Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απομάκρυνση του φιλοΝΑΤΟικού υπουργού Αμυνας

Σαράντα μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές

Στις 22 του Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιεβγένι Μαρτσούκ, υπουργού Αμυνας της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, κατηγόρησε τον Μαρτσούκ πως ευθύνεται για την καθυστέρηση της διαδικασίας απόσυρσης τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών, που «κληρονόμησε» η Ουκρανία από το σοβιετικό στρατό. Αυτή, όπως είπε, ήταν και μία από τις αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας κοντά στην πόλη Μελιτόπολ, όπου ανατινάχτηκαν πολεμικές αποθήκες. Σύμφωνα με το BBC, «υποβάλλοντας την παραίτησή του ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία γίνονται επικίνδυνες για τους κατοίκους της χώρας».

Ο Λ. Κούτσμα ανακοίνωσε την παραίτηση του Μαρτσούκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χημικό εργοστάσιο του Παυλογκράντ. Σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου, το Μάη κοντά στο Μελιτόπολ τινάχτηκαν μεγάλες αποθήκες με πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι, ενώ οι υλικές ζημιές εκτιμήθηκαν σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Στη χώρα σήμερα βρίσκονται άλλες 200 περίπου παρόμοιες αποθήκες.

Οικονομικό αλλά και πολιτικό παρασκήνιο

Η καταστροφή των πυρομαχικών δεν ήταν όμως το μοναδικό εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ του Κούτσμα και του υπουργού Αμυνας της χώρας. Ετσι, τις παραμονές της παραίτησης η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» έγραψε πως η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας άσκησε δίωξη σε βάρος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, επειδή αυτός έστειλε παράνομα στην Τουρκία 25 πιλότους και 8 στρατιωτικά ελικόπτερα για την κατάσβεση πυρκαγιών. Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν στις 3/9 έπεσε ένα από τα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές, κι εκτός των ανθρώπινων απωλειών, να απολεσθούν και 77 χιλιάδες δολάρια, όσα κοστίζει το συγκεκριμένο ελικόπτερο. Επίσης, το όνομα του υπουργού Αμυνας συνδέθηκε τις τελευταίες μέρες και με σκάνδαλο παρακολούθησης των συνομιλιών του Προέδρου Κούτσμα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαρτσούκ τασσόταν φανατικά υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ με κάθε ευκαιρία υπερασπιζόταν τη συνεχιζόμενη αποστολή Ουκρανών στρατιωτικών για την κατοχή του Ιράκ. Από την άλλη, ο Λ. Κούτσμα τον τελευταίο καιρό έκανε ορισμένα διακριτά βήματα επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία. Το καθεστώς των ξένων επεμβάσεων στην Ουκρανία περιέγραφε πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», σημειώνοντας σχετικά με την Ουκρανία: «Εδώ υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα της Ρωσίας του Πούτιν, των ΗΠΑ και της Ευρώπης (...) Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να κρατήσει μια διστακτική στάση (...) Η οικονομική και στρατιωτική ισχύς παρέχει στις ΗΠΑ συγκεκριμένους μοχλούς επίδρασης». Και καλούσε, βέβαια, στη χρησιμοποίησή τους!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ουκρανικών ΜΜΕ, ο νέος υπουργός το πιθανότερο θα τοποθετηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 31 του Οκτώβρη, όταν θα έχει «ξεκαθαρίσει» το σημερινό πολιτικό τοπίο, που διακατέχεται από την έντονη επεμβατική προσπάθεια ξένων δυνάμεων στις πολιτικές εξελίξεις.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ