Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εφτιαξαν μάτια και αυτιά βατράχου στο εργαστήριο!

ΤΟΚΙΟ.-

Αυτιά και μάτια βατράχου στο εργαστήριο δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες, χρησιμοποιώντας εμβρυακά κύτταρα. Οι προοπτικές αυτού του επιτεύγματος ίσως δώσουν μεσοπρόθεσμα την καλύτερη λύση στις μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων οργάνων...

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χτες ο επικεφαλής της ομάδας των Ιαπώνων επιστημόνων της Βιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Μακότο Ασασίμα, τα οπτικά και ακουστικά όργανα βατράχου δημιουργήθηκαν με βάση χιλιάδες εμβρυακά κύτταρα του ζώου, τα οποία αναπτύχθηκαν επί πέντε μέρες μέσα σε διάλυμα ρετινοϊκού οξέος. Ο Ασασίμα, αναφερόμενος στο ρετινοϊκό οξύ, είπε πως η συγκέντρωση αυτού του διαλύματος μπορεί να «οδηγήσει» κατά κάποιο τρόπο τέσσερις διαφορετικές γενετικές πληροφορίες στα κύτταρα. Η χαμηλότερη συγκέντρωση του ρετινοϊκού οξέως ενεργοποιεί ζεύγη γονιδίων που δημιουργούν τα οπτικά όργανα, ενώ η κατά τι υψηλότερη συγκέντρωση του ίδιου οξέως ενεργοποιεί τα ζεύγη γονιδίων που παράγουν τα ακουστικά όργανα του βατράχου. Η επόμενη δήλωση του Ασασίμα εξέφραζε τον κοινό πόθο πολλών επιστημόνων, αλλά και ασθενών: «Κάποια μέρα η πρόοδος σ' αυτή την τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τους ιατρούς ικανούς να αντικαταστήσουν απολεσθέντα ή ασθενή αισθητήρια όργανα με τη χρήση των κυττάρων από τα σώματα των ασθενών, παρά με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από άλλους δωρητές»!

Ο Ασασίμα είπε πως η ομάδα του είναι η πρώτη παγκοσμίως που καταφέρνει να δημιουργήσει οπτικά ή ακουστικά όργανα ενός ζώου σε δοκιμαστικό σωλήνα. Με μία παρόμοια, αλλά πιο απλή διαδικασία, ο ίδιος ερευνητής υποστήριξε πως νωρίτερα είχε καταφέρει να δημιουργήσει ήπαρ βατράχου, το οποίο αργότερα μεταμόσχευσε σε άλλους. Οσο για τα στατιστικά στοιχεία επιτυχίας αυτής της τεχνολογίας; Ο Ασασίμα είπε πως ένας από τους λήπτες βιοτεχνολογικού μοσχεύματος ήπατος έζησε περισσότερο από ένα μήνα, ωστόσο δεν έγιναν επισταμένες έρευνες πάνω στη βιωσιμότητα εργαστηριακών μοσχευμάτων σε σύνολο των πειραματόζωων που χρησιμοποιήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ