Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΪΛΑΝ
Στις 8 Οκτώβρη η οριστική απόφαση

Σε «αναμονή» για έναν ακόμη μήνα παραμένει η υπόθεση της έκδοσης ή μη του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν), καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με χτεσινή απόφασή του ανέβαλε για τις 8 Οκτώβρη την έκδοση οριστικής απόφασης. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συνεδρίασε σε Συμβούλιο ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες και διευκρινίσεις από τις αρμόδιες γερμανικές διωκτικές αρχές για τον Κούρδο αγωνιστή. Εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και έχει υποβληθεί από τη Γερμανία αίτηση έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές.

Η διαδικασία έκδοσής του στη Γερμανία κινήθηκε με βάση αδικήματα για το οποία ο Ταϊλάν έχει ήδη δικαστεί και αθωωθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Ως γνωστό ο Ταϊλάν κατηγορείται για επιθέσεις σε τουρκικές τράπεζες με βόμβες μολότοφ και απόπειρες εμπρησμών, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εννοώντας την πολιτική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (αριστερή οργάνωση με αγωνιστική δράση στην Τουρκία της οποίας πολλά μέλη είναι φυλακισμένα στα Λευκά Κελιά) και για απόπειρες ανθρωποκτονίας. Και τα τρία αδικήματα κατά το κατηγορητήριο θεωρούνται κακουργήματα.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο πριν μια βδομάδα, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρ. Λάμπρου είχε προτείνει τη μετατροπή των δύο από τα τρία κακουργήματα σε πλημμελήματα, τα οποία έχουν παραγραφεί κατά την εισαγγελική πρόταση.

Ο κατηγορούμενος Ταϊλάν πριν μια βδομάδα ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, σε περίπτωση που εκδοθεί από την Ελλάδα στη Γερμανία, να παραδοθεί τελικά στο καθεστώς της Τουρκίας.

Στο μεταξύ η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Γερμανία ήθελε να δικάσει τον Ταϊλάν με αόριστες, αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες. «Αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, συνεχίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι πρόκειται για μια πολιτική σκευωρία πρώτου μεγέθους».

Τέλος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η αίτηση έκδοσης του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας έγινε κατά παράβαση του κοινού ποινικού δικαίου και στην πραγματικότητα αποβλέπει στη δίωξη του Ταϊλάν, λόγω της πολιτικής δράσης του κατά του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπουργικές υποσχέσεις για την υπόθεση Ταϊλάν (2004-11-26 00:00:00.0)
Στην απομόνωση ο Ταϊλάν (2004-11-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν (2004-10-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συμπαράστασης για τον Ταϊλάν (2004-10-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν (2004-10-06 00:00:00.0)
Συναυλία αλληλεγγύης και πορεία για τον Ταϊλάν (2004-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ