ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανάν: «Παράνομος ο πόλεμος στο Ιράκ»

Δυσαρέσκεια στη «συμμαχία των προθύμων» από τη δήλωση Ανάν ότι η εισβολή στο Ιράκ «παραβίασε το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Βαθιά δυσαρέσκεια και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους στενότερους «πρόθυμους συμμάχους» των ΗΠΑ (Βρετανία - Αυστραλία), η δήλωση-βόμβα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την οποία «ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο». Την ίδια ώρα, ενώ οι συγκρούσεις και οι απαγωγές συνεχίζονται στο Ιράκ, στο φως της δημοσιότητας έρχεται έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία το μέλλον του Ιράκ «είναι μάλλον απαισιόδοξο όσον αφορά στις βλέψεις της Ουάσιγκτον παρά το αντίθετο».

«Κατά τη γνώμη μου, για να γίνει εισβολή που θα οδηγούσε σε ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, θα έπρεπε να υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να δίνει ξεκάθαρα το πράσινο φως για κάτι τέτοιο, και όχι μια μονομερής ανάληψη δράσης. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κίνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC, έστω και κατόπιν εορτής προφανώς για να σώσει τα όποια προσχήματα, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ «δίνει επώδυνα μαθήματα» σε όλους.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε Βρετανία και Αυστραλία, πόσο μάλλον στην πρώτη της οποίας η κοινή γνώμη ήταν συντριπτικά αντίθετη με την εισβολή. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η εισβολή ήταν «πλήρως επικυρωμένη από το διεθνές δίκαιο». Εκπρόσωπος, δε, του βρετανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπλερ, τότε, είχε αποφανθεί ότι η εισβολή συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Παρεμβαίνοντας η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, συμπλήρωσε ότι ο πόλεμος ήταν και «νόμιμος και αναγκαίος».

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με άρθρο της, υποστήριζε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τον Ιούλη, κατέθεσαν 50σέλιδη έκθεση στον Πρόεδρο Μπους, όπου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την τωρινή κατάσταση στο Ιράκ αλλά και τις προοπτικές όσον αφορά στα σχέδια της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρονται 3 πιθανά σενάρια, με το καλύτερο να προβλέπει «μέχρι τα τέλη του 2005, σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα» και το χειρότερο «ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης εντός των επομένων μηνών και πλήρη κατάρρευση κάθε έννοιας ασφαλείας».

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, χτες, επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις στο Ραμάντι, μετά από νέα είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 3. Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 14. Το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι απήχθησαν μέσα από το σπίτι τους στη συνοικία αλ Μανσούρ «2 Αμερικανοί πολίτες και 1 Βρετανός», χωρίς να διευκρινίζεται ποια ακριβώς ήταν η εργασία τους. Αργά το βράδυ, ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν την περίμετρο της «Πράσινης Ζώνης» ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι εξουδετερώθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο με 400 κιλά εκρηκτικών.


Αναγνώριση της δοσίλογης κυβέρνησης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις, που συνυπογράφουν το ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, γιατί, με πρόφαση την απελευθέρωση των ομήρων, αναγνωρίζουν και συνεργάζονται με την κατοχική κυβέρνηση και ονομάζουν τρομοκρατία την αντίσταση του ιρακινού λαού στις δυνάμεις κατοχής και τη δοσίλογη κυβέρνηση.

Το ψήφισμα, εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καταψήφισε η Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ (GUE/NGL). Οι τροπολογίες που κατέθεσε η Ομάδα της Αριστεράς, στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, για την καταδίκη του πολέμου και την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής καταψηφίστηκαν από όλες τις άλλες πολιτικές Ομάδες.

Στην παρέμβασή του, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε:

«Καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε το κοινό ψήφισμα για το Ιράκ, το οποίο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους λαούς όλου του κόσμου, που αντιτάσσονται στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και αγωνίζονται για την ειρήνη.

»Οι πολιτικές δυνάμεις που υπογράφουν το ψήφισμα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, αποδέχονται και στηρίζουν τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, αναγνωρίζουν και συνεργάζονται με την κατοχική κυβέρνηση, ονομάζουν τρομοκρατία την αντίσταση του ιρακινού λαού απέναντι στις δυνάμεις κατοχής και τη δοσίλογη κυβέρνηση.

»Με πρόφαση την απελευθέρωση των ομήρων και με αναφορές για δήθεν δημοκρατικό και ανεξάρτητο Ιράκ προωθείται στην πράξη η δημιουργία συνθηκών για συμμετοχή της ΕΕ στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων του πετρελαίου. Για την εκμετάλλευση των λαών.

»Ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ιρακινός λαός.

»Γι' αυτό απαίτηση των λαών, και των λαών της Ευρώπης, είναι η άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής που πρέπει να αποζημιώσουν τον ιρακινό λαό για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν.

»Δυστυχώς, όμως, οι δυνάμεις που υπογράφουν το ψήφισμα, αντιτάχθηκαν σε αυτή τη γενική απαίτηση και καταψήφισαν την τροπολογία που ζητούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων στηρίζοντας, για άλλη μια φορά, τον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ