Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Στήθηκαν χτες οι κάλπες των γενικών εκλογών

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Στις κάλπες προσήλθε χτες πάνω από το 60% των 4.170.000 Κροατών εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προκειμένου να εκλέξουν τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου και της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Οι φετινές γενικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στον τερματισμό της απόλυτης κυριαρχίας, που ασκεί εδώ και περίπου μία δεκαετία στην πολιτική σκηνή της χώρας η παράταξη, που ίδρυσε ο Φράνιο Τούτζμαν, Κροατική Δημοκρατική Ενωση.

Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Εντούτοις, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Κροατική Δημοκρατική Ενωση θεωρείται πως είναι πιθανό να απολέσει τη μεγάλη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας των κεντρο-αριστερών δυνάμεων, υπό τον πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ράτσαν. Η αντιπολίτευση, μάλιστα, ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση και να απογυμνώσει την προεδρία από τις υπερεξουσίες που είχε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Φράνιο Τούτζμαν.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται επίσης ενδεικτικές για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 24 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ