Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις χριστιανών - μουσουλμάνων

ΚΑΪΡΟ.-

Υπό έλεγχο τέθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, οι συγκρούσεις που μαίνονταν επί τρεις συνεχόμενες μέρες σε τρία χωριά της νότιας Αιγύπτου ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς κόπτες. Ο απολογισμός, βαρύτατος και, σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Περισσότερα από 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τους 44 έφθασαν οι τραυματίες, ενώ αγνοούνταν, μέχρι χθες βράδυ, 10 άτομα. Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο Μαχμούντ αλ Φισάουι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δε διευκρίνισε το θρήσκευμα των θυμάτων και αρκέστηκε να τονίσει ότι, πλέον, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία μετά από την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη των επεισοδίων σε ταραχοποιά στοιχεία, που θέλησαν να προκαλέσουν έχθρα ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες και υπογράμμισε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν και στις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η διένεξη ξεκίνησε, την περασμένη βδομάδα, μετά από οικονομική φιλονικία που είχαν δύο έμποροι, ένας μουσουλμάνος και ένας χριστιανός κόπτης, στο χωριό αλ Κούσεχ, 445 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, στο οποίο το 75% των 23.000 κατοίκων είναι χριστιανοί. Η διένεξη, σύντομα, πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, οι οποίες γενικεύτηκαν και στα γειτονικά χωριά, κυρίως το Νταρ ελ Σαλάμ, το Αουλάντ Τοκ Ουές, το Νουσαϊράτ και το Νάγκα Μούσα.

Οπως δήλωνε, χθες, στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κόπτης χριστιανός επίσκοπος Ουίσα, του οποίου η ευθύνη περιλαμβάνει τις, υπό ταραχή, περιοχές, όλοι οι νεκροί των επεισοδίων είναι χριστιανοί και κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι, για άλλη μια φορά, δεν επενέβη έγκαιρα. Ο Ουίσα ισχυρίστηκε ότι έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί δεκάδες καταστήματα και σπίτια χριστιανών σε όλα τα χωριά, στα οποία σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ, όπως επιβεβαίωσε και η αστυνομία, οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής στο χωριό Νταρ ελ Σαλάμ αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ για να αποτρέψουν το οργισμένο πλήθος να προβεί σε λεηλασίες και μάλιστα δεν έλειψαν και τα απαντητικά πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 αστυνομικοί. Οπως κατήγγειλε ο επίσκοπος Ουίσα, και στα 5 χωριά έχουν καταστραφεί και πυρποληθεί δεκάδες σπίτια, καταστήματα, περιουσίες, αυτοκίνητα, αλλά και εκκλησίες των χριστιανών.

Την περιοχή, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν συνεχόμενες περιπολίες, επισκέφθηκε, χθες, ο τοπικός κυβερνήτης Αχμέντ Αμπντέλ Αζίζ Μπακρ, ο οποίος συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους του κόπτη πατριάρχη, Σενούντα. Από την πλευρά του, ο επίσκοπος Ουίσα υποστήριζε ότι η ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο κοινότητες μάλλον θα οξυνθεί παρά θα αποκλιμακωθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό αλ Κούσεχ απασχολεί την ειδησεογραφία. Το 1998, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αιγυπτιακών, είχαν κατηγορήσει την αιγυπτιακή αστυνομία ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των κοπτών χριστιανών, συλλαμβάνοντάς τους χωρίς εμφανή λόγο και πολλές φορές βασανίζοντάς τους σκληρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άνθρωποι. Οι κόπτες είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της μουσουλμανικής Αιγύπτου, αποτελώντας το 10% των 64 εκατομμυρίων του πληθυσμού. Οι σχέσεις τους με τη μουσουλμανική κοινότητα είναι, συνήθως, τεταμένες, αν και σπάνια σημειώνονται τέτοιου μεγέθους επεισόδια, ενώ συχνά κατηγορούν τις αιγυπτιακές αρχές για διακρίσεις σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ