Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουτιά 10,2% στο πεντάμηνο

Ραγδαία υποχώρηση στη δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα προδιαγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2004. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπαρασύρει στην ανεργία ή στην ημιαπασχόληση μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευστικό κλάδο. Οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες αντιστοιχούν σε 8,3% λιγότερο όγκο και 10,2% μικρότερη επιφάνεια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συγκεκριμένα «ποσοστικά» στοιχεία που καταγράφει η ΕΣΥΕ (αριθμός, αδειών, όγκος, τετραγωνικά μέτρα) δεν μπορούν να αναδείξουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Είναι φανερό πως η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής (γέφυρες, τούνελ κλπ), στα οποία δούλεψαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε και την αύξηση του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται κάποια αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα, όπως η έκπτωση τόκων στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ μεγάλη πτώση καταγράφεται στο νομό Αττικής (28,6%), σε Δ. Μακεδονία (21,8%), Θεσσαλία (9,5%). Αντίθετα σημαντική αύξηση 20,8% εμφανίζεται στην Ηπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ