Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πολιτικές κόντρες για την ιδιοκτησία ενός σπιτιού

Αφορμή για πολιτικές κόντρες έχει δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επιστροφή σε Τουρκοκύπριο της κατοικίας του. Στο σπίτι κατοικούν σήμερα Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι επικρίσεις συνεχίζονται.

Ο αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» Χριστόδουλος Λευτέρης Χριστοφόρου επέρριψε στην πολιτεία την ευθύνη για την υπόθεση της περιουσίας του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Αρίφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ως μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής πολλές φορές είχε προειδοποιήσει για τη δαμόκλειο σπάθη των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία και η διασφάλιση των προσφύγων που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές οικίες.

Το δε κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» επιρρίπτει στον υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ακεραία την ευθύνη για την κατάληξη της εν λόγω υπόθεσης. Ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην τις επιρρίπτει, όπως είπε, σε υπηρεσιακούς. Ο επίσης βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ και δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που διαμένουν στο σπίτι του Τουρκοκύπριου, Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατήγγειλε ότι δικηγόρος, μέλος Πολιτικού Γραφείου κόμματος που ανέλαβε εργολαβικά, όπως είπε, την υποστήριξη στο «σχέδιο Ανάν», συμβούλευε μυστικά τον Τουρκοκύπριο.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του βουλευτή της ΕΥΡΩΔΗ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι κομματικού και παραταξιακού χαρακτήρα και ότι το πρόβλημα του βουλευτή είναι γιατί να βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Αντρέας Χρίστου και κατ' επέκταση το ΑΚΕΛ. Ο Χρίστου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απεμποληθούν τα δικαιώματα ούτε των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε και των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δε νομίζει ότι από μια δικαστική απόφαση είναι δυνατόν να προκύπτουν πολιτικές ευθύνες στον υπουργό ή την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα, για να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης με την περιουσία του Τουρκοκύπριου. Αναφορικά με το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης της περιουσίας του Τουρκοκύπριου, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο θα εξεταστεί. Ο Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε πως δε θα μείνουν εκτεθειμένοι οι εκτοπισθέντες και τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα για προστασία τους.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες στις Βρυξέλλες, από τη Νέα Υόρκη, για τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βέλγιο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ. Ο Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου και τον υπουργό Εξωτερικών και αύριο να έχει συνομιλίες με τον Βέλγο πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ