ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ
Επιδίωξη διατήρησης του αντιλαϊκού συστήματος

Ο Β. Πούτιν την ώρα που ανακοινώνει «το συγχωροχάρτι» στο Γιέλτσιν

Associated Press

Ο Β. Πούτιν την ώρα που ανακοινώνει «το συγχωροχάρτι» στο Γιέλτσιν
ΜΟΣΧΑ.-

Οπως είναι γνωστό ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε στις 31 Δεκέμβρη την παραίτησή του από τα προεδρικά καθήκοντα, 5 μήνες πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του και μεταβίβασε προσωρινά όλες τις προεδρικές δικαιοδοσίες στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γιέλτσιν παρέδωσε επίσης στον Πούτιν το «πυρηνικό βαλιτσάκι». Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος ανακοίνωσε: «Σήμερα απευθύνω σε σας για τελευταία φορά πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό. Σήμερα απευθύνομαι σε σας για τελευταία φορά ως πρόεδρος της Ρωσίας. Σήμερα, την τελευταία μέρα του αιώνα που φεύγει, παραιτούμαι. Κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω. Η Ρωσία πρέπει να εισέλθει στη χιλιετία με νέους πολιτικούς, με νέα πρόσωπα, με νέους έξυπνους, δυνατούς και δραστήριους ανθρώπους». Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 26 Μάρτη.

Ο Γιέλτσιν ήταν επικεφαλής της Ρωσίας περίπου 10 χρόνια. Πρωτοεκλέχτηκε ως πρόεδρος της ΣΣΔ Ρωσίας το 1991. Στις 8 Δεκέμβρη 1991 μαζί με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, Λεονίντ Κραβτσιούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς, υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, με τις οποίες διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα. Για να διατηρηθεί στην εξουσία, τον Οκτώβρη του 1993 βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας.

Παραιτούμενος πρόωρα, ο Γιέλτσιν εξασφάλισε πιθανότατα την παραμονή στην εξουσία του περιβάλλοντός του, το οποίο έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και για το λόγο αυτό έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση. Σχετικά μ' αυτό, μια από τις πρώτες δουλιές του Πούτιν ήταν να υπογράψει διάταγμα με το οποίο προσφέρονται εγγυήσεις στον Γιέλτσιν και στα μέλη της οικογένειάς του ότι δε θα υποστούν διώξεις. Ετσι, με τον πιο άμεσο τρόπο ομολογούνται και οι απώτερες επιδιώξεις του μηχανισμού που λυμαινόταν τόσα χρόνια το λαό της Ρωσίας.

Επί προεδρίας Γιέλτσιν η ρωσική οικονομία με τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» συρρικνώθηκε στο μισό - εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια, την ανεργία, τα συστήματα υγείας και παιδείας της χώρας διαλύθηκαν και το κύρος της καταβαραθρώθηκε. Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας, πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν και την Τατιάνα Ντιατσένκο, κόρη του Γιέλτσιν και σύμβουλό του για θέματα επικοινωνίας. Συμβόλιζε την επιρροή στη διαμόρφωση της ρωσικής πολιτικής αυτού που η αντιπολίτευση και ο Τύπος αποκάλεσαν η «Οικογένεια». Διατήρησε στη θέση του τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Βολόσιν. Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί» δήλωσε ότι πιστεύει πως η «κληρονομιά» της προεδρίας Γιέλτσιν θα διατηρηθεί.

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

«Το γιελτσινικό κόμμα της εξουσίας έπεσε» και αυτό είναι αποτέλεσμα «του δεκάχρονου αγώνα των κομμουνιστών και των πατριωτών των Ρωσίας», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Κατά τη γνώμη του, συντελέστηκε «η λαϊκή αποπομπή του Γιέλτσιν». Αυτό είναι το κύριο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες επιβεβαίωσαν την πολιτική πρωτιά του ΚΚΡΟ και της λαϊκοπατριωτικής συμμαχίας στη ρωσική κοινωνία. Ο Ζιουγκάνοφ κάλεσε όλες τις πατριωτικές, κρατικά προσανατολισμένες δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από το λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό για την από κοινού συμμετοχή στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πόλεμος λέξεων για την αεροπειρατία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας κάλεσε χθες τα «σημαντικότερα» έθνη του πλανήτη, μεταξύ αυτών και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να κηρύξουν το Πακιστάν «τρομοκρατικό κράτος», με το αιτιολογικό ότι αναμείχθηκε στην 8ήμερη αεροπειρατεία του Airbus των Ινδικών Αερογραμμών, που έληξε τελικά με την απελευθέρωση των 155 ομήρων και την εξαφάνιση των αεροπειρατών σε άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε, σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Associated Press στην περιοχή, ότι η κυβέρνησή του διαθέτει πληροφορίες, οι οποίες καθιστούν «σαφές» ότι η αεροπειρατεία υποστηρίχτηκε από το Πακιστάν, «στο πλαίσιο της καμπάνιας τρομοκρατίας που διεξάγει». Δε διευκρίνισε ποιες είναι οι πληροφορίες αυτές. Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, από την πλευρά της, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και καταδίκασε την αεροπειρατεία.

Η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι πέντε αεροπειρατές, που είχαν καταλάβει την προπερασμένη Παρασκευή το Airbus που εκτελούσε πτήση από το Κατμαντού του Νεπάλ στο Νέο Δελχί, είναι Πακιστανοί, αν και οι άνδρες ήταν μασκοφορεμένοι στη διάρκεια της όλης περιπέτειας και οι ταυτότητές τους δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη πηγή. Το πού πήγαν οι αεροπειρατές μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης παραμένει ένα μυστήριο, όπως και το πού βρίσκονται οι τρεις αυτονομιστές του Κασμίρ που απελευθέρωσαν οι ινδικές αρχές.

Ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, είπε χθες ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων προέβλεπε πως δε θα αποκαλυπτόταν προς τα πού θα κατευθύνονταν. Πάντως, οι Ταλιμπάν έδωσαν 10 ώρες χρόνο στους αεροπειρατές για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι οποίοι πήραν μαζί όμηρο έναν πολιτοφύλακα Ταλιμπάν, τον οποίο απελευθέρωσαν λίγες ώρες αργότερα. Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δηλώσει ότι «θα συλλάβει» τους αεροπειρατές αν εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, αλλά, ακόμη κι αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, τα σύνορά της με το Αφγανιστάν είναι πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα και πρακτικά δεν μπορούν να ελεγχθούν απόλυτα. Πιστεύεται ότι οι φυλακισμένοι των ινδικών αρχών που απελευθερώθηκαν προσπαθούσαν να μεταβούν στο Κασμίρ.

Στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο, όπου Ινδία και Πακιστάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους και ένας ανηλεής ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται επί χρόνια, μια νάρκη εξερράγη χθες, στα προάστια του Σριναγκάρ, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν άλλοι 31. Η έκρηξη έγινε σε αγορά, απέναντι από στάση λεωφορείου, στις 10 το πρωί, καθώς πλήθος κόσμου βρισκόταν στο δρόμο. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 4 από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, «μόλις γλίτωσε», σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC από την περιοχή.

Οι ινδικές εφημερίδες έλαβαν «σκληρή» στάση έναντι της ινδικής κυβέρνησης λόγω της κρίσης με την αεροπειρατεία. Στα χθεσινά φύλλα του αγγλόφωνου ινδικού τύπου, τα αιχμηρά σχόλια ήταν σχεδόν παντού: Η « Asian Age» επισήμανε την «αργή αντίδραση της κυβέρνησης» και την «πλήρη ανικανότητά της να χειριστεί καταστάσεις κρίσης», η « Statesman» της Καλκούτας στάθηκε στο «κόστος» της απελευθέρωσης «τρομοκρατών» λόγω της απαγωγής ομήρων, η « Hindu» έκανε λόγο επίσης για «μεγάλη ανακούφιση, αλλά υψηλό τίμημα», ενώ οι « Times of India» αναφέρουν, με μεγαλύτερη δόση «επιείκειας» προς την κυβέρνηση, ότι «ακόμη και το Ισραήλ απελευθέρωσε κρατούμενους για να πάρει πίσω ομήρους», σημειώνοντας πως οι Ινδοί «πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σκληρή πραγματικότητα του περιβάλλοντος ασφάλειάς τους».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς δηλώσεις άρχισε ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον άρχισε ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων ισραηλινο-συριακών συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα. Οι δύο άνδρες, όπως και ο Αμερικανός Πρόεδρος, απέφυγαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση κατά την άφιξή τους στο Σέφερντστάουν της Δυτικής Βιρτζίνιας, ενώ οι καθιερωμένες, για την ημέρα, διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των Σύρων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές από το 1967, υπενθύμισαν, με τον σαφέστερο τρόπο, ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες.

Χωρίς δηλώσεις και με ιδιαίτερα συγκρατημένα χαμόγελα έφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Σέφερντστάουν οι Εχούντ Μπάρακ και Φαρούκ αλ Σάραα. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν μεταξύ τους, αργά χτες το βράδυ, υπό την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος συνοδεύει τον Εχούντ Μπάρακ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το Ισραήλ θα ζητήσει την άμεση ανάμειξη στις συνομιλίες του ίδιου του Σύρου Προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ, διευκρινίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα, προς διαπραγμάτευση, θέματα. Η συριακή αντιπροσωπεία δεν έκανε δηλώσεις. Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος είναι το χτεσινό δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας της Δαμασκού «Αλ Μπάαθ», η οποία καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί «την ιστορική ευκαιρία για ειρήνευση και να μην αρκεστεί σε μεσοβέζικες λύσεις».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Τα τελευταία 24ωρα η ρωσική αεροπορία διενήργησε 83 επιθέσεις στο έδαφος της Τσετσενίας. Καταστράφηκαν περίπου 25 σημεία στήριξης των Τσετσένων ανταρτών, 5 σταθμοί επικοινωνίας, 2 επιτελεία, 4 αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις, επλήγησαν 13 σημεία στρατοπέδευσης των ανταρτών και 7 βάσεις τους στα βουνά. Στο μεταξύ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού με ολμοβόλα από τους Τσετσένους μαχητές θέσεων των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην περιοχή Χανκάλα, εμφανίστηκε ένα χημικό σύννεφο με μυρουδιά αιθέρα. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Βόρειου Καυκάσου, στη Χανκάλα εξερράγησαν δυο νάρκες και αν οι Τσετσένοι χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την εξόντωση των συμμοριτών. Συνεχίζονται επίσης οι μάχες γύρω από το Γκρόζνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ