ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελετά την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας!

Στα σκαριά νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αρχή από τη διαδημοτική συγκοινωνία, η οποία σταματά να λειτουργεί πλέον δωρεάν

Μετά την «πρόβα τζενεράλε» που έγινε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση - αντί για ουσιαστικά μέτρα επίλυσης του κυκλοφοριακού και ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο - μελετά νέα περιοριστικά μέτρα για τα ΙΧ, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την επιβολή ...διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της πρωτεύουσας!

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά «από μηδενική βάση» κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη των υπουργείων Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης, εξετάζοντας πολλά σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι από διάφορους φορείς, αλλά και άλλους, ειδήμονες και μη.

Εκτός από την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας μελετώνται και άλλα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των ΙΧ, όπως η διεύρυνση του «δακτυλίου», ενώ με πρόσχημα την ...αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών σχεδιάζεται η επιβολή κομίστρου και στη διαδημοτική συγκοινωνία, αλλά και η καθιέρωση νέας τιμολογιακής πολιτικής σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία θα συνεπάγεται - προφανώς - αυξήσεις των εισιτηρίων που θα πληρώνει το επιβατικό κοινό...

Ο «νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας», όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του νέου έτους. Χτες έγινε και η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν η υπερνομάρχης Αθήνας- Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννης, καθώς και οι πρόεδροι της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, και του ΟΑΣΑ, Σ. Σιμόπουλος. Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα υποβληθούν και εγγράφως.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, που σε γενικές γραμμές κινούνται στον ίδιο άξονα, για να προσθέσει ότι «η συναντίληψη είναι σημαντική για την επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε αρνήθηκε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε την επιβολή διοδίων στο κέντρο της πόλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν πρόκειται να βάλει διόδια στο κέντρο της πόλης - όπως έκανε και ο δήμαρχος του Λονδίνου - περιορίστηκε να αναφέρει ότι χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, των διαφόρων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει και άμεση γνώση του μεγέθους του προβλήματος σε κάθε γειτονιά.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλλαγή νοοτροπίας, μίλησε για ενιαίο «Μητροπολιτικό Σχεδιασμό» και πρότεινε τη σύσταση ολιγομελούς συντονιστικού οργάνου, με τη συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Μεταφορών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης των δήμων για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και της επιδότησης των εισιτηρίων που θα επιβληθούν στη διαδημοτική συγκοινωνία. Κατά τον υπουργό Μεταφορών, το εισιτήριο στις διαδημοτικές συγκοινωνίες θα πρέπει να είναι χαμηλό και για το λόγο αυτό θα είναι και επιδοτούμενο.

ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ΝΟΜΟΣ
Κατακραυγή για το γαλάζιο «ναι»

Σε φτηνές δικαιολογίες και ωμά ψέματα καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή για τη θεαματική μεταστροφή της στο δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο τώρα αναλαμβάνει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας.

Μετά την αρχική δήλωση που έκανε προχτές ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας με την οποία ξεκαθάριζε ότι θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος, που προεκλογικά η ΝΔ είχε καταγγείλει ως «ψηφοθηρικό» και τον καταψήφισε, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις παραπέμποντας την οριστική στάση της κυβέρνησης μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Κληθείς να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης που ενώ προεκλογικά κατήγγειλε τον δασοκτόνο νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τώρα τον υλοποιεί, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε την προσφυγή που έχει γίνει στο ΣτΕ. «Γι' αυτό το νόμο υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δε θα ήταν σοβαρό για μια κυβέρνηση να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση, ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ωστόσο, την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον δασοκτόνο νόμο εξέφρασε με σαφή τρόπο ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας μετά τη συνεδρίαση προχτές της Κυβερνητικής Επιτροπής: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υπάρχουσας δασικής νομοθεσίας», δήλωσε ορθά κοφτά ο Σάββας Τσιτουρίδης και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών διευκρίνισε ότι «η δασική νομοθεσία εδράζεται σε έναν πρόσφατο νόμο, αυτή η δασική νομοθεσία εφαρμόζεται». Τις μόνες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι διοικητικού χαρακτήρα με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής του νόμου! «Καταγράψαμε προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής και είμαστε εδώ να δώσουμε τις προσφορότερες δυνατές διοικητικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Οχι» στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Την αντίθεσή της στο ξεπούλημα του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» μαζί με το αναψυκτήριο «Κουραμπάς» σε ιδιώτη, εκφράζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με σχετική ανακοίνωση. Η Νομαρχιακή Επιτροπή υπογραμμίζει πως ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στο ξεπούλημα και του «ΞΕΝΙΑ», παρά την αντίδραση μαζικών φορέων, αγνοώντας την αντίθεση του γιαννιώτικου λαού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η νυν δημοτική αρχή και οι προηγούμενες, αφού εξασφάλισαν την ψήφο των Γιαννιωτών, εφάρμοσαν την αρχή ότι «η σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των χρηστών των υπηρεσιών της δεν πρέπει να βαρύνει το κράτος». «Δηλαδή, επισημαίνει η ανακοίνωση, για κάθε έργο ή υπηρεσία που βοηθά την "ανάπτυξη", όπως λένε, της περιοχής, εξυπηρετεί το δημότη ή προστατεύει το περιβάλλον, πρέπει να επιβάλλονται φόροι και τέλη σε βάρος των δημοτών».

«Αντί να διεκδικήσουν τα χρήματα που δεν τους έχουν αποδοθεί, συνεχίζει η ανακοίνωση (για τα Γιάννενα ξεπερνούν τα 10 δισ. δρχ.), ξεπουλάνε την περιουσία του γιαννιώτικου λαού με πρόσχημα τις οικονομικές δυσκολίες των δημοτικών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζουν τους Γιαννιώτες, κρύβοντας τις πολιτικές τους ευθύνες και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Α ή του Β επιχειρηματία. Το "Γυαλί Καφενέ", η "Κυρα-Φροσύνη", η "Οαση", το "Γιαννιώτικο σαλόνι" και τώρα το "ΞΕΝΙΑ" μαζί με τον "Κουραμπά" παραχωρούνται στους διώκτες». Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει πως κομβικό σημείο για το θέμα του «ΞΕΝΙΑ» είναι αυτό να παραμείνει δημοτική περιουσία και να μη δοθεί σε ιδιώτη.

Τέλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Νομού Ιωαννίνων να καταδικάσουν στη συνείδησή τους το ξεπούλημα της περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών. Να αντισταθούν στην πολιτική που εξυπηρετεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πλουτοκρατία και να προβάλουν με την πολιτική τους στάση την αντίστασή τους στις πολιτικές που βάζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια σε ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών

Συζήτηση με επίκεντρο τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών και την οργάνωση της πάλης τους ενάντια σ' αυτά, αλλά και με στόχο να τεθούν παρατηρήσεις και σχόλια για τις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο πάρκο «Φιξ», στα Πατήσια, οργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις Πατησίων - Αχαρνών και Κυψέλης, το Σάββατο, 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ (Πατησίων 280).

«Ελα να συζητήσουμε, να πεις τις σκέψεις σου, τις παρατηρήσεις σου, για το πώς είδες το διήμερο εκδηλώσεων για τους μετανάστες, που μαζί κάναμε στο πάρκο του Fix στις 25 και 26 Ιούνη 2004, και πώς μπορούμε να διοργανώσουμε καλύτερα το επόμενο. Ελα να συζητήσουμε για το πώς Ελληνες και μετανάστες εργάτες θα αντιμετωπίζουμε μαζί τα φαινόμενα εθνικισμού - ρατσισμού, που το τελευταίο διάστημα καλλιεργούνται έντονα από διάφορες πλευρές. Με την κοινή δράση για τα δικαιώματά μας, μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να βάλουμε στο περιθώριο τη διαίρεση και τον αλληλοσκοτωμό», επισημαίνουν οι κομματικές οργανώσεις της περιοχής, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε όλους τους μετανάστες. Θυμίζουμε ότι το αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ έχει καθιερωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως σημαντική κοινή πολιτιστική και πολιτική διοργάνωση Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών της περιοχής, που γίνεται με πρωτοβουλία των τοπικών ΚΟ του ΚΚΕ.

Στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής συζητήθηκε χτες η προσφυγή της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης» εναντίον του νομάρχη Κομοτηνής επειδή αρνήθηκε να υπογράψει απόφαση παραχώρησης μεταλλευτικού χώρου για την εξόρυξη χρυσού. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ