ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΕΝΑΡΗ - ΙΟΥΛΗ
Νέα εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος

Η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ οδήγησε στην επιδείνωση όλων των δεικτών εξωτερικού εμπορίου της χώρας

Νέα επιδείνωση εμφανίζει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης, το οποίο εκτινάχτηκε στα 14,4 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε αισθητά, δε μειώνει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις. Η βελτίωσή του οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους (στην αύξηση των εισπράξεων από ναυτιλιακές υπηρεσίες), ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό κινούνται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από αυτά του 2003.

Η εικόνα που προκύπτει για την ελληνική οικονομία, στα πλαίσια της ΟΝΕ, είναι άκρως ανησυχητική για το παρόν και το μέλλον. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται σταθερά. Το νέο κλείσιμο επιχειρηματικών μονάδων απλώς επιβεβαιώνει την αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε νέα επιδείνωση της ούτως ή άλλως υψηλής ανεργίας. Οι εισαγωγές αντικαθιστούν όλο και περισσότερο εμπορεύματα της εσωτερικής παραγωγής, η λεγόμενη «τουριστική βιομηχανία» εμφανίζει στασιμότητα, ενώ η όλη κατάσταση διασώζεται προσωρινά από έκτακτα γεγονότα (αυξήσεις εισπράξεων από τη ναυτιλία), τα οποία όμως δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η συμμετοχή του ελληνικού καπιταλισμού στον καταμερισμό εργασίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο αδύνατη, όλο και πιο προβληματική. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, οι οποίοι φιλοτεχνούσαν το «όραμα» της ΟΝΕ, μας είχαν υποσχεθεί πεδίο δόξης λαμπρόν, υποσχέσεις οι οποίες καταρρακώνονται κάτω από το βάρος της ζοφερής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2004 εκτινάχτηκε στα 14.392 εκατ. ευρώ, έναντι 13.268 εκατ. ευρώ το 2003. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των εισαγωγών, από 19.665 εκατ. ευρώ στα 21.546 εκατ. ευρώ, αύξηση η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την άνοδο των εξαγωγών από 6.397 εκατ. ευρώ στα 7.154 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα ισοζύγια που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών βελτιώθηκε αισθητά από 5.930 εκατ. ευρώ στα 7.789 εκατ. ευρώ, βελτίωση η οποία οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο των εισπράξεων από μεταφορές (εισπράξεις ναυτιλίας) από 5.444 εκατ. ευρώ σε 7.660 εκατ. ευρώ. Μικρή βελτίωση εμφανίζουν και οι εισπράξεις από τον τουρισμό. Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει πλεόνασμα 3.881 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των βελτιωμένων εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει έλλειμμα 1.759 εκατ. ευρώ.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
«Χάλκινο» μετάλλιο για την Ελλάδα

Με το νέο κύμα ανατιμήσεων που προανήγγειλαν μεγαλοεπιχειρηματίες και κυβέρνηση και τις εκτιμήσεις της Alpha Bank για αναζωπύρωση του πληθωρισμού το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, η Ελλάδα ίσως... κατακτήσει την πρώτη θέση

Στην τρίτη χειρότερη θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό - μεταξύ των «12» χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - βρισκόταν τον Αύγουστο του 2004 η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,1% τον Ιούλιο σε 2,8% τον Αύγουστο του 2004 και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο όμως ότι προχτές οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση προανήγγειλαν νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Οκτώβρη, καθώς επίσης και τα σενάρια για τσουχτερές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, την έμμεση φορολογία σε ποτά - τσιγάρα κλπ., είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να... ξανακατακτήσει την πρώτη θέση και να πάρει το «χρυσό» μετάλλιο!

Στο επίπεδο των «12» της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, από 2,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Από τις χώρες της Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (3,6%) και ακολουθεί η Ισπανία (3,3%) και η Ελλάδα (2,8%).

Στους «25» ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,3%, ενώ πέρσι ήταν 1,9%. Μεταξύ των 25 χωρών - μελών της ΕΕ, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε τον Αύγουστο στη Λετονία (7,8%) και ακολουθούν η Ουγγαρία (7,2%) και η Σλοβακία (7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Φινλανδία (0,3%), στη Δανία (0,9%), στην Ολλανδία και τη Σουηδία (από 1,2%).

  • Ανοδική τάση στον πληθωρισμό για το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, προβλέπει και η τράπεζα Alpha Bank. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποιήθηκε χτες, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,9% το Σεπτέμβρη και ο δομικός πληθωρισμός στο 3,4%, κυρίως λόγω της αυξητικής επίδρασης από την επαναφορά των τιμών στα προ των εκπτώσεων επίπεδα. Επίσης, για τον Οκτώβρη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κι άλλο και θα διαμορφωθεί στο 3,1% λόγω της εισαγωγής στο δείκτη του πετρελαίου θέρμανσης με πολύ υψηλή τιμή, εφόσον ως τότε οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιτροπή για τα Κέντρα Υποδοχής

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει ζητήματα λειτουργίας των «Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών» (ΚΥΕ) αποφασίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, παράλληλα με την παράταση της λειτουργίας τους μέχρι τις 30/6/2005. Η απόφαση είχε προαναγγελθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με την πρόεδρο της ΕΝΑΕ Φ. Γεννηματά, όπου είχαν διαπιστωθεί και σημαντικά προβλήματα στο έργο τους. Στην ίδια συνάντηση ο υπουργός είχε θεωρήσει «χρήσιμη» τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων «υπό προϋποθέσεις». Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει:

- Την εγκατάσταση κατά το δυνατό των ΚΥΕ σε χώρους των νομαρχιών.

- Τη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.

- Την εκπαίδευση του προσωπικού με κατάλληλο φορέα.

- Τη σύνταξη κανονισμού λειτουργίας με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Το έργο της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 του Οκτώβρη, την εποπτεία της θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος και επικεφαλής της θα είναι ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Βιομηχανίας Γ. Τσούκας.

Επιχορηγήσεις ερευνητικών φορέων

Την κατανομή κονδυλίων για τα συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα του 2004, των ερευνητικών φορέων που εποπτεύει, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο είναι αυξημένη κατά 22,95% σε σύγκριση με το 2003, που το σχετικό κονδύλι ανερχόταν σε 17,9 εκατ. ευρώ. Η κατανομή έγινε με βάση τον αριθμό, το ύψος και το είδος των έργων και η έγκριση των χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Μεταξύ των φορέων, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας με 143 έργα θα χρηματοδοτηθεί με 7,3 εκατ. ευρώ. Ο «Δημόκριτος» με 77 έργα θα επιχορηγηθεί με 3,8 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με 67 έργα θα λάβει 4,1 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με 46 έργα θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ