ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πολιτικές κόντρες για την ιδιοκτησία ενός σπιτιού

Αφορμή για πολιτικές κόντρες έχει δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επιστροφή σε Τουρκοκύπριο της κατοικίας του. Στο σπίτι κατοικούν σήμερα Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι επικρίσεις συνεχίζονται.

Ο αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» Χριστόδουλος Λευτέρης Χριστοφόρου επέρριψε στην πολιτεία την ευθύνη για την υπόθεση της περιουσίας του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Αρίφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ως μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής πολλές φορές είχε προειδοποιήσει για τη δαμόκλειο σπάθη των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία και η διασφάλιση των προσφύγων που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές οικίες.

Το δε κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» επιρρίπτει στον υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ακεραία την ευθύνη για την κατάληξη της εν λόγω υπόθεσης. Ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην τις επιρρίπτει, όπως είπε, σε υπηρεσιακούς. Ο επίσης βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ και δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που διαμένουν στο σπίτι του Τουρκοκύπριου, Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατήγγειλε ότι δικηγόρος, μέλος Πολιτικού Γραφείου κόμματος που ανέλαβε εργολαβικά, όπως είπε, την υποστήριξη στο «σχέδιο Ανάν», συμβούλευε μυστικά τον Τουρκοκύπριο.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του βουλευτή της ΕΥΡΩΔΗ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι κομματικού και παραταξιακού χαρακτήρα και ότι το πρόβλημα του βουλευτή είναι γιατί να βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Αντρέας Χρίστου και κατ' επέκταση το ΑΚΕΛ. Ο Χρίστου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απεμποληθούν τα δικαιώματα ούτε των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε και των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δε νομίζει ότι από μια δικαστική απόφαση είναι δυνατόν να προκύπτουν πολιτικές ευθύνες στον υπουργό ή την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα, για να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης με την περιουσία του Τουρκοκύπριου. Αναφορικά με το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης της περιουσίας του Τουρκοκύπριου, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο θα εξεταστεί. Ο Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε πως δε θα μείνουν εκτεθειμένοι οι εκτοπισθέντες και τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα για προστασία τους.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες στις Βρυξέλλες, από τη Νέα Υόρκη, για τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βέλγιο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ. Ο Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου και τον υπουργό Εξωτερικών και αύριο να έχει συνομιλίες με τον Βέλγο πρωθυπουργό.

Στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε χτες την εν λόγω υπηρεσία και ενημερώθηκε για την ετοιμότητά της, ενόψει οιωνδήποτε έκτακτων καταστάσεων, από τον γγ της, Π. Φούρλα, τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθ. Νάκο, και τον αρμόδιο γγ του υπουργείου, Αθ. Βεζυργιάννη.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Π. Φούρλας, σημείωσε ότι είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται την υπηρεσία ενώ αναφερόμενος στην προετοιμασία της ενόψει του χειμώνα ενημέρωσε πως στις 11 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μετά το νέο οργανισμό που δημιουργήθηκε αλλά και τις νέες συνθήκες στελέχωσης της υπηρεσίας, η Πολιτική Προστασία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες είναι προορισμένη, και κυρίως για να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας σε κρίσιμες ώρες. Φιλοδοξούμε να αποδείξουμε εφεξής ότι αυτή η κρίσιμη υπηρεσία είναι έτοιμη να υπηρετήσει τους στόχους για τους οποίους έχει εδώ και χρόνια ολόκληρα ετοιμαστεί, χωρίς όμως στο παρελθόν να αποδώσει τα αναμενόμενα. Το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό αλλά αυτό θα το αποδείξει η πράξη».

Στο μεταξύ, το κύμα κακοκαιρίας που προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές στην Αχαΐα, στην Ημαθία και στα Γιάννενα υποχωρεί από χτες το πρωί, αν και η γενική εικόνα του καιρού, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα παραμείνει ίδια μέχρι την Πέμπτη. Για το λόγο αυτό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Δε φτάνει η μούτζα...

Ταραχή, τρίζουν τα θεμέλια της παραμυθένιας μας πολιτείας! Πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την αξιοκρατική κοινωνία μας! Πάνω απ' όλα η ηθική τάξη, γιατί διαφορετικά χανόμαστε! Δεν είναι δυνατόν κύριοι, ο Σάββας Τσιτουρίδης να χρησιμοποιεί την υπουργική του ιδιότητα για να μετεγγραφεί ο γιος του, από την Κρήτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Σάλος! Και ευτυχώς που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ να «καρφώσει» τον πρώην υπουργό. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε θέμα ηθικής τάξεως! Το ΠΑΣΟΚ! Ευτυχώς που η ΝΔ, στα πλαίσια της επιλεκτικής «σεμνότητας και ταπεινότητας», ξήλωσε τον υπουργό της και αντέδρασε άμεσα αποκαλύπτοντας κι άλλο τέτοιο θέμα... Και του Σπύρου Βούγια η κόρη πήρε μετεγγραφή παράτυπα. Δεύτερο σοκ για τον τόπο! Ευτυχώς αυτή τη φορά βρέθηκε η ΝΔ!

Μα γίνονται τέτοια πράγματα; Γίνονται μετεγγραφές χωρίς καν τις τυπικές προϋποθέσεις, γίνεται εκμετάλλευση ενός νεαρού παιδιού ή μια νεαρής κοπέλας για να αποδείξουν τι; Το κομματικό κράτος; Καταταραγμένοι οι συμμετέχοντες στα παράθυρα κουνάν δικαστικά το δάχτυλο και ξεκινούν το «κατηγορώ» τους και υπερασπίζονται τα φτωχά παιδιά του εργάτη και του αγρότη! Δεν είναι δυνατόν, λένε, είναι προσβολή για τους ανθρώπους αυτούς να γίνονται αυτά τα πράγματα.

Οταν, βέβαια, πρόκειται για το δικό τους «παρανομούντα», του πλέκουν και ένα εγκώμιο για την προσφορά του. Για τον «απέναντι», όμως, είναι άτεγκτοι! Θέατρο του παραλόγου θα μπορούσε να πει κάποιος αφελώς. Για τους πολλούς όμως, γι' αυτούς που όντως βαρυγκωμούνε για να ζήσουν τα παιδιά τους και να τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν, η απάντηση είναι οργή. Οργή, γιατί τέτοιο οφθαλμοφανές δούλεμα δεν αντέχεται. Οργή, γιατί κάνουν λες και το πρώτο ρουσφέτι στην Ελλάδα το 'κανε ο Τσιτουρίδης στο γιο του και ο Βούγιας στην κόρη του! Και κάπου μέσα σε όλα αυτά, ως κερασάκι στην τούρτα, η Μαρία Δαμανάκη, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, να αποκαλύπτει, ταραγμένη κι αυτή, πως η ΔΑΚΕ κάνει ρουσφέτια σε 70 συμβασιούχους στο υπουργείου Πολιτισμού. Ευτυχώς που βρέθηκε και η «αριστερή» Μαρία να καθαρίσει το αστικό κράτος...

Δύο κόσμοι. Αυτός των παραθύρων τους και αυτός που ζούμε. Ποιος αλήθεια βλέπει όλο αυτό το θέατρο χωρίς να τους βρίζει; Ποιος δεν ξέρει τι συμβαίνει; Ποιος δεν ξέρει πως όλα αυτά είναι μια προκλητική κοροϊδία; Ποιος δε βλέπει ή δε ζει τη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση, την αναξιοκρατία; Καμία ταραχή δε συνέβη λοιπόν. Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στη ζωή μας θα καταλάβουμε όμως πως η μούτζα από τον καναπέ δε φτάνει, δεν αλλάζει τίποτα, απλά τους βολεύει. Κλείνει την οργή στα όρια ενός διαμερίσματος και η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη «αποκάλυψη»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις μετεγγραφές

Μόνον, όμως, σε πανεπιστήμια της Αθήνας

Κατά την πάγια τακτική του να επεμβαίνει σε όλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις μετεγγραφές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η έρευνα που θα γίνει από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αδαμαντία Οικονόμου, με το χαρακτήρα, μάλιστα, του κατεπείγοντος, θα αφορά μεν όλες τις υποθέσεις μετεγγραφών της τελευταίας πενταετίας που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια, αλλά μόνο της Αθήνας. Ετσι, εκτός εισαγγελικής έρευνας μένουν μετεγγραφές που έγιναν σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα, όπως, για παράδειγμα, αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο μετεγγράφηκε από το πανεπιστήμιο της Θράκης η κόρη του τέως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια, ή αυτό του Πειραιά στο οποίο μετεγγράφηκε από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο γιος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Διαμαντίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ