ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων προωθεί η ΕΕ

Αλλη μια «παράπλευρη απώλεια» θα έχουμε στην υπόθεση των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στο όνομα πάντα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί την ανεμπόδιστη ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων μεταξύ των χωρών - μελών της για δικαστικές έρευνες και ποινικές διώξεις. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη διήμερη Ατυπη Σύνοδο στη Χάγη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έληξε χτες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην τελική Σύνοδο τον προσεχή Νοέμβρη στις Βρυξέλλες.

Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι ένα ακόμη βήμα στη συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Η θέση για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών υποστηρίχτηκε από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες συνεργάζονται και με τον αρμόδιο ευρωπαϊκό αστυνομικοδικαστικό φορέα Eurojust.

Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας στην Aτυπη Σύνοδο ήταν ένθερμος θιασώτης της δημιουργίας του κοινού πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ - για να χρυσώσει το χάπι - μίλησε και για «κατάλληλη ισορροπία» μεταξύ των αναγκών επιβολής των μέτρων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κοινό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών θα επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, εντοπίζονται και διάφορα προβλήματα που κάνουν επισφαλή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς σ' αυτή την υπόθεση αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των συζητήσεων της Συνόδου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μίλησε για «ομοιόμορφη αντιμετώπιση» από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, ο Γ. Βουλγαράκης μίλησε για την ανάγκη να επιτευχθεί συντονισμένη προσπάθεια στην ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών, ενώ τάχθηκε και υπέρ της δημιουργίας κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στρατόπεδα έξω από το «φρούριο»

Στη δημιουργία πέντε προσωρινών στρατοπέδων προσφύγων στη Βόρεια Αφρική συμφώνησαν, επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Σε αυτά, θα παραμένουν προσωρινά οι πρόσφυγες, έως ότου εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου.

Τα πέντε «κέντρα υποδοχής» προσφύγων - όπως τα χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- θα δημιουργηθούν στην Τυνησία, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία.

Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τη σχετική εισήγηση είχε κάνει συνολικά η Κομισιόν και όχι ένα ή δύο κράτη - μέλη, όπως συνήθως συνέβαινε στο παρελθόν.

Πάντως, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ολλανδική προεδρία θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των «κέντρων υποδοχής» με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

Επίσης, δε γνωστοποιήθηκε πότε θα αρχίσει η δημιουργία των προσωρινών στρατοπέδων προσφύγων, καθώς ορισμένα κράτη - μέλη επιθυμούν την εφαρμογή του σχεδίου, αφότου υπάρξει κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το καθεστώς παροχής ασύλου σε πρόσφυγες.

Αντίθετα, υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία που δηλώνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι «φλέγον» και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ΠΑΤΡΑ
Να αποσυρθούν οι καμεροχαφιέδες

ICON

Ενας εκ των καμεροχαφιέδων, χθες το βράδυ στην Πάτρα, «καταλήφθηκε» από διαδηλωτές, οι οποίοι κρέμασαν ακριβώς από κάτω πανό με την υπογραφή του ΚΚΕ που έγραφε: «Εδώ είναι ο καμεροχαφιές της γειτονιάς μας. Προσοχή: Δεν είναι προσωρινός. Να τον διώξουμε όλοι μαζί».

Μ' αυτήν τη συμβολική και συνάμα ουσιαστική πράξη, απάντησαν εργαζόμενοι και νεολαίοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ κι έστειλαν μήνυμα πως, αν αυτοί οι μηχανισμοί παρακολούθησης δεν αποσυρθούν άμεσα, ο λαός θα αναλάβει δράση, προκειμένου να σταματήσει αυτήν την αντιδημοκρατική και με πολιτικές σκοπιμότητες πρακτική.

Στην προσπάθειά τους οι αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παραταγμένες στο συγκεκριμένο χώρο, να καταστείλουν αυτήν τη συμβολική πράξη, παρεμποδίστηκαν αποφασιστικά από τους διαδηλωτές κι έκαναν πίσω. Αφού ολοκλήρωσαν αυτήν τη συμβολική πράξη, στη συνέχεια πορεύτηκαν ξανά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην πλ. Πίνδου, όπου το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο, 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα, στην πλατεία Γεωργίου, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος, σημείωσε πως «στο επίκεντρο της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η παρακολούθηση, τρομοκράτηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο πως στην πόλη μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα οι καμερο-χαφιέδες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης δε στήθηκε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων όπως έλεγαν, αλλά για την παρακολούθηση του λαϊκού κινήματος».

ΕΚΑ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ
Ζήτησε να κατέβουν και... τέρμα

Με μια απλή ανακοίνωση - καταγγελία για τη συνέχεια της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης, ζητώντας να αποσυνδεθούν οι κάμερες και να προσγειωθεί το «Ζέπελιν» και χωρίς να αποδίδει καμία πολιτική ευθύνη, αρκέστηκε να αντιμετωπίσει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ), στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, τα γενικότερα αντιδημοκρατικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα. Αλλωστε, στο ίδιο πνεύμα συμβιβασμού με τους χαφιεδίστικους μηχανισμούς αστυνόμευσης και παρακολούθησης των εργαζομένων είχε κινηθεί η πλειοψηφία όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να βγάλει κουβέντα, στο όνομα πάντα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σ' αυτά τα πλαίσια, απέρριψαν και το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία προτείνοντας να το υιοθετήσει το ΕΚΑ, με το οποίο καταγγέλλει συγκεκριμένες πολιτικές και τις κυβερνήσεις για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προωθούνται. Συγκεκριμένα το ψήφισμα της ΔΑΣ σημειώνει:

«Να ξηλωθούν οι κάμερες χαφιέδες. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι και οι μηχανισμοί παρακολούθησης. Καταγγέλλουμε το χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία που επέβαλλε η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, βάζοντας σε ενέργεια επιχειρησιακά σχέδια γενικής αστυνόμευσης του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων, με ζώνες απαγόρευσης της κοινωνικής δραστηριότητας και παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες που τοποθέτησε σε όλο το Λεκανοπέδιο και την πτήση του "Ζέπελιν".

Τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης, χαφιεδισμού και ΝΑΤΟικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός, με τους «τρομονόμους» και άλλους αντιδραστικούς νόμους και στρέφονται ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ γι' αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, για τα οποία έχει βαριές ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτά σχεδιάστηκαν όταν ήταν κυβέρνηση. Καλούμε το λαό με τη μαζική πάλη του να σπάσει τα μέτρα αστυνόμευσης και χαφιεδισμού. Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο φαινόμενο που συμβαίνει στο κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων, όπου έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο πρακτόρων Αμερικανών, Ισραηλινών κ.ά. Να φύγει τώρα η χαφιεδοφωλιά των ξένων πρακτόρων από το κτίριο του ΟΤΕ».

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράνομες...

Η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης, χωρίς την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να κρίνει αν η σχετική επεξεργασία είναι σύμφωνη με το νόμο, αποτελούν παραβάσεις του νόμου και επισύρουν κυρώσεις. Αυτά αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση τέτοιων κυκλωμάτων τηλεόρασης είτε από ιδιώτες είτε από φορείς του Δημοσίου είναι παράνομη.

Μετά και από αυτή την ανακοίνωση της Αρχής προκύπτει ότι η διατήρηση των καμερών που είχε τοποθετήσει η ΕΛ.ΑΣ, επικαλούμενη τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πλέον παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας έδωσε την άδεια που της ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να τοποθετηθούν οι κάμερες, και συγκεκριμένα για την περίοδο από 1 Ιούλη έως 4 Οκτώβρη.

Παράλληλα, η Αρχή με απόφασή της το 2000 είχε κρίνει ότι η λειτουργία κλειστού κυκλώματος σε μόνιμη βάση, ακόμη και σε ανοιχτό χώρο, προσβάλει την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή του ατόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ