Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αναγνώριση της δοσίλογης κυβέρνησης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις, που συνυπογράφουν το ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, γιατί, με πρόφαση την απελευθέρωση των ομήρων, αναγνωρίζουν και συνεργάζονται με την κατοχική κυβέρνηση και ονομάζουν τρομοκρατία την αντίσταση του ιρακινού λαού στις δυνάμεις κατοχής και τη δοσίλογη κυβέρνηση.

Το ψήφισμα, εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καταψήφισε η Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ (GUE/NGL). Οι τροπολογίες που κατέθεσε η Ομάδα της Αριστεράς, στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, για την καταδίκη του πολέμου και την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής καταψηφίστηκαν από όλες τις άλλες πολιτικές Ομάδες.

Στην παρέμβασή του, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε:

«Καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε το κοινό ψήφισμα για το Ιράκ, το οποίο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους λαούς όλου του κόσμου, που αντιτάσσονται στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και αγωνίζονται για την ειρήνη.

»Οι πολιτικές δυνάμεις που υπογράφουν το ψήφισμα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, αποδέχονται και στηρίζουν τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, αναγνωρίζουν και συνεργάζονται με την κατοχική κυβέρνηση, ονομάζουν τρομοκρατία την αντίσταση του ιρακινού λαού απέναντι στις δυνάμεις κατοχής και τη δοσίλογη κυβέρνηση.

»Με πρόφαση την απελευθέρωση των ομήρων και με αναφορές για δήθεν δημοκρατικό και ανεξάρτητο Ιράκ προωθείται στην πράξη η δημιουργία συνθηκών για συμμετοχή της ΕΕ στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων του πετρελαίου. Για την εκμετάλλευση των λαών.

»Ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ιρακινός λαός.

»Γι' αυτό απαίτηση των λαών, και των λαών της Ευρώπης, είναι η άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής που πρέπει να αποζημιώσουν τον ιρακινό λαό για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν.

»Δυστυχώς, όμως, οι δυνάμεις που υπογράφουν το ψήφισμα, αντιτάχθηκαν σε αυτή τη γενική απαίτηση και καταψήφισαν την τροπολογία που ζητούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων στηρίζοντας, για άλλη μια φορά, τον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ