ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Να πληρώσουν οι κυβερνήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία διεθνούς έρευνας σε 23 χώρες

Η ανάγκη για την αναβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και της κάλυψης των δαπανών Υγείας από τις κυβερνήσεις εκφράζεται σε διεθνή έρευνα. Αυτή τη στιγμή η έρευνα καταγράφει μέσο ποσοστό δυσαρέσκειας 65% στις 23 χώρες (Βλέπε σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε). Στην Ελλάδα η αρνητική γνώμη για τις υπηρεσίες Υγείας φτάνει σε ποσοστό 60% «αποκαθηλώνοντας» έτσι το δημόσιο σύστημα Υγείας απ' τη 14η θέση, όπου είχε κατατάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας (βλέπε έκθεση 21.6.2000).

Αν και η έρευνα έγινε για τις ανάγκες της αγοράς, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν την αποδοκιμασία της χυδαίας εμπορευματοποίησης που επιχειρήθηκε στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια. Την έρευνα πραγματοποίησε το Δίκτυο Εταιριών Ερευνών «IRIS» («International Research InstituteS»), το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη «FOCUS». Πήραν μέρος 20.000 άτομα άνω των δεκαοχτώ ετών και οι συνεντεύξεις δόθηκαν την περίοδο Ιούλη - Αύγουστο 2004.

Μεταξύ των βασικών διαπιστώσεων είναι η «γενική η συμφωνία στις 20 από τις 23 χώρες που καλύφθηκαν στην έρευνα, ότι τα έξοδα για την ιατρική περίθαλψη πρέπει να καλύπτονται από τις κυβερνήσεις (μέσω φορολογίας) και όχι ιδιωτικά από τους πολίτες». Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν η Ελβετία (όπου η πλειοψηφία «κλείνει» προς την ιδιωτική κάλυψη και οι ΗΠΑ και η Ινδονησία όπου οι απόψεις είναι ισο-μοιρασμένες).

Επίσης σημειώνεται: «Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη ότι δεν είναι πια αρκετό να επενδύονται χρήματα μόνο σε παραδοσιακά συστήματα παροχής ιατρικής κάλυψης μέσω ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Σε πολλές χώρες, τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη για το ρόλο των συστημάτων Υγείας έχει μετατοπιστεί σε πιο ολιστικές προσεγγίσεις που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών παρά στην απλή θεραπεία τους αφού αυτές παρουσιαστούν, καθώς και στη μεγαλύτερη ατομική - προσωπική ευθύνη για την κατάσταση της υγείας κάθε ανθρώπου».

Οι περισσότεροι από όσους πήραν μέρος στη έρευνα, περιγράφουν την προσωπική κατάσταση της υγείας τους ως καλή. Οι Ιρλανδοί είναι αυτοί που θεωρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι η υγεία τους βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ λιγότερο το πιστεύουν οι κάτοικοι του Καζακστάν και της Ρωσίας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Και απολύει και δεν πληρώνει

Εξήντα (60) εποχιακοί εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Καθαριότητας στη Ζάκυνθο απολύθηκαν χωρίς να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, καθώς για τους 6 μήνες που προσλήφθηκαν πληρώνονταν κάθε μήνα μόνο έναντι τα μισά περίπου χρήματα. Οι υπόλοιποι 180 εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Καθαριότητας βιώνουν την ίδια αυθαιρεσία τα δύο τελευταία χρόνια.

Η διοίκηση του Συνδέσμου (αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους του νησιού) αντί να είναι συνεπής στις πληρωμές της και να πει την αλήθεια στο Ζακυνθινό λαό και τους εργαζόμενους για τα χρέη και να διεκδικήσει κρατική επιχορήγηση από αυτά που το κράτος χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφεύγει σε δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, η εν λόγω τράπεζα θέτει και «όρους» για την εξυγίανση του Συνδέσμου Καθαριότητας προκειμένου να κάνει αποδεκτή την αίτηση του δανείου και προτείνει απολύσεις ακόμα 90 εργαζομένων(!).

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) καταγγέλλει τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν επιβάλει στο Σύνδεσμο Καθαριότητας και συμπληρώνει: «Οι αιρετοί τον έχουν μετατρέψει σε εκτροφείο διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας και εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων στην επιχείρηση καθαριότητας αφού οι 60 εργαζόμενοι έχουν φτάσει πλέον τους 240, από τους οποίους κάποιοι περισσεύουν και απολύονται, χωρίς την καταβολή των χρημάτων, καθώς οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας "κάνουν την πάπια"».

Καταλήγοντας, το ΕΚΖ, καλεί τους αρμόδιους να παρέμβουν για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτή τη μεταχείριση και να καταδικάσουν τους υποτακτικούς της χτεσινής και σημερινής κυβέρνησης που διαχειρίζονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΣΟΦΤΕΞ»
Απολύσεις με «πλάτη του υφυπουργού»

Τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ότι «έβαλε πλάτη για να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας με πάνω από 60 εκβιαστικές απολύσεις», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ».

Ενώ, όπως καταγγέλλει το σωματείο, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την ημέρα της 24ωρης απεργίας, την Πέμπτη 23/9/2004, προσποιήθηκε ότι δε γνώριζε τίποτα για το πρόβλημα και υποστήριζε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κλείσει μια τριμερή συνάντηση, την προηγούμενη ημέρα 22/9/2004 είχε συνάντηση με την ίδια την εργοδοσία. «Και αυτό το έλεγε, συνεχίζει το σωματείο, επειδή περίμενε πρώτα να υποκύψουν οι εργαζόμενοι στους εκβιασμούς και μετά στην τριμερή να λέει ότι αφού υπέγραψαν οικειοθελώς, δεν μπορώ να κάνω τίποτα!». Το σωματείο παραθέτει και την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός σε εργαζόμενο, όταν τον ρώτησε «τι να κάνω»: «Υπέγραψε ότι τάχα θέλεις να φύγεις οικειοθελώς και θα σε βάλω στο ΛΑΕΚ!».

Η διοίκηση καταγγέλλει ακόμα την εργοδοσία, που «με γκανγκστερικό τρόπο οργάνωσε την επιχείρηση εξόντωσης των εργαζομένων και την Πέμπτη 23/09/04 το βράδυ 8 με 12 μ.μ., έπαιρναν τηλέφωνο στα σπίτια των εργατών και τους εκβίαζαν με την απειλή του 2%. Εφτασαν στο σημείο να κλείνουν ραντεβού, για να αποσπάσουν την αίτηση στους δρόμους της Αθήνας».

Το σωματείο καταγγέλλει και το δήμαρχο Νέας Περάμου Κ. Φωτίου ότι «συμβούλευε και έστελνε εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους» και σημειώνει: «Κύριε Δήμαρχε, αντί να υπερασπιστείτε τους δημότες σας, γίνατε Δούρειος Ιππος, στην υπηρεσία της πολυεθνικής "BOLTON GROUP", για να περάσουν οι απολύσεις. Ντροπή!».

Τέλος, η διοίκηση του Σωματείου κάνει καθαρό σε κάθε κατεύθυνση ότι τα σχέδια της εργοδοσίας δε σταματάνε εδώ, γι' αυτό και ο αγώνας που μόλις άρχισε θα συνεχιστεί!

ΕΙΝΑΠ ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Να μη λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ

Την αντίθεσή του στο να λειτουργήσει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) το Κέντρο Αποκατάστασης, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην κλινική και δυο συγκροτήματα κατοικιών του Ολυμπιακού χωριού το υπουργείο Υγείας, εκφράζει με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η κλινική του Ολυμπιακού χωριού -τονίζει η ΕΙΝΑΠ- τελειώνει σε λίγες μέρες την αποστολή της. Ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, είχε υποσχεθεί ότι η κλινική αυτή θα γίνει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, αλλά τώρα που πλησιάζει ο χρόνος υλοποίησης της υπόσχεσης, δήλωσε ότι ένα μέρος της θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Αποκατάστασης. Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι συμφωνεί με τη λειτουργία του ως Κέντρου Αποκατάστασης, αφού τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης είναι δυστυχώς είδος εν ανεπαρκεία. «Διαφωνούμε όμως, τονίζει, με τη νομική μορφή ίδρυσής του (ιδιωτικού δικαίου), καθόσον επιτρέπει στον καθένα να πιθανολογεί προθέσεις ιδιωτικοποίησης στο χώρο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας που, αν υπάρχουν, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους».

Η ΕΙΝΑΠ καλεί ακόμα τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση «να λειτουργήσουν επιτέλους το Αττικό Νοσοκομείο. Οσον αφορά τα νοσοκομεία, η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι πρέπει να είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, να διοικούνται από διοικητικά συμβούλια, η σύνθεση των οποίων πρέπει να είναι δημοκρατική και να αποτελείται από εκλεγμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ