ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σύμμαχος και η ΕΝΑΕ στην ιδιωτικοποίηση

Ενα - ένα τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε επιχειρηματίες (φωτό από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο)

Eurokinissi

Ενα - ένα τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε επιχειρηματίες (φωτό από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο)
Το ένα μετά το άλλο τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην κυβερνητική πρόθεση να εκχωρηθεί η διαχείριση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους ιδιώτες, με το πρόσχημα του αυξημένου κόστους. Ετσι, μετά την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σειρά είχε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) να πάρει θέση.

Η «διαφορετικότητα» της θέσης της ΕΝΑΕ, σε σχέση με τα άλλα όργανα, είναι πως δε διστάζει να δηλώσει καθαρά ότι «δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων». Αποψη, που συνδυάζεται - μάλλον ανεπιτυχώς - με τη δήθεν επιδίωξη της ΕΝΑΕ να προωθηθεί ο μαζικός αθλητισμός, προφανώς σε μια προσπάθεια να «τα 'χει καλά» και με τους δημότες, καθώς αρχίζει να διαφαίνεται πως ο λαός και πάλι θα πληρώσει το κόστος της «μεγάλης ιδέας». Η λογική του πολιτικού κόστους είναι αυτή που ακόμα δεν έχει επιτρέψει σε ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ να ομολογήσουν - στα ψηφίσματά τους - τη βούλησή τους για σύμπραξη με ιδιώτες. Ομολογείται, όμως, από την ίδια τους τη στάση, καθώς αρνούνται να λάβουν πολιτική θέση μη εκχώρησης των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες και διαχείρισής τους από το κράτος.

Η συγκεκριμένη, πάντως, επιδίωξη της ΕΝΑΕ να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών, φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς. Αφού δηλώνεται η ...αντίθεση στην «ιδιωτικοποίηση και εκποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που υπηρετούν το μαζικό αθλητισμό», προτείνεται η αξιοποίησή τους με «την αγαστή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα».

Ενα προσεκτικό ανάγνωσμα καταδείχνει και πώς εννοεί η ΕΝΑΕ το μαζικό αθλητισμό, δηλαδή ως συνεδριακή και τουριστική δραστηριότητα. «Με τη σωστή χρήση και συνεργασία, μπορούμε να διοργανώσουμε και μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες επιχειρηματικές δράσεις, όπως, για παράδειγμα, ο αθλητικός, προπονητικός και συνεδριακός τουρισμός». Ενώ «δεν αποκλείεται η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων (εμπορίου, αναψυχής, τουρισμού) στον περιβάλλοντα των αθλητικών εγκαταστάσεων χώρο, όπου βεβαίως αυτό επιτρέπεται από τις χρήσεις γης».

Συνάντηση με στελέχη της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» (σ.σ. αρμόδια για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΑΣ
Προτάσεις για ουσιαστικό συνέδριο

Σειρά προτάσεων ώστε να επιτευχθεί η μαζική συμμετοχή στη διαμόρφωση των θέσεων και των αποφάσεων, στις οποίες θα καταλήξουν οι δήμαρχοι της Ελλάδας, στο επικείμενο ετήσιο συνέδριό τους, κατέθεσε στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος.

Συγκεκριμένα, και ενόψει του συνεδρίου στο Ηράκλειο Κρήτης (21-24 του Οκτώβρη) ο Χρ. Τέγος προτείνει την αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει την κατάθεση ουσιαστικού λόγου από τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς της χώρας. Τα μέτρα που προτείνονται, όπως προσδιορίζονται στην πρόταση, θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν:

  • Μαζική συμμετοχή για τη διαμόρφωση θέσεων
  • Πλουσιότερα και πληρέστερα αποτελέσματα
  • Αποφάσεις πλησιέστερες στις πραγματικές ανάγκες και στις προσδοκίες των εργαζομένων της χώρας
  • Συμβολή στην κατανόηση από πλατύτερα στρώματα του ρόλου που παίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και τα όργανά της και του ρόλου που πρέπει να παίξει σε μια φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Ο Χρ. Τέγος προτείνει να ψηφιστεί και να κατοχυρωθεί η παρακάτω διαδικασία: «Η κοινοποίηση για συζήτηση, ένα μήνα τουλάχιστον πριν το συνέδριο, στις ΤΕΔΚ και στα Δημοτικά Συμβούλια και - γιατί όχι; - στους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, ώστε να αποτελέσουν σε τοπικό επίπεδο αντικείμενο ευρύτερου δημοκρατικού διαλόγου και προτάσεων: Των εισηγήσεων των Επιτροπών και του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Του απολογισμού του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για τη δραστηριότητά της στην προώθηση των θεμάτων της ΤΑ και για την υλοποίηση των αποφάσεων των συνεδρίων».

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και κατανομή των εργασιών του συνεδρίου προτείνεται να γίνεται δυνατή η παρακολούθηση του συνόλου των εργασιών από το μέγιστο αριθμό συνέδρων και παρατηρητών. Η δε στελέχωση των «στρογγυλών τραπεζιών» ή επιτροπών δουλιάς να γίνεται ισότιμα για όλες τις παρατάξεις και χωρίς αποκλεισμούς. Ενώ κρίνεται ως απαραίτητη η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΤΑ στις εργασίες και στα τραπέζια συζητήσεων. «Δεν μπορεί να εξομοιώνεται (σ.σ. η συμμετοχή των εργαζομένων) με την παρουσία τεχνοκρατών, χωρίς να υποτιμώνται οι γνώσεις τους», σημειώνεται στην πρόταση του δημάρχου Καρδίτσας, όπου και συμπληρώνεται: «Οι επιστημονικές εργασίες και παρουσιάσεις δε χωρούν στη συζήτηση και μάλιστα ισότιμα με τις πολιτικές θέσεις». Αντίθετα, «η επιστημονική δουλιά είναι χρήσιμο και βοηθητικό εργαλείο στη διαμόρφωση θέσεων, πριν όμως από το συνέδριο».

Εγκαιρα έτοιμες ολοκληρωμένες προτάσεις ζητά ο δήμαρχος Καρδίτσας να κατατεθούν για τα ακόλουθα θέματα:

  • Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση (EQUAL - καλές πρακτικές - κατευθύνσεις - οδικά δίκτυα)
  • Διαχείριση απορριμμάτων (εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, ΕΕΑΑ, σύγχρονες μεθοδολογίες)
  • Χωροταξικός σχεδιασμός και περιβάλλον (μετα-Ολυμπιακές χρήσεις, σχέδια πόλης, διαχείριση ενέργειας, υδάτινων πόρων, ορεινών όγκων, ακτών - μεταφορές, κλπ.)
Ο μάνατζερ

Ο Σπύρος Αποστολόπουλος ήταν διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων, «εκλεκτός» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγες μέρες είχαν διοχετευτεί πληροφορίες ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον προόριζε για διοικητή του νοσοκομείου Βόλου. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία φαίνεται ότι δεν επέτρεψαν την τοποθέτησή του εκεί, όμως, όχι μόνο «δεν πήγε χαμένος», αλλά πήρε πιο σημαντικό πόστο, τοποθετούμενος υποδιοικητής στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου.

Ποιος είναι ο Σπ. Αποστολόπουλος; Ενας «πετυχημένος μάνατζερ», ο οποίος θεωρεί - και δεν το κρύβει - τα νοσοκομεία «μαγαζιά» και τους ασθενείς «πελάτες». Είναι, δε, αυτός που, κάνοντας τη θεωρία πράξη, επέβαλε «αιματηρές οικονομίες» και «χοντρές περικοπές» και κατάφερε να ισοσκελίσει τα έξοδα με τα έσοδα στο νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο, έκτοτε, άρχισε να έχει και κέρδη!

Το οικονομικό «νοικοκύρεμα», όμως, δε βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου, καθώς, λόγω της πολιτικής λιτότητας για τη δημόσια υγεία που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, εξακολουθεί να έχει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό, κλινικών και τμημάτων και να υπολείπεται σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Παραμένει, δε, το κτιριακό πρόβλημα, αφού το νέο κτίριο καθυστερεί να ετοιμαστεί για να λειτουργήσει.

Η επιμονή του Νικ. Κακλαμάνη, να αξιοποιήσει τον κ. Αποστολόπουλο, δείχνει ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία περισσότερο νοιάζονται πώς θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική συνέχιση της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ιδιαιτέρως στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας - παρά πώς θα εξασφαλίσουν περισσότερες δημόσιες θέσεις για τα «παιδιά του κόμματος».

Δείχνει, επίσης, ότι ο ντόρος για τη «γαλάζια επέλαση» στον κρατικό μηχανισμό είναι αποπροσανατολιστικός. Διότι, ναι μεν η κυβέρνηση θέλει να βολέψει «τα δικά της παιδιά» στη θέση των «πρασίνων», αλλά το βασικό κριτήριό της για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού είναι, αν ο υποψήφιος πιστεύει στα «φιλελεύθερα» ιδεώδη κι είναι πρόθυμος και ικανός να διαχειριστεί τη «φιλελεύθερη» πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ