ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΟΣΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Απειθαρχήστε, αντισταθείτε, μην ανέχεστε!»

Σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους του ΟΣΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Χουρμουζιάδης, μιλώντας στο εργοτάξιο της Μενεμένης

Κάλεσμα να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να αντισταθούν στην απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να τις παραδώσει φιλέτο στους ιδιώτες, απηύθυνε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης στους εργαζόμενους του εργοταξίου του ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στο χώρο. Μιλώντας στη συγκέντρωση του προσωπικού, ο Γ. Χουρμουζιάδης προέτρεψε τους εργαζόμενους να δώσουν άμεσα τη δική τους πολιτική απάντηση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθείται με τον κατακλυσμό των χώρων δουλιάς από εργολάβους, με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα, στις 9 Οκτώβρη.

Οι 280 εργαζόμενοι του εργοταξίου απασχολούνται στην επισκευή και συντήρηση του τροχαίου υλικού, δραστηριότητα που χρόνο με το χρόνο φθίνει εκούσια, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο δράσης στους μεγαλοεργολάβους που καραδοκούν. Ηδη η καθαριότητα πέρασε στα χέρια εργολάβου και το ίδιο αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια και με το τμήμα συντήρησης και επισκευών. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τη μείωση του προσωπικού ακολουθούν οι επενδύσεις σε εξοπλισμό στο εργοτάξιο, αφού την τελευταία πενταετία πάνω από 2 δισ. δραχμές δαπανήθηκαν για την αγορά νέων υπερσύγχρονων μηχανημάτων επισκευής και συντήρησης του τροχαίου υλικού, τα οποία μένουν αναξιοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού. Κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ ετοιμάζουν έτσι το φιλέτο για τον ή τους εργολάβους που θα εμφανιστούν σαν «σωτήρες» της απαξιωμένης επιχείρησης.

Στο Βόλο, ο επιχειρηματίας Κιολεΐδης λειτουργεί ήδη μηχανουργείο και πιέζει τον ΟΣΕ να σπάσει το μονοπώλιο στις επισκευές και τη συντήρηση του υλικού του, διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα που είναι έτοιμη να μοιραστεί.

«Στον καπιταλισμό μια είναι η πολιτική που ασκείται: εκείνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που του δίνει τη δυνατότητα να μετακινεί κεφάλαια, προϊόντα, υπηρεσίες και πρόσωπα προκειμένου να αυξήσει τα υπερκέρδη του», σημείωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης, μιλώντας στους εργαζόμενους. «Η λύση βρίσκεται στο χέρι σας, έχετε την πρώτη ευθύνη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Απειθαρχήστε, λοιπόν, αντισταθείτε και μην υπακούετε, μην ανέχεστε, γιατί όποιος ανέχεται είναι και ένοχος. Μπροστά σας είναι η 9η Οκτώβρη, και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα είναι μια καλή αφορμή για τον καθένα να κάνει μια αγωνιστική αρχή» κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

ΠΟΡΘΜΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΡΑΜΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Με τους ναυτεργάτες από πλοίο σε πλοίο

Χτες το μεσημέρι το εφοπλιστικό «άβατο», η πορθμειακή γραμμή Περάματος - Σαλαμίνας, έσπασε. Το καθεστώς τρομοκρατίας που έχουν επιβάλλει οι εφοπλιστές στα πληρώματα των πλοίων που εκτελούν τη γραμμή αυτή, οι εκφοβισμοί που ασκούνται στους ναυτεργάτες, δε στάθηκαν αρκετά να εμποδίσουν τη φωνή του Kόμματος να «εισβάλλει» στις γέφυρες των πλοίων, να ανοίξει η κουβέντα με τους ναυτεργάτες, να ηχήσει και εκεί ο αγωνιστικός συναγερμός που έχει σημάνει το Κόμμα, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη. Το κάλεσμα του ΚΚΕ μετέφεραν στους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Σαλαμίνας, που δίνει τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητήριο οργώνοντας κάθε χώρο δουλιάς, άνθρωπο τον άνθρωπο, γειτονιά τη γειτονιά. Μαζί με τους Σαλαμινιώτες ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου.

Οι κομμουνιστές επέβαιναν σε κάθε φέρι - μποτ που κατέφτανε στο λιμάνι Παλούκια της Σαλαμίνας. «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ ΙΙ», «ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΗΡΕΣΙΑ», «ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙV» και άλλα πλοία έγιναν τόποι θερμής συζήτησης. Οπως ειπώθηκε από τους ναυτεργάτες, η υπερεντατικοποίηση με 12 και 14 ώρες στο πόδι έχουν γίνει πλέον καθεστώς. Τα καινούργια φέρι μποτ είναι μεγαλύτερα που σημαίνει ότι μεγάλωσαν και οι ανάγκες, όμως η σύνθεση των πληρωμάτων παρέμεινε η ίδια. Εξι ναυτεργάτες ήταν, έξι παραμένουν, γιατί έτσι επιβάλλουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα της κοινοπραξίας. Οι μισθοί τους είναι μικρότεροι από αυτούς των ναυτεργατών στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Των πλοιάρχων με το ζόρι φτάνει τα 1.500 ευρώ. «Και από πάνω, όταν ζητάς αυτά που δικαιούσαι - λέει ένας ναυτεργάτης - σε λένε αριστερό»...

Ο Σάββας Τσιμπόγλου στη διάρκεια της συζήτησης έθεσε το ερώτημα: «Με βάση αυτά που κουβεντιάζουμε προκύπτει αυτονόητα ότι χρειάζεται η ενίσχυση του μετώπου που λέει το ΚΚΕ, που θα συγκρουστεί με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων και των ναυτεργατών». Και επισήμανε ότι «ειδικά για την ακτοπλοία το ΚΚΕ κατέθεσε συνολική πρόταση που προβλέπει τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών».

Στο πόδι οι Κομματικές Οργανώσεις

Εντονη η δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στις 9 Οκτώβρη. Μεταξύ άλλων για σήμερα Τετάρτη η ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζει τις παρακάτω περιοδείες:

- Στις 6.30π.μ. στους εργάτες Δήμου Ιλίου με τον Μπάμπη Βορτελίνο.

- Στις 6.30π.μ. στους εργάτες Δήμου Ν. Ψυχικού με τον Γιάννη Πάσουλα.

- Στις 6.30π.μ. στον «ΚΑΟΥΣΗ» με τον Βασίλη Σκουράκη.

- Στις 7π.μ. στους εργάτες Δήμου Ελευσίνας με τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8.30π.μ. στο ΙΚΑ Καλλιθέας με τον Νίκο Παπακωνσταντίνου.

- Στις 8.30π.μ. στη Σιβιτανίδειο με τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

- Στις 8.30π.μ. στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 9π.μ. στην ΕΘΕΛ Π. Ράλλη με τον Αποστόλη Βλασίδη.

- Στις 9π.μ. στον ΕΟΤ με τον Χρήστο Κατσώτη.

- Στις 9.30π.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με τον Τέλη Γόντικα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Στις 10π.μ. στον ΧΑΛΥΨ με τον Δήμο Κουμπούρη.

- Στις 10π.μ. στις τράπεζες Γαλατσίου με τον Αντώνη Αντύπα.

- Στις 11π.μ. σε «ΒΙΕΜΕΤ», «ΙΝΟΒΑΤΕΚ», «ΕΥΡΩΚΑΜΠΤΙΚΗ», «ΘΕΡΜΟΣΟΛ» με τον Δημήτρη Τσιουμπρή.

- Στις 11π.μ. στο Ηλεκτρονικό Κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Στις 11π.μ. στον «Δρακουλάκη» με τον Κώστα Μυτιληνού.

- Στις 11.15π.μ. στον «Μαλτέζο» με τον Διονύση Βαλιώτη.

- Στις 12μ. στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου με τον Παναγιώτη Μπότση.

- Στις 5μ.μ. στο ΚΑΡΦΟΥΡ Αμπελοκήπων με τον Πέτρο Βαμβακά.

- Στις 6.30μ.μ. σε συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων στα παλαιά σφαγεία, θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

- Στις 9π.μ., στον ΗΣΑΠ, ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ και ο Νίκος Νταουντάκης, στέλεχος της ΚΟΠ.

- Στις 9π.μ., στα σχολεία της Σαλαμίνας, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του ΓΠ.

- Στις 6π.μ., στις Βιοτεχνίες Ιματισμού στο Ρέντη, ο Νίκος Μπούργιας, στέλεχος της ΚΟΠ.

- Στις 6π.μ., στα εργοστάσια ΕΛΣΑ και ΝΤΟΜΟΥΣ, ο Μπάμπης Πατεράκης, μέλος της ΕΠ.

- Στις 9π.μ., στα ΙΚΑ της Αγ. Σοφιάς και της Δραπετσώνας, η Κατερίνα Καλαρουτάκου και ο Νίκος Καββαδάς, μέλη της ΕΠ.

- Στις 13.00 στο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ, ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ.

- Στις 6μ.μ. στο Μπόουλινγκ στον Πρ. Ηλία, ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ.

- Στο Νυχτερινό Ζανείου ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του ΓΠ.

- Περιοδεία στην Αίγινα με την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΠ.

Στον Κορυδαλλό

Η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού του ΚΚΕ ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 9/10 καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία», την Κυριακή 26/9, στις 11π.μ., στην καφετέρια SIBA (πλατεία Κανάρια, Ανω Κορυδαλλός). Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ