Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Πολιτική... ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Ενώ η περιουσία των μεταλλείων έπρεπε να έχει περιέλθει στο Δημόσιο, η ιδιοκτήτρια εταιρία άρχισε να «βγάζει στο σφυρί» τα στοκαρισμένα μεταλλεύματα και προωθεί την πώληση εργατικών κατοικιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας)--

Την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ξεπούλησε χαριστικά τα μεταλλεία Κασσάνδρας, μαζί με όλο τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη. Ετσι, ενώ οι 500 άνεργοι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής περιμένουν ακόμη να ξεκινήσουν τα προγράμματα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, η «Ελληνικός Χρυσός», νέα ιδιοκτήτρια εταιρία των μεταλλείων Κασσάνδρας, άρχισε να βγάζει στο σφυρί τα στοκαρισμένα μεταλλεύματα και προετοιμάζει την πώληση των περίπου 300 εργατικών κατοικιών στο Στρατώνι.

Στην πραγματικότητα, όλη η περιουσία των μεταλλείων Κασσάνδρας θα έπρεπε να έχει περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο με βάση τους όρους της σύμβασης πώλησης. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν ως προϋπόθεση η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας το αργότερο μέχρι τις 28 Απρίλη 2004 και η κατάθεση πλήρους επενδυτικού σχεδίου για τη μεταλλουργία χρυσού. Σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού τους θα έπρεπε να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Αντί αυτού όμως, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει ξεκινήσει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Από προχτές, φορτώνονται σε πλοίο στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Στρατωνίου 20.000 τόνοι συμπυκνωμάτων γαληνίτη (μόλυβδος με άργυρο) και σφαλερίτη (ψευδάργυρος), συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η φόρτωση των 347.000 τόνων συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, που είχε στοκάρει η ΑΕΕΧΠΛ στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, από την πώληση των οποίων αναμένεται να εισπράξει 73 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο έφερε ειδικούς προκειμένου να κοστολογήσουν την αξία των κατοικιών, στις οποίες σήμερα διαμένουν οι μεταλλωρύχοι. Προτεραιότητα στην αγορά προτίθεται να δώσει στους ήδη διαμένοντες. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, η πώληση των κατοικιών αναμένεται να αποφέρει στην εταιρία 25 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή η «Ελληνικός Χρυσός» αναμένεται να εισπράξει μόνο από την πώληση των παραπάνω περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά των μεταλλείων πλήρωσε μόλις 11 εκατ. ευρώ. Και το μόνο «επενδυτικό σχέδιο» που προωθεί είναι η μελέτη για δημιουργία καινούριας στοάς κάτω από τη Στρατονίκη, στο μεταλλείο της Μαύρης Πέτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ