ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση σε εποικιστικό φυλάκιο και νέες επιδρομές

«Ειδική μεταχείριση» από τον ισραηλινό στρατό σε διαδηλωτές ενάντια στο τείχος

Associated Press

«Ειδική μεταχείριση» από τον ισραηλινό στρατό σε διαδηλωτές ενάντια στο τείχος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τις μεγαλύτερες απώλειές του από το Μάη καταμέτρησε, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός μετά από κοινή επιχείρηση τριών παλαιστινιακών οργανώσεων κατά φυλακίου εποικισμού. Είχε προηγηθεί αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν από επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του φυλακίου του εποικισμού Μόραγκ, στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, οι ένοπλοι ήταν 3 και η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από τις οργανώσεις «Τζιχάντ», «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Ταξιαρχίες Αμπού Ρις». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι 3 ένοπλοι σκοτώθηκαν. Αντίθετα, παλαιστινιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι ένας από τους 3 διέφυγε.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε συντονισμένη επιδρομή, από εδάφους και από αέρος, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της ρίψης ρουκετών από την περιοχή». Ισραηλινά άρματα μάχης και εκσκαφείς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν στον καταυλισμό, τις πρώτες πρωινές ώρες. Σημειώθηκαν συγκρούσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 7 επίσης τραυματίστηκαν όταν τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ κατά κατοικημένων περιοχών.

Αργά το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι ενός Παλαιστινίου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, ενώ ανάλογη επιχείρηση κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό Ασκάρ της Νάμπλους, με στόχο το σπίτι της 18χρονης καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση, την Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, ανατινάχτηκε το σπίτι του Αλα Σανάκρα, ηγέτη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στον γειτονικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Τέλος, χωρίς να δοθεί καμία επίσημη αιτιολογία, για άλλη μια φορά, 40 ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν εκ νέου στην Τζενίν, όπου μέχρι το απόγευμα σημειωνόταν σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού, μεθοριακών φυλάκων και της αστυνομίας βρέθηκαν, χτες, και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους, στο χωριό Μπάιτ Αουα, κοντά στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις, χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καίριες επισημάνσεις από τους ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Οι πολιτικές του ΟΗΕ, όπως αυτές υπαγορεύονται απ' τις πλούσιες χώρες, εμποδίζουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, επισήμαναν χτες ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών στο πλαίσιο της 59ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας παράλληλα τους «αρμοδίους» πως η διαρκής αποτυχία των προσπαθειών για τη βελτίωση της ζωής στις φτωχές χώρες θα διαιωνίζει την τρομοκρατία...

«Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλούσιων, μεταξύ του βιομηχανοποιημένου βορρά και του αναπτυσσόμενου νότου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ναμίμπια, Σαμ Νουτζιόμα, παρομοιάζοντας την κατάσταση με «επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα».

Αλλοι, όπως ο (συνεργαζόμενος στενά με τις ΗΠΑ) Πακιστανός «πρόεδρος» Περβέζ Μουσάραφ, υποστήριξαν πως οι προτεραιότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου «δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη απ' τον ΟΗΕ, που έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει ουσιώδη ζητήματα». «Η διεθνής συνεργασία είναι ως τώρα πολύ πετυχημένη και η διεθνής κοινότητα κερδίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών. Ωστόσο, αυτά είναι ελάχιστα για την υπέρτατη νίκη εναντίον τους... Πρέπει να υπάρξει σαφής, μακροπρόθεσμη στρατηγική που να χτυπά τη ρίζα του προβλήματος, όπως η φτώχεια», είπε ο Μουσάραφ.

«Για την πλειοψηφία των λαών του πλανήτη... οι πιο άμεσες απειλές είναι εκείνες της φτώχειας, της πείνας, του βρώμικου νερού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των ενδημιών μολυσματικών ασθενειών, όπως το AIDS και η ελονοσία» συνέχισε ο Πρόεδρος του Τζιμπουτί, Ισμαήλ Ομάρ Γκουλέχ, σημειώνοντας πως «η αταβιστική αντίδραση για την πάταξη της τρομοκρατίας με στρατιωτικά μέσα αποτυγχάνει στην καταπολέμηση των αιτιών που τη δημιουργούν».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προειδοποιήσεις από ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το «μπουμ» των τιμών στην αγορά στέγης σε μεγάλο αριθμό χωρών - δηλαδή οι αυξήσεις τιμών, οι οποίες ξεπερνούν το 50% σε πολλές χώρες, από το 1997 - έχει ανέλθει σε επίπεδα που δε δικαιολογούνται από τα οικονομικά θεμελιώδη και μία διόρθωση της αγοράς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη, έκρουσε χτες τον κώδωνα του κινδύνου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά μέσου της υπό δημοσίευση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «Financial Times».

Μάλιστα οι προειδοποιήσεις αυτές του ΔΝΤ απευθύνονται κυρίως προς τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, που κατά το διεθνή οργανισμό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπου οι δείκτες, περιλαμβανομένων των λόγων των τιμών κατοικιών προς τα εισοδήματα και τα ενοίκια, έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Σ' αυτές τις χώρες υπάρχει ο κίνδυνος, όταν ανέβουν τα επιτόκια, να προκαλέσουν ευρύτερη διόρθωση προς τα κάτω των τιμών των κατοικιών, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η όλο και στενότερη αλληλεξάρτηση στις εξελίξεις των τιμών διεθνώς, σε περίπτωση πτώσης της αγοράς στέγης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ επίσης ζήτησε μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία στις αναδυόμενες αγορές και υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην Ασία, η οποία θα βοηθούσε να διορθωθούν οι ανισορροπίες των τρεχουσών συναλλαγών ανά τον κόσμο και να μειωθούν οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που συνδέονται με το εμπόριο και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βράβευση της ισραηλινο-ελληνικής οικονομικής συνεργασίας

Τελετή πραγματοποιήθηκε, χτες, στην ισραηλινή πρεσβεία κατά την οποία ο πρέσβης Ραμ Αβιράμ βράβευσε, εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορίου του Ισραήλ, 15 ισραηλινές και ελληνικές εταιρίες για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, ο ΓΓ του «Αθήνα 2004», Σπύρος Καπράλος, οι ΓΓ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως επίσης και ο ΓΓ του ΣΕΒ, οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των ισραηλινών και ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα ισραηλινά ναυπηγεία, τα ελληνικά ναυπηγεία, η Intracom, η One Siemens, η Motorola, η Elbit και άλλες. Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανασίου, όπως και ο Ισραηλινός πρέσβης, κ. Αβιράμ.

Οπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που απεστάλη με αφορμή την εκδήλωση από την ισραηλινή πρεσβεία, η συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών εταιριών, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, έφτασε τα 220 εκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και οι κατασκευές. Το εμπόριο μεταξύ των 2 χωρών, το 2003, έφτασε τα 375 εκατομμύρια δολάρια, και το 2004 το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι με το Ισραήλ να είναι ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση (την 8η) στις εξαγωγές του Ισραήλ προς την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ