ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ
Εγκλημα στον ΑΗΣ Μελίτης

Νεκρός ο χειριστής Γιώργος Αθανασιάδης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών

Ενας ακόμα εργάτης πλήρωσε με τη ζωή του το μαραθώνιο αντεργατικής επίθεσης που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Ο 44χρονος χειριστής μηχανημάτων έργων Γιώργος Αθανασιάδης τραυματίστηκε βαριά χτες το πρωί ενώ δούλευε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης Φλώρινας και λίγες ώρες αργότερα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, αφήνοντας ορφανά τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Το ατύχημα έγινε στις 8.30 το πρωί, ενώ ο Γιώργος Αθανασιάδης πραγματοποιούσε εξάρμοση στροφείου μύλου λιγνίτη (σπάει το κάρβουνο), με χρήση υδραυλικής πρέσας. Για άγνωστο λόγο έσκασε η βαλβίδα υδραυλικής πίεσης και από την έκρηξη μια σιδερένια μπίλια τον διαπέρασε καταστρέφοντας ζωτικές αρτηρίες και όργανα (πνεύμονα) στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και του θώρακα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου οι γιατροί προχώρησαν στις πρώτες επεμβάσεις και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Εκεί κατέληξε στις 2.30 το μεσημέρι.

Οπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές, ο ΑΗΣ Μελίτης λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με προσωπικό που απασχολεί μέσω εργολάβων και με δανεικό προσωπικό της ΔΕΗ από τους ΑΗΣ Καρδιάς, Αγίου Δημητρίου, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Απαρηγόρητοι οι συνάδελφοι του νεκρού εργάτη, καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική της ΔΕΗ, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας κάθε μέρα ρισκάρει τις ζωές των εργαζομένων, κάνοντας εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, ελλιπή συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, ενώ παράλληλα έχει εντατικοποιήσει τη δουλιά και αυξήσει τον αριθμό των ανειδίκευτων εργαζομένων που απασχολεί μέσω εργολάβων.

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ΑΕ νομίζει πως ξεμπέρδεψε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια για το θάνατο του εργαζομένου και ανακοινώνοντας πως «επιτροπή διοικητικής εξέτασης από στελέχη της ΔΕΗ και εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος», οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πολιτική που πρώτα σκοτώνει τους εργάτες και μετά έρχεται ως ελεήμων να δηλώσει τη συμπαράστασή της στις χήρες και στα ορφανά που δημιουργεί. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της ζωής τους στο χώρο δουλιάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της πολυεθνικής

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 5 το απόγευμα έξω από το εργοστάσιο

«Θέλουμε λύσεις και όχι απολύσεις». Με αυτό το σύνθημα γραμμένο στο πανό που έστησαν από τα ξημερώματα μπροστά στην πύλη της χαρτοβιομηχανίας «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» και με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην ιδιοκτήτρια αμερικάνικη πολυεθνική «GEORGIA PACIFIC», ότι δε θα δεχτούν τα παιχνίδια που παίζει στις πλάτες τους με τη μεταφορά του εργοστασίου στην Πάτρα, για να απαλλαγεί από τις εργατικές κατακτήσεις και να αυξήσει τα κέρδη της.

Με δυναμικό τρόπο απάντησαν οι απεργοί και στις τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση μετά τις 10 το πρωί για να τους τρομοκρατήσει και να επιτρέψουν στους διευθυντάδες της πολυεθνικής να μπουν στο εργοστάσιο. Μάλιστα, τα ΜΑΤ παρέμεναν στο εργοστάσιο προκλητικά μέχρι το μεσημέρι αν και τελικά μετά από τρεις ώρες οι απεργοί επέτρεψαν την είσοδο. Στο χώρο του εργοστασίου εκείνη την ώρα βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος κατήγγειλε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και δήλωσε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και σ' αυτά τα πλαίσια έχουν καλέσει όλα τα σωματεία της Αθήνας σε συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 5 το απόγευμα έξω από το εργοστάσιο (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης).

Από νωρίς το πρωί, πάντως, έδειξαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Εστησαν πανό και μοίρασαν ενημερωτικά τρικάκια. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι θα βρίσκονται συνέχεια έξω από την πύλη μέχρι να ακυρώσουν τον αντεργατικό σχεδιασμό της πολυεθνικής.

Το κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι με το σχέδιο μεταφοράς του εργοστασίου, κατήγγειλαν στο «Ρ» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

«Μου αλλάζουν όλη τη ζωή», τόνισε ο Φώτης Χόμπης, 17 χρόνια εργαζόμενος εκεί. «Ξαφνικά μας είπαν μέσα σε 20 μέρες να ξεσπιτωθούμε επειδή έτσι τους συμφέρει. Με ποιο δικαίωμα τους επιτρέπουν οποιαδήποτε στιγμή να μας μεταφέρουν σαν τσουβάλια».

Η Αριστούλα Σμπόνια, 27 χρόνια εργαζόμενη εκεί, θα πει: «Για να κερδίσουν αυτοί κάνουν εμάς μπαλάκια, ξέροντας ότι δεν έχουμε άλλη λύση γιατί αλλιώς μας περιμένει η ανεργία».

«Δε μας λογαριάζουν καθόλου», τόνισε η Γεωργία Παπαβασιλείου. «Ο άντρας μου είναι άνεργος, μένουμε στο νοίκι και ο μοναδικός μισθός είναι ο δικός μου. Δε μου δίνουν κανένα περιθώριο να σκεφτώ».

«Με στέλνουν κατευθείαν στην ανεργία», σημειώνει αγανακτισμένος ο Παναγιώτης Καρακάσης. «Δεν μπορώ να φύγω από την Αθήνα και ουσιαστικά από το τέλος του μήνα αν μεταφερθεί το εργοστάσιο θα είμαι άνεργος».

  • Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου, καλεί σε μαζική παρουσία στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης.
ΟΤΑ ΛΗΜΝΟΥ
Δίωρη στάση σήμερα

Δίωρη στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει για σήμερα από τις 12.30 μέχρι τις 2.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Επαρχίας Λήμνου. Η απόφαση πάρθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, μετά την απαγόρευση, ουσιαστικά, από τους δημάρχους Ατσικής, Μούδρου και Νέας Κούταλης σε συνδικαλιστές να επισκεφθούν τους αντίστοιχους δήμους και κοινότητες, με στόχο την ενημέρωση συμβασιούχων και μη συναδέλφων τους σχετικά με τις «ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα». Οι δήμαρχοι Κ. Αδαμίδης, Α. Καλατζής και Δ. Βουλγαράκης ισχυρίστηκαν ότι η ενημέρωση δεν πρέπει να γίνει εντός του κανονικού ωραρίου. Η απαγόρευση, ουσιαστικά, της συνδικαλιστικής δράσης απαντιέται άμεσα με τη στάση εργασίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σε νέο αποκλεισμό του περιφερειακού δρόμου Βόλου προχώρησαν χτες το πρωί οι 200 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούνται στο έργο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά και την καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Ο χτεσινός αποκλεισμός, από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ., αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, όπως διαμηνύουν, θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωσή τους. Δηλαδή, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να ξαναπιάσουν δουλιά για την ολοκλήρωση του έργου, όπως τους είχαν υποσχεθεί κυβερνητικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες, και να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες υπερωρίες δύο μηνών που τους οφείλει ο μεγαλοεργολάβος Κ. Μπαλάφας.

Οι εργαζόμενοι του περιφερειακού, οι οποίοι βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια από τις 10 του Αυγούστου, παρά τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει ο εργοδότης τους ότι θα εργαστούν ξανά μετά τις 23 του Αυγούστου, οπότε και τελείωσαν τα Ολυμπιακά αγωνίσματα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, για την ολοκλήρωση του έργου, ακόμα να πιάσουν δουλιά.

Το θέμα της συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων του Περιφερειακού καθώς και της διοργάνωσης συλλαλητηρίου συμπαράστασης, με τη συμμετοχή φορέων της Μαγνησίας, συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός, Γ. Σουφλιάς, δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να κηρυχτεί έκπτωτος ο εργολάβος του έργου, κάτι που θα σημάνει και την περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του.

Επίσχεση στη «ΔΑΡΙΓΚ»

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους για τον Αύγουστο.

Ο εργοδότης, μεγαλομεσίτης Κουταλίδης, επιχείρησε να πείσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δέχονται κάποια εταιρία με έδρα τις ...Παρθένους Νήσους (!) να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Σαν να μην έφτανε αυτό, απειλεί να προχωρήσει σε πτώχευση - πετώντας στο δρόμο 180 εργαζόμενους - αν οι τράπεζες από τις οποίες έχει δανειστεί δεν αποδεχτούν έως τις 15 Σεπτέμβρη την πρότασή του να τους παραχωρήσει 27 στρέμματα από το χώρο του εργοστασίου, έναντι των χρεών του που φτάνουν τα 8,5 δισ. δραχμές.

Την απόφαση για την επίσχεση εργασίας πήραν οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο εργοστάσιο. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Γ. Αργύρης, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και ο Δ. Τσουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ