ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θερμή υποδοχή στους ποδηλάτες της ειρήνης

Οι ποδηλάτες της ειρήνης κάτω από την Ακρόπολη
Οι ποδηλάτες της ειρήνης κάτω από την Ακρόπολη
Με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη υποδέχτηκαν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι Συνδικάτων της Αθήνας τους 30 ποδηλάτες από δέκα χώρες που συμμετέχουν στον Ποδηλατικό Γύρο Ειρήνης (Peace Cycle 2004), για να στηρίξουν και να προβάλουν τον αγώνα που δίνει ο αγωνιζόμενος παλαιστινιακός λαός ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Οι ποδηλάτες έφτασαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Διονυσίου Αεροπαγίτου λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, τελευταίο τους σταθμό στην Ελλάδα, πριν αναχωρήσουν για Ιορδανία και Ισραήλ, για να καταλήξουν στην παλαιστινιακή γη. Το ταξίδι τους ξεκίνησε πριν από 31 ημέρες στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα έχουν διασχίσει 3.000 χιλιόμετρα περνώντας από Γαλλία - Ελβετία - Ιταλία, με πρώτο σταθμό στην Ελλάδα την Ηγουμενίτσα και μετά Αρτα, Μεσολόγγι, Ιτέα, Θήβα, Αθήνα.

«Εδώ κάτω από την Ακρόπολη, καταδικάζουμε τον επιθετικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος αγωνίζεται για να χτίσει και να ζήσει στη δική του πατρίδα. Παρακολουθούμε με αποτροπιασμό τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ να καταστρέφει σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα και να εξαπολύει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων που μάχονται με πέτρες και σφεντόνες», τόνισε μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τους ποδηλάτες στη συγκέντρωση, ο Γ. Κρίκας εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

«Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τόνισε ακόμα, οξύνονται επικίνδυνα. Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων συνοδεύεται από την κατάλυση του διεθνούς δικαίου. Στη θέση του μπαίνει ο νόμος του ισχυρού, η διεθνής ιμπεριαλιστική τρομοκρατία σε βάρος των λαών και χωρών με όλα τα μέσα και στρατιωτικά. Πριν 5 χρόνια βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα επιτίθεται το Ιράκ, βασισμένη το νέο δόγμα των ΗΠΑ, των "προληπτικών πολέμων" και απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Την ίδια στιγμή έχουμε απειλές εναντίον Συρίας, Ιράν, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και πολύμορφες επεμβάσεις σε βάρος της Σοσιαλιστικής Κούβας».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη είναι καταδικαστέες στη συνείδηση όλων των εργαζομένων της χώρας μας για τα συνεχή εγκλήματα που διαπράττουν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Το ίδιο καταδικαστέος είναι και ο αμερικανοΝΑΤΟικός και ο ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός, αφού ενθαρρύνει και στηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση», επισήμανε.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της παλαιστινιακής πρεσβείας ο Σαμπρί Ισμάτ, ο οποίος τόνισε ότι η πράξη των ποδηλατών αποδεικνύει ότι η ειρήνη μπορεί να νικήσει. Οι τελευταίες βάρβαρες επιθέσεις δείχνουν ότι τα κινήματα ειρήνης και οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ευαισθητοποιήσουν όλο τον κόσμο για τη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό λαό. Η συγκέντρωση τελείωσε με τους ίδιους τους ποδηλάτες να ευχαριστούν ο καθένας ξεχωριστά στη γλώσσα του, αλλά και στα ελληνικά τους συγκεντρωμένους.

ΠΕΜΕΝ
Σταθερά στην ταξική ρότα

Ο Σάββας Τσιμπόγλου ανέλαβε πρόεδρος της Ενωσης

Με τον Σάββα Τσιμπόγλου στη θέση του προέδρου, συνεχίζει η ιστορική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) την αγωνιστική της πορεία. Η αναδιάρθρωση στο προεδρείο της ΠΕΜΕΝ αποφασίστηκε χτες από την ταξική διοίκηση της Ενωσης, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Τούσσας έχει πλέον εκλεγεί ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου του, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ετσι, το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ έχει πλέον ως εξής: Πρόεδρος ο Σάββας Τσιμπόγλου, γενικός γραμματέας Α` ο Παναγιώτης Τσουτσούλης, γενικός γραμματέας Β` ο Αθανάσιος Ευαγγελάκης και ταμίας ο Παναγιώτης Ράπτης.

Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίασή της, επισημαίνει ότι «εκτίμησε τον θετικό ρόλο και την προσφορά του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Γιώργου Τούσσα, του εύχεται καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και είναι βέβαιο ότι από τη θέση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των εργαζομένων και των ναυτεργατών, καθώς και στην οργάνωση της πάλης τους για την αντιμετώπισή τους».

«Κατ' εντολήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - συνεχίζει - των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, προωθείται ενιαία και συντονισμένα η αντιλαϊκή πολιτική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια ρότα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εφοπλιστές και κεφάλαιο απαιτούν και προωθούν μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, σε βάρος του εργαζόμενου λαού, διατηρώντας και αυξάνοντας τις στρατιές των ανέργων, συμπιέζουν το κόστος εργασίας, υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, προετοιμάζουν νέο πογκρόμ μέτρων σε συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.

Αξιοποιούν το διαλυτικό Κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δικαστικές παρεμβάσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές. Προαναγγέλλονται και νέα μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών στην ποντοπόρα ναυτιλία από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ καταλήγει στην ανακοίνωσή της, καλώντας «τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ανάπτυξη αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας, δημιουργία προϋποθέσεων για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Η λιτότητα συνεχίζεται με γαλάζιο χρώμα

Την πολιτική λιτότητας που εφάρμοζαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ -ΔΗΜΟΣΙΟΥ, αναφερόμενες στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τις συντάξεις και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Καθαρή κοροϊδία, χαρακτηρίζουν οι Ομοσπονδίες, τις λεγόμενες αυξήσεις που θα είναι λίγο «πάνω από τον ψεύτικο πληθωρισμό», τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Επισημαίνουν ότι μόνο η τελευταία αύξηση σε 400 φάρμακα κατά 20%, που έγινε τον περασμένο Ιούλη, «έφαγε τη μισή αύξηση» και έρχονται ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Για να δικαιολογήσει τη συντηρητική του πολιτική και για να έχει ανοχή ο πρωθυπουργός, τονίζουν οι Ομοσπονδίες, αναφέρθηκε «στα χάλια της οικονομίας». Ομως, τα χρέη και τα ελλείμματα τα ξεκοκάλισαν οι καρχαρίες της οικονομικής ολιγαρχίας με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και τώρα, συνεχίζουν, ενώ ο Καραμανλής δίνει ψίχουλα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, στους βιομήχανους δίνει καρβέλια.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, τη στιγμή μάλιστα που έρχονται τα χειρότερα με την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας και τις πιέσεις του ΔΝΤ για παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να είναι έτοιμοι για νέους δυναμικούς αγώνες, που πρέπει να δώσουμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τη διεκδίκηση κατώτερης σύνταξης 960 ευρώ, πάγωμα των τιμών και της κερδοσκοπίας κ.ά.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ