Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αποκαλύψεις από «Τάιμς» και εκθέσεις - «βόμβα» του βρετανικού στρατού

Βρετανικά τεθωρακισμένα έξω από φλεγόμενο χωριό, την εποχή που οι ΝΑΤΟικοί πήγαν να αναλάβουν «ειρηνικά» καθήκοντα

Associated Press

Βρετανικά τεθωρακισμένα έξω από φλεγόμενο χωριό, την εποχή που οι ΝΑΤΟικοί πήγαν να αναλάβουν «ειρηνικά» καθήκοντα
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αποκαλύψεις που παραπέμπουν ή σε ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες ή πίεση για καινούρια εξοπλιστικά προγράμματα, βγήκαν χτες στα βρετανικά ΜΜΕ.

Προβληματικά αυτόματα όπλα, επισφαλείς ασύρματες επικοινωνίες και «βραχυκυκλωμένες» διοικητικές εντολές που άλλαζαν με ταχύτατο ρυθμό ήταν η... υπερσύγχρονα εξοπλισμένη Πρώτη Μεραρχία του Τάγματος Αλεξιπτωτιστών και η Πέμπτη Μεραρχία Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας, όταν αυτές έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο το πρώτο 15ήμερο του περσινού Ιούνη... Αυτές οι πληροφορίες δεν πηγάζουν παρά από απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τα οποία αποκάλυψε χτες το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Σήμερα» του τέταρτου καναλιού του BBC.

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, οι αναφορές αξιωματούχων του βρετανικού στρατού στο Κόσσοβο αποκαλύπτουν πως πολλές φορές οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να... δανείζονται όπλα από τους αντάρτες του «UCK» γιατί τα δικά τους αυτόματα όπλα σπανίως μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά. Μέσα σ' αυτά τα στρατιωτικά έγγραφα καταγράφονται μεταξύ άλλων πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των ασυρμάτων που έφεραν οι στρατιώτες δε λειτουργούσε, ενώ όσοι στρατιωτικοί ασύρματοι λειτουργούσαν μπορούσαν να «ακροαστούν» από το γιουγκοσλαβικό στρατό... Τέλος, εκφράστηκαν σοβαρά παράπονα για συγκεχυμένες και επιπόλαιες εντολές από τη διοίκηση της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ».

Τα έγραφα αυτά, που φέρουν τα ονόματα του αντισυνταγματάρχη Πολ Γκίμπσον, (διοικητή της Πρώτης Μεραρχίας του Τάγματος Αλεξιπτωτιστών) και του ανωτέρου του, ταξίαρχου Αντριαν Φρίερ (διοικητή της Πέμπτης Μεραρχίας Αεροπορίας), αναφέρουν πως «σε περίπτωση που οι Σέρβοι επιθυμούσαν να επιδείξουν σκληρή αντίσταση, η επιχείρηση των Βρετανών στο Κοσσυφοπέδιο θα ήταν δύσκολη»... Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντριαν Φρίερ, «στη διάρκεια της εικονικής και πραγματικής εκπαίδευσης των βρετανικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο ο ελαφρύς οπλισμός αποδείχτηκε «αναξιόπιστος», με αποτέλεσμα πολλές φορές οι «βρετανοί στρατιώτες να αναγκάζονταν να δανειστούν όπλα από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αντάρτες». Οσο για τις ασύρματες επικοινωνίες; Σύμφωνα με τον άλλο Βρετανό στρατιωτικό αξιωματούχο, Πολ Γκίμπσον: «οι ασύρματοι των Βρετανών στρατιωτών ήταν τόσο επισφαλείς, ώστε οι Σέρβοι μπορούσαν να ακούσουν τα πάντα... Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι Βρετανοί διοικητές αναγκάζονταν να καταφύγουν στη χρήση "συνθηματικών λέξεων" προκειμένου να ξεγελάσουν τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις»! Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως μετά τη δύση του ήλιου οι Βρετανοί στρατιώτες αδυνατούσαν να κάνουν περιπολίες γιατί ήταν προβληματικός και ο εξοπλισμός «νυχτερινής όρασης».

Λίγες ώρες μετά το υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εκδίδοντας ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι βρετανικές δυνάμεις «ήταν καλά προετοιμασμένες» να εξαπολύσουν ακόμη και χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, εάν κάτι τέτοιο χρειαζόταν...

«ΤΑΪΜΣ»: «Καθεστώς αιμοδιψούς αναρχίας»!

Μπορεί στους άγνωστες του «Ρ» να είναι γνωστό πως μισό χρόνο μετά την άφιξη των πολυεθνικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, το μόνο που δεν επικρατεί είναι η ηρεμία. Αλλά το να καταγράφεται κάτι τέτοιο από απεσταλμένη δημοσιογράφο των λονδρέζικων «Τάιμς», σίγουρα... είναι μία «είδηση» που όχι μόνον για τους Βρετανούς, αλλά και τους Ελληνες αναγνώστες δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη... Ετσι, μετά από το πρόσφατο επικριτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΤ» σχετικά με ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, χτες, και οι «Τάιμς του Λονδίνου» περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ως «θρίαμβο» του εγκλήματος και της δράσης των γκάνγκστερ.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της εφημερίδας στην επαρχία, Ιβ-Αν Πρέντις, «έξι μήνες μετά την άφιξη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η αποστολή του ΟΗΕ μοιάζει απελπιστική, καθώς η περιοχή βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο καθεστώς αιμοδιψούς αναρχίας». Η ίδια σημειώνει μάλιστα πως παρά τις εκ του αντιθέτου απόψεις των αξιωματούχων της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, αυτό που ουσιαστικά «θριαμβεύει είναι οι φόνοι, οι απαγωγές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες γκάνγκστερ».

Σύμφωνα με την Πρέντις, είναι καθαρό πως «τα Ηνωμένα Εθνη δείχνουν ελάχιστα ικανά να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που οι βρετανικές και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν γρήγορα πως θα απαιτήσει μία μακροχρόνια και σκληρή αποστολή». Η ίδια επισημαίνει πως στις ιδιωτικές τους συνομιλίες οι Βρετανοί στρατιώτες λοιδορούν τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσσοβο για την ανυπαρξία οιουδήποτε δικαστικού συστήματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «την απελευθέρωση του 90% των συλληφθέντων εγκληματιών το πολύ σε 72 ώρες μετά τη σύλληψή τους». Υπογραμμίζεται πως οι εγκληματικές επιθέσεις κατά της σερβικής μειονότητας έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού των Σέρβων σε ελάχιστες εκατοντάδες (το πολύ 800 ή 1.200), ενώ αντίθετα ο πληθυσμός στην Πρίστινα από τις 240.000 που ήταν προ της άφιξης του ΝΑΤΟ υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας σήμερα τις 500.000. Μάλιστα η απεσταλμένη των «Τάιμς» αναφέρει την ακόλουθη πληροφορία ως χαρακτηριστική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί: «Ακόμη και τις πιο σκοτεινές μέρες της σερβικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ιμπραΐμ Ρουγκόβα (ηγέτης της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου») εμφανιζόταν στο γραφείο του παρέα με δύο ή τρεις συμβούλους του. Προπαραμονή των περασμένων Χριστουγέννων, ο Ρουγκόβα προσήλθε για συνομιλίες στο στρατηγείο της ΚΦΟΡ με ένα κομβόι αυτοκινήτων και με συνοδεία τουλάχιστον 50 σωματοφυλάκων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ