Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πόλεμος λέξεων για την αεροπειρατία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας κάλεσε χθες τα «σημαντικότερα» έθνη του πλανήτη, μεταξύ αυτών και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να κηρύξουν το Πακιστάν «τρομοκρατικό κράτος», με το αιτιολογικό ότι αναμείχθηκε στην 8ήμερη αεροπειρατεία του Airbus των Ινδικών Αερογραμμών, που έληξε τελικά με την απελευθέρωση των 155 ομήρων και την εξαφάνιση των αεροπειρατών σε άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε, σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Associated Press στην περιοχή, ότι η κυβέρνησή του διαθέτει πληροφορίες, οι οποίες καθιστούν «σαφές» ότι η αεροπειρατεία υποστηρίχτηκε από το Πακιστάν, «στο πλαίσιο της καμπάνιας τρομοκρατίας που διεξάγει». Δε διευκρίνισε ποιες είναι οι πληροφορίες αυτές. Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, από την πλευρά της, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και καταδίκασε την αεροπειρατεία.

Η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι πέντε αεροπειρατές, που είχαν καταλάβει την προπερασμένη Παρασκευή το Airbus που εκτελούσε πτήση από το Κατμαντού του Νεπάλ στο Νέο Δελχί, είναι Πακιστανοί, αν και οι άνδρες ήταν μασκοφορεμένοι στη διάρκεια της όλης περιπέτειας και οι ταυτότητές τους δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη πηγή. Το πού πήγαν οι αεροπειρατές μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης παραμένει ένα μυστήριο, όπως και το πού βρίσκονται οι τρεις αυτονομιστές του Κασμίρ που απελευθέρωσαν οι ινδικές αρχές.

Ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, είπε χθες ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων προέβλεπε πως δε θα αποκαλυπτόταν προς τα πού θα κατευθύνονταν. Πάντως, οι Ταλιμπάν έδωσαν 10 ώρες χρόνο στους αεροπειρατές για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι οποίοι πήραν μαζί όμηρο έναν πολιτοφύλακα Ταλιμπάν, τον οποίο απελευθέρωσαν λίγες ώρες αργότερα. Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δηλώσει ότι «θα συλλάβει» τους αεροπειρατές αν εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, αλλά, ακόμη κι αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, τα σύνορά της με το Αφγανιστάν είναι πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα και πρακτικά δεν μπορούν να ελεγχθούν απόλυτα. Πιστεύεται ότι οι φυλακισμένοι των ινδικών αρχών που απελευθερώθηκαν προσπαθούσαν να μεταβούν στο Κασμίρ.

Στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο, όπου Ινδία και Πακιστάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους και ένας ανηλεής ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται επί χρόνια, μια νάρκη εξερράγη χθες, στα προάστια του Σριναγκάρ, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν άλλοι 31. Η έκρηξη έγινε σε αγορά, απέναντι από στάση λεωφορείου, στις 10 το πρωί, καθώς πλήθος κόσμου βρισκόταν στο δρόμο. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 4 από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, «μόλις γλίτωσε», σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC από την περιοχή.

Οι ινδικές εφημερίδες έλαβαν «σκληρή» στάση έναντι της ινδικής κυβέρνησης λόγω της κρίσης με την αεροπειρατεία. Στα χθεσινά φύλλα του αγγλόφωνου ινδικού τύπου, τα αιχμηρά σχόλια ήταν σχεδόν παντού: Η « Asian Age» επισήμανε την «αργή αντίδραση της κυβέρνησης» και την «πλήρη ανικανότητά της να χειριστεί καταστάσεις κρίσης», η « Statesman» της Καλκούτας στάθηκε στο «κόστος» της απελευθέρωσης «τρομοκρατών» λόγω της απαγωγής ομήρων, η « Hindu» έκανε λόγο επίσης για «μεγάλη ανακούφιση, αλλά υψηλό τίμημα», ενώ οι « Times of India» αναφέρουν, με μεγαλύτερη δόση «επιείκειας» προς την κυβέρνηση, ότι «ακόμη και το Ισραήλ απελευθέρωσε κρατούμενους για να πάρει πίσω ομήρους», σημειώνοντας πως οι Ινδοί «πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σκληρή πραγματικότητα του περιβάλλοντος ασφάλειάς τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα αιματηρό εικοσιτετράωρο (2001-11-03 00:00:00.0)
Διέλυσε τις «παρεξηγήσεις» ο «φυσικός σύμμαχος» Πάουελ (2001-10-18 00:00:00.0)
«Προετοιμάζεται» η Σύνοδος Κορυφής (2001-07-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι Καιροί (2000-01-09 00:00:00.0)
Πόλεμος νεύρων (1999-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ