Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καίριες επισημάνσεις από τους ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Οι πολιτικές του ΟΗΕ, όπως αυτές υπαγορεύονται απ' τις πλούσιες χώρες, εμποδίζουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, επισήμαναν χτες ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών στο πλαίσιο της 59ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας παράλληλα τους «αρμοδίους» πως η διαρκής αποτυχία των προσπαθειών για τη βελτίωση της ζωής στις φτωχές χώρες θα διαιωνίζει την τρομοκρατία...

«Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλούσιων, μεταξύ του βιομηχανοποιημένου βορρά και του αναπτυσσόμενου νότου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ναμίμπια, Σαμ Νουτζιόμα, παρομοιάζοντας την κατάσταση με «επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα».

Αλλοι, όπως ο (συνεργαζόμενος στενά με τις ΗΠΑ) Πακιστανός «πρόεδρος» Περβέζ Μουσάραφ, υποστήριξαν πως οι προτεραιότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου «δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη απ' τον ΟΗΕ, που έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει ουσιώδη ζητήματα». «Η διεθνής συνεργασία είναι ως τώρα πολύ πετυχημένη και η διεθνής κοινότητα κερδίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών. Ωστόσο, αυτά είναι ελάχιστα για την υπέρτατη νίκη εναντίον τους... Πρέπει να υπάρξει σαφής, μακροπρόθεσμη στρατηγική που να χτυπά τη ρίζα του προβλήματος, όπως η φτώχεια», είπε ο Μουσάραφ.

«Για την πλειοψηφία των λαών του πλανήτη... οι πιο άμεσες απειλές είναι εκείνες της φτώχειας, της πείνας, του βρώμικου νερού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των ενδημιών μολυσματικών ασθενειών, όπως το AIDS και η ελονοσία» συνέχισε ο Πρόεδρος του Τζιμπουτί, Ισμαήλ Ομάρ Γκουλέχ, σημειώνοντας πως «η αταβιστική αντίδραση για την πάταξη της τρομοκρατίας με στρατιωτικά μέσα αποτυγχάνει στην καταπολέμηση των αιτιών που τη δημιουργούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ