Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΑΣ
Προτάσεις για ουσιαστικό συνέδριο

Σειρά προτάσεων ώστε να επιτευχθεί η μαζική συμμετοχή στη διαμόρφωση των θέσεων και των αποφάσεων, στις οποίες θα καταλήξουν οι δήμαρχοι της Ελλάδας, στο επικείμενο ετήσιο συνέδριό τους, κατέθεσε στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος.

Συγκεκριμένα, και ενόψει του συνεδρίου στο Ηράκλειο Κρήτης (21-24 του Οκτώβρη) ο Χρ. Τέγος προτείνει την αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει την κατάθεση ουσιαστικού λόγου από τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς της χώρας. Τα μέτρα που προτείνονται, όπως προσδιορίζονται στην πρόταση, θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν:

  • Μαζική συμμετοχή για τη διαμόρφωση θέσεων
  • Πλουσιότερα και πληρέστερα αποτελέσματα
  • Αποφάσεις πλησιέστερες στις πραγματικές ανάγκες και στις προσδοκίες των εργαζομένων της χώρας
  • Συμβολή στην κατανόηση από πλατύτερα στρώματα του ρόλου που παίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και τα όργανά της και του ρόλου που πρέπει να παίξει σε μια φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Ο Χρ. Τέγος προτείνει να ψηφιστεί και να κατοχυρωθεί η παρακάτω διαδικασία: «Η κοινοποίηση για συζήτηση, ένα μήνα τουλάχιστον πριν το συνέδριο, στις ΤΕΔΚ και στα Δημοτικά Συμβούλια και - γιατί όχι; - στους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, ώστε να αποτελέσουν σε τοπικό επίπεδο αντικείμενο ευρύτερου δημοκρατικού διαλόγου και προτάσεων: Των εισηγήσεων των Επιτροπών και του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Του απολογισμού του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για τη δραστηριότητά της στην προώθηση των θεμάτων της ΤΑ και για την υλοποίηση των αποφάσεων των συνεδρίων».

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και κατανομή των εργασιών του συνεδρίου προτείνεται να γίνεται δυνατή η παρακολούθηση του συνόλου των εργασιών από το μέγιστο αριθμό συνέδρων και παρατηρητών. Η δε στελέχωση των «στρογγυλών τραπεζιών» ή επιτροπών δουλιάς να γίνεται ισότιμα για όλες τις παρατάξεις και χωρίς αποκλεισμούς. Ενώ κρίνεται ως απαραίτητη η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΤΑ στις εργασίες και στα τραπέζια συζητήσεων. «Δεν μπορεί να εξομοιώνεται (σ.σ. η συμμετοχή των εργαζομένων) με την παρουσία τεχνοκρατών, χωρίς να υποτιμώνται οι γνώσεις τους», σημειώνεται στην πρόταση του δημάρχου Καρδίτσας, όπου και συμπληρώνεται: «Οι επιστημονικές εργασίες και παρουσιάσεις δε χωρούν στη συζήτηση και μάλιστα ισότιμα με τις πολιτικές θέσεις». Αντίθετα, «η επιστημονική δουλιά είναι χρήσιμο και βοηθητικό εργαλείο στη διαμόρφωση θέσεων, πριν όμως από το συνέδριο».

Εγκαιρα έτοιμες ολοκληρωμένες προτάσεις ζητά ο δήμαρχος Καρδίτσας να κατατεθούν για τα ακόλουθα θέματα:

  • Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση (EQUAL - καλές πρακτικές - κατευθύνσεις - οδικά δίκτυα)
  • Διαχείριση απορριμμάτων (εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, ΕΕΑΑ, σύγχρονες μεθοδολογίες)
  • Χωροταξικός σχεδιασμός και περιβάλλον (μετα-Ολυμπιακές χρήσεις, σχέδια πόλης, διαχείριση ενέργειας, υδάτινων πόρων, ορεινών όγκων, ακτών - μεταφορές, κλπ.)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ