Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων

Τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζει το μεγάλο γερμανικό κεφάλαιο δεν εμποδίζουν την ένταση της επίθεσής του κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών τάξεων.

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Ντι Τσάιτ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Μιχαήλ Ρογκόφσκι, απαιτεί την απαλλαγή των «εργοδοτών» από την καταβολή εισφορών στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας, τα οποία, είπε, πρέπει να χρηματοδοτούν μόνο οι εργαζόμενοι.

Οπως είναι γνωστό, από δεκαετίες ίσχυε ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο το ήμισυ των εισφορών το καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και το 40% οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Ο Ρογκόφσκι δηλώνει τώρα: «Οι επιχειρηματίες οφείλουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να χρηματοδοτούν μόνοι τους την κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας». Η πρώτιστη ευθύνη των επιχειρήσεων δεν είναι η κοινωνική πρόνοια, δήλωσε.

Αλλά είναι γνωστό ότι και στη Γερμανία το μεγάλο κεφάλαιο, παρά τα αποδεδειγμένα μεγάλα κέρδη του και την υποχρέωσή του, όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας δε δημιουργεί, αλλά αντίθετα προβαίνει σε συνεχή μείωσή τους και σε αύξηση της στρατιάς των ανέργων. Είναι ο ίδιος άλλωστε, που σε σχετική ερώτηση εφημερίδας για το πότε θα μειωθεί το κατά μέσο όρο ετήσιο επίπεδο των 4 εκατομμυρίων ανέργων, είχε δηλώσει: «Με πολλή τύχη, αυτό μπορεί να συμβεί το 2006» (Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ 4/5 Σεπτέμβρη). Στην ίδια συνέντευξη είχε επαινέσει τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σαν «θαρραλέο και ότι έχει δίκιο» (για τις μεταρρυθμίσεις του), και απαίτησε μάλιστα «για το συμφέρον της Γερμανίας», οι τέσσερις νόμοι Χαρτ3 (I-IV) να συμπληρωθούν με έναν 5ο νόμο. Αυτός να προβλέπει «χαλάρωση της προστασίας, καταγγελίες των συμβάσεων, χαλάρωση του δικαιώματος (εθνικών) συμβάσεων εργασίας» και άλλα, για να διευκολυνθούν και να νομιμοποιηθούν οι «επιχειρησιακές συμμαχίες», όπως επίσης να εισαχθεί «ένας γνήσιος τομέας χαμηλού ημερομισθίου». Αλλιώς, είχε δηλώσει, «στη Γερμανία δε θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας».

Στις νέες δηλώσεις του Ρογκόφσκι στην «Τσάιτ» υπάρχουν μέχρι στιγμής απαντήσεις: Από τον πρόεδρο της DGB, Μιχαήλ Ζόμερ: «Ευτυχώς έχουν περάσει οι καιροί που οι εργοδότες μπορούσαν να αποφασίζουν σαν φεουδάρχες ποιες "αγαθοεργίες" θέλουν να κάνουν στους απασχολούμενους σ' αυτούς». Από το γενικό γραμματέα του SPD, Κλάους Ούβε Μπένετερ: Οι δηλώσεις του Ρογκόφσκι δείχνουν «πόσο λίγο κοινωνικά σκέφτεται η πλευρά της εργοδοσίας». Και τέλος του πράσινου βουλευτή Φριτς Κουν, ότι οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν «το αντίο στην κοινωνική οικονομία της αγοράς».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ