ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Συγκρίσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, ήταν τα θύματα του τυφώνα «Ιβάν» στις ΗΠΑ. Αυτό μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και θυμηθήκαμε την απάντηση, που έδωσαν οι αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας της Κούβας, την περασμένη Τρίτη, στην εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκαν, για το πώς εξασφαλίζεται η προστασία των κατοίκων του Νησιού της Επανάστασης απ' το συγκεκριμένο τυφώνα.

«Η ζωή ενός απλού ανθρώπου - όπως έλεγε ο Τσε - αξίζει περισσότερο απ' το χρυσάφι όλου του κόσμου», τόνισαν χαρακτηριστικά και αναφέρθηκαν στα μέτρα, που ήδη παίρνονταν, για τον επερχόμενο τότε «Ιβάν». Ανάμεσά τους, ήταν και η οργανωμένη εκκένωση της δυτικής περιοχής της Κούβας και η μετακίνηση 1,5 περίπου εκατομμυρίου ανθρώπων. «Βρισκόμαστε εδώ και οι δικοί μας άνθρωποι είναι στην Κούβα, αλλά δεν ανησυχούμε, γιατί ξέρουμε ότι το κράτος θα τους προστατεύσει», σημείωσαν οι Κουβανοί αθλητές.

Τελικά, βέβαια, ο τρομερός «Ιβάν» δε «χτύπησε» την Κούβα, αλλά στο μυαλό μας επανέρχεται συνεχώς η σύγκριση του δικού τους αισθήματος σιγουριάς και ασφάλειας, με τη δική μας καθημερινή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Της Κούβας του εμπάργκο και του πολύμορφου, ακήρυκτου πολέμου από τις ΗΠΑ και της «ισχυρής Ελλάδας», μέλους των μεγαλύτερων οικονομικών και στρατιωτικών ενώσεων του πλανήτη, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ...

Αλλοι θησαυρίζουν...

Να θησαυρίσουν μέσα σε λίγες μέρες σε βάρος των επισκεπτών και των Παραολυμπιακών Αγώνων βάλθηκαν οι υπεύθυνοι των 80 κυλικείων που λειτουργούν στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, οι οποίοι εφαρμόζουν την τακτική των φουσκωμένων τιμών, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική των κάθε λογής «απελευθερώσεων» και την απουσία νόμων και ρυθμίσεων που θα μπορούσαν -τουλάχιστον - να ορίζουν ανώτατες τιμές και να διασφαλίσουν ότι αυτές θα εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές στα σνακς διαμορφώνονταν με μεικτό ποσοστό κέρδους μέχρι και 100%. Ετσι, τα τσιπς πωλούνταν το Σαββατοκύριακο στα 2 ευρώ, η μπίρα στα 2,5 ευρώ, τα σουβλάκια στα 3 ευρώ και τα ποπ κορν στα 2 ευρώ. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα από αυτά τα κυλικεία δεν υπήρχαν τιμοκατάλογοι ή διατηρούνταν δύο τιμοκατάλογοι, ένας παραπλανητικός σε εμφανές σημείο και ένας πραγματικός δίπλα στην ταμειακή μηχανή.

... κι άλλοι κοροϊδεύουν

Το υπουργείο, όπως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις και πιο πολύ για να θολώσει τα νερά των ευθυνών της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι των κυλικείων θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα για παραβίαση της αγορανομικής διάταξης. Το ίδιο είχε γίνει και με εκπροσώπους κάποιων άλλων επιχειρήσεων πριν από μερικούς μήνες, με τους ιδιοκτήτες κάποιων πρατηρίων, αλλά όταν κάποιος «ελέγχεται» για τις τιμές σε καθεστώς... απελευθερωμένων τιμών, ο καθένας καταλαβαίνει το γέλιο που βγαίνει. Και εδώ που τα λέμε το γελοίον της υπόθεσης είναι προφανές, αφού οι κάθε λογής κερδοσκόποι - και κύρια οι μεγάλοι - δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αξιοποιούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που επαγγέλλονται την επιχειρηματική ελευθερία στη διαμόρφωση των τιμών και την... ευεργετική επίδραση του ανταγωνισμού στη δήθεν συγκράτησή τους...

«Ισες ευκαιρίες»

«Μέλι» στάζει η γλώσσα των κυβερνώντων για τους «μικρομεσαίους». Οταν, όμως, πάμε στα συγκεκριμένα και, ακόμη περισσότερο, στην πράξη, το «ειδύλλιο» χαλάει. Οπως με τις φορομπηχτικές ρυθμίσεις ή τις αναφορές σε «ίσες ευκαιρίες», σύμφωνα με όσα έλεγε, πριν από λίγες μέρες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά το «φύλλο συκής», για την καταστροφή των ΕΒΕ. Για ποιες «ίσες ευκαιρίες» γίνεται λόγος, όταν οι τελευταίοι έχουν να κάνουν με τα πολυεθνικά μεγαθήρια και τους ντόπιους μεγαλεμπόρους - όσους εξ αυτών δεν έχουν ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με ξένα κεφάλαια; Τα πολυκαταστήματα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και «τσακίζουν» τις τοπικές αγορές. Και οι οικονομικές δυνατότητές τους είναι απεριόριστες για προσφορές παντός είδους, διαρκείς - έμμεσες - εκπτώσεις, πωλήσεις κάτω του κόστους και άλλες μεθόδους, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι «μικροί». Ταυτόχρονα, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές απαξιώνουν την όποια εγχώρια, βιοτεχνική παραγωγή, ενώ τα προγράμματα - άλλοθι της ΕΕ για λίγους «τυχερούς» συμπληρώνουν αυτήν τη «μαύρη» εικόνα για τους ΕΒΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κι αυτήν την κυβέρνηση, όπως και την προηγούμενη, μόνο το καλό των ΕΒΕ δεν την απασχολεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στο Συνέδριο

Το ΚΚΕ έχει ήδη τεθεί στην τροχιά του 17ου Συνεδρίου του που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Φλεβάρη 2005 και θα συζητήσει την πορεία και τα καθήκοντα του Κόμματος από την ανασυγκρότηση στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του. Η σημασία του για τα μέλη του Κόμματος σπουδαία, καθώς θα αποτιμήσουν και θα κρίνουν μια μακρόχρονη πορεία, θα προτείνουν και θα συναποφασίσουν για το μέλλον. Ιδιαίτερη η σημασία του και για τους φίλους του Κόμματος, των οποίων επιζητείται η εποικοδομητική συμβολή. Και φυσικά ξεχωριστή η σημασία του Συνεδρίου για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για το ίδιο το λαϊκό κίνημα, καθώς στο βαθμό που καταφέρει να δώσει αποφασιστική ώθηση στην ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, αυτό θα μεταφραστεί σε ενίσχυση της δικής τους θέσης.

Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας ζήτημα ενόψει του Συνεδρίου. Τα μέλη του Κόμματος με απαιτητικότητα και αυστηρότητα πρέπει να σκύψουν στο πώς το ΚΚΕ θα γίνει πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό στην προώθηση των στόχων του. Μια συζήτηση για το αύριο προϋποθέτει εξέταση του χτες, απολογισμό των 14 χρόνων από την ανασυγκρότηση, εντοπισμό λαθών, παραλείψεων, αδυναμιών. Μόνο έτσι, μέσα από την ολόπλευρη και σε βάθος εξέταση όλων των ζητημάτων που απασχόλησαν το Κόμμα μας αυτά τα χρόνια, είναι δυνατόν να δοθεί μια αποφασιστική ώθηση στην ενίσχυσή του, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής αποχαλίνωσης, σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Οι απαιτήσεις των καιρών μεγάλες, η ευθύνη των κομμουνιστών να αντιστοιχηθούν με αυτές τεράστια. Με πλήρη συναίσθηση αυτής της ευθύνης πορευόμαστε προς το 17ο Συνέδριο και με ένα πλατύ άνοιγμα στην κοινωνία, στον ελληνικό λαό. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9 Οκτώβρη, η προετοιμασία του και η απαραίτητη ένταση της δράσης μας μετά απ' αυτό, αποτελούν χρυσή ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα Συνέδριο έχοντας νωπές στη μνήμη τις λαϊκές διαθέσεις, όχι μόνο όπως αυτές καταγράφτηκαν στις δύο πρόσφατες εκλογικές μάχες, αλλά και όπως θα εκδηλωθούν στο στίβο των αγώνων.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ συνδέεται άρρηκτα με τους στόχους που παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, αποσκοπεί στο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων του λαϊκού και εργατικού κινήματος, να προωθήσει την απαραίτητη σήμερα συμμαχία των εργατών με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ακριβώς αυτό είναι και το ζητούμενο του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η ένταση της ταξικής πάλης και η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και το πώς το ΚΚΕ, ολόπλευρα ενισχυμένο, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διεργασιών σε μια τέτοια κατεύθυνση. Κι αυτή η ευθύνη βαραίνει την πλάτη κάθε μέλους και στελέχους του, αλλά και κάθε προοδευτικού ανθρώπου που αγωνιά για το αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ