ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Πρέπει να τερματιστεί η εισβολή και κατοχή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την Τουρκία σε συνεργασία για την από κοινού εξεύρεση τρόπων για αμοιβαίως επωφελείς λύσεις στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

Προσφωνώντας χτες το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, απευθυνόμενος προς την Τουρκία, είπε ότι απλώς και μόνο η συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών, είναι αρκετή απόδειξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία, προσφέρει μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα αρνητικά σημεία του Σχεδίου Ανάν, σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα της λύσης, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν τη λύση αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο. Επανέλαβε εξάλλου τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας, της οικονομίας και του λαού της.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατήγγειλε, παράλληλα, ότι κάποιες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν έχουν ενθαρρύνει μια άνευ προηγουμένου παράνομη εκμετάλλευση των κατεχόμενων περιουσιών, κάτι, είπε, που συνάγεται από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ίδιας της κατοχικής δύναμης.

Τόνισε, επίσης, ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος πρέπει να έχει στο επίκεντρό της το βασικό και ουσιαστικό γεγονός ότι το πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής, η οποία και πρέπει να τερματιστεί.

ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι λαοί των Βαλκανίων δε χρειάζονται την προστασία τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Την άμεση απομάκρυνση του ΝΑΤΟ, όλων των ξένων στρατευμάτων και των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την αποστολή «ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Με την κωδική ονομασία «ALTHEA», η ΕΕ στέλνει 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, αντικαθιστώντας τις κατοχικές νατοϊκές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ελπίζοντας «πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου, με στόχο η ΕΕ να γίνει αποτελεσματικότερος παράγοντας διαχείρισης πολιτικο-στρατιωτικών κρίσεων...»!!!

Επισημαίνοντας το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τον επιθετικό χαρακτήρα της ΕΕ και αποκαλύπτει το σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε ο ευρωστρατός, που είναι οι επεμβάσεις, η επιβολή και στήριξη κατοχής σε ξένες χώρες. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ονομάζονται "δυνάμεις σταθεροποίησης" τα νατοϊκά στρατεύματα κατοχής και να κατηγορούνται οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ως υπεύθυνοι για έναν πόλεμο που ήταν αποτέλεσμα των επεμβάσεων χωρών της ΕΕ και του άδικου πολέμου που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς στόχους που διακηρύσσει η ΕΕ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι οποίοι σημειώνονται ως «μετάβαση στη δημοκρατία» και περιλαμβάνουν χαρακτηρισμούς που εξάρουν το «ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΝΑΤΟ», ο Θ. Παφίλης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Σε ποια δημοκρατία αναφερόμαστε, όταν διοικητής των κατοχικών νατοϊκών στρατευμάτων κατήργησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας; Οταν η νατοϊκή δύναμη αποφάσισε ποια κόμματα θα παίρνουν μέρος στις εκλογές και ποια όχι;».

«Οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας - συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - οι λαοί των Βαλκανίων, δε χρειάζονται την προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που είναι, εκτός των άλλων, οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Γι' αυτό ζητάμε την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων από την περιοχή. Αυτό απαιτεί και το φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν

Το «πράσινο φως» της Κομισιόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία φαίνεται ότι εξασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα προωθήσει το ταχύτερο την ψήφιση του ποινικού κώδικα δίχως την επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας.

«Δεν υπάρχουν πια προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Ερντογάν υποσχέθηκε να προωθήσει τις αλλαγές του ποινικού κώδικα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατόν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «πολύ σοβαρά» για να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις.

«Εχουμε κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να εκπληρωθούν τα πολιτικά κριτήρια που τέθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και επομένως δε συντρέχει λόγος να μη λάβουμε (από την ΕΕ) μία θετική απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Προεδρίας, Μεχμέτ Αϊντίν, δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι η τουρκική Βουλή θα συγκληθεί εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας του δε θα περιλαμβάνει την αμφιλεγόμενη πρόταση για ποινικοποίηση της μοιχείας.

«Είναι η δέσμευση που ανέλαβε (ο Ερντογάν)», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ όταν ερωτήθηκε εάν ο νέος ποινικός κώδικας θα υιοθετηθεί χωρίς τη διάταξη περί μοιχείας που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Ερωτήματα για την ικανότητα της Τουρκίας να ασπαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία, υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει κάνει πρόοδο στην προσαρμογή του δικαίου και των θεσμών της στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Δεν αμφιβάλλουμε για την καλή πρόθεση του κ. Ερντογάν, αλλά το σε ποιο βαθμό οι σημερινές και οι αυριανές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν την τουρκική κοινωνία να ασπαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Ραφαρέν. Διευκρίνισε πάντως: «Δεν πιστεύω πως πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές για πάντα». Οι αμφιβολίες του Γάλλου πρωθυπουργού διατυπώνονται λίγες μέρες πριν τη μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει στην ηγεσία της ΕΕ γιατί καθυστερεί την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα στην Τουρκία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ
«Νάιν» για αποζημιώσεις

Χαρακτήρα «ανταλλαγής απόψεων και αλληλοενημέρωσης επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος», αλλά και «καλύτερης προσωπικής αλληλογνωριμίας» αποδίδει η γερμανική πλευρά στις συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαντ Σρέντερ, με γενικό αντικείμενο «θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής» - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο το μεσημέρι στην Αθήνα, με την ευκαιρία της ανεπίσημης επίσκεψης του Σρέντερ για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Βερολίνο, μία ιδιαίτερη συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών «εκκρεμούσε ούτως ή άλλως» - σημειωτέον ότι πρόκειται για την «παρθενική» κατ' ιδίαν συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ επτά μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα - ενώ το βασικό «ζητούμενο» της συνομιλίας αυτής αποτελεί, από γερμανικής πλευράς, η διερεύνηση από «πρώτο χέρι» του πού συμπίπτουν και πού διαφοροποιούνται ίσως οι τακτικές των δύο χωρών σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το Κυπριακό, αλλά και οι δυνατότητες συνεργασίας Γερμανίας - Ελλάδας σε θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως σχετικά με τη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, την κατάσταση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με την πληροφορία που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα, ότι η προμήθεια των «Λέοπαρντ» συγκαταλέγεται μεταξύ των θεμάτων «που αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών», η ίδια πηγή θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό «απίθανο», επειδή η συμφωνία έχει «τύποις και ουσία» προ πολλού κλείσει, υπογραμμίζοντας πως και ο Γερμανός καγκελάριος δεν αναμένει να του τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, όπως δεν περιμένει να του τεθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό το θέμα «ταμπού» - των αποζημιώσεων δηλαδή των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής - όταν το «όχι» του είναι δεδομένο και η αναμόχλευση του ζητήματος αυτή τη στιγμή θα ισοδυναμούσε, κατά την ανάγνωση του Βερολίνου, με πρόκληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ