Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Απαλύνει» τη στάση της για τον Οτσαλάν η άκρα Δεξιά

ΑΓΚΥΡΑ.- Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ, εμφανίζεται να «απαλύνει» τη στάση του σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν (έως πρότινος ζητούσε ανυποχώρητα τον απαγχονισμό του).

Ο Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας « Milliyet», ότι μπορεί το κόμμα του να συμφωνήσει να «περιμένει» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - καθώς «μεταφέρεται» στο Στρασβούργο η υπόθεση Οτσαλάν- πριν πιέσει στο Κοινοβούλιο για την τελεσίδικη επικύρωση της θανατικής καταδίκης του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η νέα στάση του MHP «συμμορφώνεται» με τις πρότερες δηλώσεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ως λόγο της αλλαγής στάσης του, ο Μπαχτσελί φέρεται να πρόβαλλε τα «συμφέροντα της χώρας»: Δηλαδή, την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την 12η Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ έχει προγραμματίσει συζήτηση για την υπόθεση με τους κυβερνητικούς του εταίρους (Γιλμάζ και Μπαχτσελί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ