Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΕΝΑΡΗ - ΙΟΥΛΗ
Νέα εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος

Η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ οδήγησε στην επιδείνωση όλων των δεικτών εξωτερικού εμπορίου της χώρας

Νέα επιδείνωση εμφανίζει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης, το οποίο εκτινάχτηκε στα 14,4 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε αισθητά, δε μειώνει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις. Η βελτίωσή του οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους (στην αύξηση των εισπράξεων από ναυτιλιακές υπηρεσίες), ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό κινούνται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από αυτά του 2003.

Η εικόνα που προκύπτει για την ελληνική οικονομία, στα πλαίσια της ΟΝΕ, είναι άκρως ανησυχητική για το παρόν και το μέλλον. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται σταθερά. Το νέο κλείσιμο επιχειρηματικών μονάδων απλώς επιβεβαιώνει την αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε νέα επιδείνωση της ούτως ή άλλως υψηλής ανεργίας. Οι εισαγωγές αντικαθιστούν όλο και περισσότερο εμπορεύματα της εσωτερικής παραγωγής, η λεγόμενη «τουριστική βιομηχανία» εμφανίζει στασιμότητα, ενώ η όλη κατάσταση διασώζεται προσωρινά από έκτακτα γεγονότα (αυξήσεις εισπράξεων από τη ναυτιλία), τα οποία όμως δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η συμμετοχή του ελληνικού καπιταλισμού στον καταμερισμό εργασίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο αδύνατη, όλο και πιο προβληματική. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, οι οποίοι φιλοτεχνούσαν το «όραμα» της ΟΝΕ, μας είχαν υποσχεθεί πεδίο δόξης λαμπρόν, υποσχέσεις οι οποίες καταρρακώνονται κάτω από το βάρος της ζοφερής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2004 εκτινάχτηκε στα 14.392 εκατ. ευρώ, έναντι 13.268 εκατ. ευρώ το 2003. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των εισαγωγών, από 19.665 εκατ. ευρώ στα 21.546 εκατ. ευρώ, αύξηση η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την άνοδο των εξαγωγών από 6.397 εκατ. ευρώ στα 7.154 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα ισοζύγια που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών βελτιώθηκε αισθητά από 5.930 εκατ. ευρώ στα 7.789 εκατ. ευρώ, βελτίωση η οποία οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο των εισπράξεων από μεταφορές (εισπράξεις ναυτιλίας) από 5.444 εκατ. ευρώ σε 7.660 εκατ. ευρώ. Μικρή βελτίωση εμφανίζουν και οι εισπράξεις από τον τουρισμό. Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει πλεόνασμα 3.881 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των βελτιωμένων εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει έλλειμμα 1.759 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ