εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα όταν διαπίστωσαν ότι τα χρήματα της πληρωμής τους προέρχονταν από μια εταιρία μαϊμού με έδρα κάπου στις... Παρθένους Νήσους. Το σωματείο αρνήθηκε τις πληρωμές και θα συνεχίσει την απεργία αν δεν καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα από τον ιδιοκτήτη - μεγαλομεσίτη Κουταλίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ