Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
«Χάλκινο» μετάλλιο για την Ελλάδα

Με το νέο κύμα ανατιμήσεων που προανήγγειλαν μεγαλοεπιχειρηματίες και κυβέρνηση και τις εκτιμήσεις της Alpha Bank για αναζωπύρωση του πληθωρισμού το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, η Ελλάδα ίσως... κατακτήσει την πρώτη θέση

Στην τρίτη χειρότερη θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό - μεταξύ των «12» χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - βρισκόταν τον Αύγουστο του 2004 η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,1% τον Ιούλιο σε 2,8% τον Αύγουστο του 2004 και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο όμως ότι προχτές οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση προανήγγειλαν νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Οκτώβρη, καθώς επίσης και τα σενάρια για τσουχτερές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, την έμμεση φορολογία σε ποτά - τσιγάρα κλπ., είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να... ξανακατακτήσει την πρώτη θέση και να πάρει το «χρυσό» μετάλλιο!

Στο επίπεδο των «12» της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, από 2,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Από τις χώρες της Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (3,6%) και ακολουθεί η Ισπανία (3,3%) και η Ελλάδα (2,8%).

Στους «25» ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,3%, ενώ πέρσι ήταν 1,9%. Μεταξύ των 25 χωρών - μελών της ΕΕ, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε τον Αύγουστο στη Λετονία (7,8%) και ακολουθούν η Ουγγαρία (7,2%) και η Σλοβακία (7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Φινλανδία (0,3%), στη Δανία (0,9%), στην Ολλανδία και τη Σουηδία (από 1,2%).

  • Ανοδική τάση στον πληθωρισμό για το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, προβλέπει και η τράπεζα Alpha Bank. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποιήθηκε χτες, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,9% το Σεπτέμβρη και ο δομικός πληθωρισμός στο 3,4%, κυρίως λόγω της αυξητικής επίδρασης από την επαναφορά των τιμών στα προ των εκπτώσεων επίπεδα. Επίσης, για τον Οκτώβρη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κι άλλο και θα διαμορφωθεί στο 3,1% λόγω της εισαγωγής στο δείκτη του πετρελαίου θέρμανσης με πολύ υψηλή τιμή, εφόσον ως τότε οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ