Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της πολυεθνικής

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 5 το απόγευμα έξω από το εργοστάσιο

«Θέλουμε λύσεις και όχι απολύσεις». Με αυτό το σύνθημα γραμμένο στο πανό που έστησαν από τα ξημερώματα μπροστά στην πύλη της χαρτοβιομηχανίας «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» και με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην ιδιοκτήτρια αμερικάνικη πολυεθνική «GEORGIA PACIFIC», ότι δε θα δεχτούν τα παιχνίδια που παίζει στις πλάτες τους με τη μεταφορά του εργοστασίου στην Πάτρα, για να απαλλαγεί από τις εργατικές κατακτήσεις και να αυξήσει τα κέρδη της.

Με δυναμικό τρόπο απάντησαν οι απεργοί και στις τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση μετά τις 10 το πρωί για να τους τρομοκρατήσει και να επιτρέψουν στους διευθυντάδες της πολυεθνικής να μπουν στο εργοστάσιο. Μάλιστα, τα ΜΑΤ παρέμεναν στο εργοστάσιο προκλητικά μέχρι το μεσημέρι αν και τελικά μετά από τρεις ώρες οι απεργοί επέτρεψαν την είσοδο. Στο χώρο του εργοστασίου εκείνη την ώρα βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος κατήγγειλε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και δήλωσε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και σ' αυτά τα πλαίσια έχουν καλέσει όλα τα σωματεία της Αθήνας σε συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 5 το απόγευμα έξω από το εργοστάσιο (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης).

Από νωρίς το πρωί, πάντως, έδειξαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Εστησαν πανό και μοίρασαν ενημερωτικά τρικάκια. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι θα βρίσκονται συνέχεια έξω από την πύλη μέχρι να ακυρώσουν τον αντεργατικό σχεδιασμό της πολυεθνικής.

Το κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι με το σχέδιο μεταφοράς του εργοστασίου, κατήγγειλαν στο «Ρ» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

«Μου αλλάζουν όλη τη ζωή», τόνισε ο Φώτης Χόμπης, 17 χρόνια εργαζόμενος εκεί. «Ξαφνικά μας είπαν μέσα σε 20 μέρες να ξεσπιτωθούμε επειδή έτσι τους συμφέρει. Με ποιο δικαίωμα τους επιτρέπουν οποιαδήποτε στιγμή να μας μεταφέρουν σαν τσουβάλια».

Η Αριστούλα Σμπόνια, 27 χρόνια εργαζόμενη εκεί, θα πει: «Για να κερδίσουν αυτοί κάνουν εμάς μπαλάκια, ξέροντας ότι δεν έχουμε άλλη λύση γιατί αλλιώς μας περιμένει η ανεργία».

«Δε μας λογαριάζουν καθόλου», τόνισε η Γεωργία Παπαβασιλείου. «Ο άντρας μου είναι άνεργος, μένουμε στο νοίκι και ο μοναδικός μισθός είναι ο δικός μου. Δε μου δίνουν κανένα περιθώριο να σκεφτώ».

«Με στέλνουν κατευθείαν στην ανεργία», σημειώνει αγανακτισμένος ο Παναγιώτης Καρακάσης. «Δεν μπορώ να φύγω από την Αθήνα και ουσιαστικά από το τέλος του μήνα αν μεταφερθεί το εργοστάσιο θα είμαι άνεργος».

  • Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου, καλεί σε μαζική παρουσία στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ