ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ευέλικτη» επιτροπή για τη μετα-Ολυμπιακή «αξιοποίηση»

Το σενάριο της παραχώρησης των εγκαταστάσεων προχωρά η κυβέρνηση με αρωγούς ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ (φωτό από τις εγκαταστάσεις στο παραλιακό «μέτωπο»)
Το σενάριο της παραχώρησης των εγκαταστάσεων προχωρά η κυβέρνηση με αρωγούς ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ (φωτό από τις εγκαταστάσεις στο παραλιακό «μέτωπο»)
«Συμμάχους» στις προθέσεις της να προχωρήσει στην παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε επιχειρηματίες βρίσκει η κυβέρνηση στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ετσι, μετά το υπόμνημα που κατέθεσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) προς την κυβέρνηση, στο οποίο δε γίνεται πουθενά λόγος για την αυτονόητη υποχρέωση να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, χτες και το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας για το θέμα και αρκέστηκε απλά στο να συστήσει μια ...«ευέλικτη επιτροπή».

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση που πραγματοποίησε το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, με τη συμμετοχή των δημάρχων των Ολυμπιακών δήμων της χώρας, αποφεύχθηκε η λήψη ουσιαστικής πολιτικής θέσης, η οποία να υπερασπίζεται αυτό που όλοι βροντοφωνάζουν στα λόγια, το μαζικό αθλητισμό και τις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, υπήρξαν δήμαρχοι που δεν έκρυψαν τη βούλησή τους, η όποια αξιοποίηση γίνει να είναι σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ ξεκάθαρα υπέρ της συνολικής διαχείρισης των εγκαταστάσεων από το κράτος, ώστε να μην πληρώσει το μάρμαρο και πάλι ο λαός, ήταν ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Η ΚΕΔΚΕ «έμεινε» στη διατύπωση του αιτήματος να έχει λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις όποιες αποφάσεις ληφθούν για το μέλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για το λόγο αυτό θα συγκροτηθεί μια ...«ευέλικτη», όπως προσδιορίστηκε, επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους θα καταθέσει τις προτάσεις της συνολικά αλλά και για καθεμία από τις εγκαταστάσεις. Οι προτάσεις θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των μελετών που πρέπει να γίνουν για κάθε εγκατάσταση, στις οποίες θα προσδιορίζονται το κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Κατά τ' άλλα και σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων, οι δήμαρχοι ζήτησαν να μην απομακρυνθούν από αυτές, εκτός βέβαια από τον εξοπλισμό που ανήκει στους χορηγούς. Για τον υπόλοιπο εξοπλισμό και αυτόν του «Αθήνα 2004» ζήτησαν να δοθεί, με μέριμνα του υπουργείου Οικονομίας, κατά προτεραιότητα στους καποδιστριακούς δήμους. Ζήτησαν, δε, να υπάρξει φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΟΧΙ στη μαρίνα μετά από πίεση των κατοίκων

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των κατοίκων τον περασμένο Ιούνη, κατά της κατασκευής μαρίνας στην περιοχή
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των κατοίκων τον περασμένο Ιούνη, κατά της κατασκευής μαρίνας στην περιοχή
Οι αγώνες των κατοίκων ενάντια στη δημιουργία τεχνητής μαρίνας σκαφών αναψυχής στη Ν. Μάκρη, εξαιτίας των βαρύτατων επιπτώσεων για το περιβάλλον, έφεραν αποτέλεσμα. Σε προχτεσινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφάσισε τελικά να μη γίνει το έργο. Σημειώνεται ότι με αυτή την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ανακάλεσε προηγούμενη, με την οποία είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής του έργου.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε μετά από αίτημα 10 δημοτικών συμβούλων, και ανέστειλε την απόφαση που είχε πάρει στις 5.2.2004, με την οποία ζητούσε την κατασκευή τεχνητής μαρίνας στη Ν. Μάκρη. Υπογραμμίζεται ότι, η σχετική απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης (16.2.2004) κάνει λόγο όχι μόνο για δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής, αλλά και τεχνητής νησίδας για εμπορικές χρήσεις, σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, και έκτασης μεγαλύτερης από το κέντρο της πόλης.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των συνεχών κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ν. Μάκρης, με πιο σημαντική αυτή της 19 Ιούνη. Επιπλέον, οι κάτοικοι έχουν καταθέσει και δυο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ηδη, η Επιτροπή - το διάστημα του καλοκαιριού - είχε συγκεντρώσει πάνω από 4,5 χιλιάδες υπογραφές που ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την ανάκληση της απόφασης που έχει δημοσιευτεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την οποία προβλεπόταν η χωροθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε φέρει το θέμα στη Βουλή, με δύο σχετικές Ερωτήσεις (με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου Μάη).

Πρόκειται για μια πρώτη νίκη των κατοίκων της Ν. Μάκρης, οι οποίοι πλέον μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής (το οποίο έχει ήδη πάρει απόφαση κατά της χωροθέτησης), ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για την πράξη της χωροθέτησης.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Π. Κατσής, από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, «η απόφαση αυτή του ΔΣ της Ν. Μάκρης, είναι μια πρώτη επιτυχία των κατοίκων της περιοχής που στην κυριολεξία απομόνωσαν και ανάγκασαν τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Ιορδάνη Λοΐζο να πάρουν πίσω την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία είχε επιβληθεί στο ΔΣ από οικονομικά και άλλα συμφέροντα, και δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των κατοίκων της Ν Μάκρης. Οι κάτοικοι της περιοχής μας δε θα πρέπει να επαναπαυτούν, και θα πρέπει να είναι σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα, εμπνεόμενοι από την πείρα που απέκτησαν όλο αυτό το διάστημα».

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το έργο καρκινοβατεί...

Παρέμβαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Να μην ανασταλεί η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών, ζητά με απόφασή του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης, Γιώργο Σουφλιά και Αναστάσιο Παπαληγούρα αντίστοιχα και τους εμπλεκόμενους φορείς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ).

Στην επιστολή του το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τοπογράφων, με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών, τονίζει πως πρέπει ο ελληνικός λαός να στηρίξει το Κτηματολόγιο, που είναι περιουσία του και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις λύσεις που προτείνει το ΔΣ του Συνδέσμου για να λειτουργήσει σωστά το Κτηματολόγιο αλλά και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα.

Ακόμα, γίνεται λόγος για έλλειψη προσωπικού των κτηματολογικών γραφείων καθώς, όπως τονίζεται, «τα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν σήμερα με το προσωπικό του υποθηκοφυλακείου - συχνά είναι μόνος ο υποθηκοφύλακας - χωρίς ούτε έναν Τοπογράφο Μηχανικό ή άλλον τεχνικό, πράγμα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία». Επισημαίνεται επίσης, πως ο ΠΣΔΑΤΜ έχει καταθέσει κατά καιρούς και άλλες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο ΠΣΔΑΤΜ είναι υπέρ της άμεσης ίδρυσης των Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων «με πλήρη στελέχωση και μηχανογράφηση, η λειτουργία των οποίων θα φέρει τον εκσυγχρονισμό σε όλες τις πλευρές της αγοράς και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας» και κατά των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προκαλούν εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Συνέδριο με θέμα: «Πολιτική αειφόρου ανάπτυξης των πόλεων στην Ελλάδα» διοργανώνει αύριο, 10 Σεπτέμβρη, ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10) από τις 9 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. και όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, θα παρουσιαστούν και θα αξιολογηθούν πολιτικές και προτάσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ