ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στον ισραηλινο-συριακό διάλογο

Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι συμφώνησαν και για τις δύο τελευταίες φάσεις της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με βήμα σημειωτόν συνεχίζονταν, χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι συνομιλίες στο Σέφερντστάουν της δυτικής Βιρτζίνια, ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα. Τα μηνύματα από το συνεδριακό κέντρο δε μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, εντούτοις κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή, με μία αναπάντεχη εξέλιξη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε διπλή συμφωνία, μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, με την οποία ρυθμίζονται και οι δύο εναπομείνασες φάσεις αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη.

Μάλλον ως αρνητικό δείγμα για την πορεία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ματαιώθηκε το επίσημο δείπνο, που είχε προγραμματιστεί για αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσα στον Εχούντ Μπάρακ, τον Φαρούκ αλ Σάραα και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Αν και δε δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση για τη ματαίωση, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δύο αντιπροσωπείες, παρά την αισιοδοξία και τις θερμές δηλώσεις, δεν πέτυχαν να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις έναρξης σοβαρού διαλόγου, καθώς το Ισραήλ επιμένει να διευθετηθούν πρώτα τα ζητήματα ασφαλείας και να δρομολογηθεί η εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ενώ η Συρία επιμένει στον όρο της αποσαφήνισης των συνόρων, δηλαδή της ισραηλινής αποχώρησης από τα υψώματα του Γκολάν, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την όποια άλλη συνεργασία.

Τόσο ο Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο Φαρούκ αλ Σάραα απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ακόμη και μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις, που είχαν, χθες το πρωί, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμος να παρευρεθεί στις συνομιλίες εφόσον του ζητηθεί» και διευκρίνισε ότι επέλεξε να μην συμμετάσχει, προκειμένου οι δύο συνομιλούσες πλευρές να καταλήξουν μόνες τους σε κάποιο αποτέλεσμα. Ερωτώμενος για το οικονομικό κόστος που μπορεί να έχει για τις ΗΠΑ μια ενδεχόμενη ισραηλινο-συριακή ειρηνευτική συμφωνία, με αφορμή την πληροφορία ότι σε περίπτωση ισραηλινής αποχώρησης από το Γκολάν θα αναπτυχθούν στην περιοχή αμερικανικά στρατεύματα, ο Κλίντον τόνισε ότι όλα θα συζητηθούν στο Κογκρέσο, αλλά εκτίμησε ότι δε θα παρουσιαστούν προβλήματα, καθώς για τις ΗΠΑ «είναι μείζονος σημασίας η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Διπλή συμφωνία - έκπληξη

Ακολουθώντας την εντελώς αντίθετη πορεία, αντιστράφηκε πλήρως το κλίμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Οπως έγινε γνωστό, μετά από ολονύχτιες συζητήσεις, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ και ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέτ Εράν κατέληξαν σε διπλή συμφωνία για την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερακάτ, αργά χθες το βράδυ, επρόκειτο να υπογραφτεί η τελική συμφωνία για τους χάρτες αποχώρησης από το 5% της Δυτικής Οχθης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενώ συμφωνήθηκε και ο τρόπος αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από ένα τελευταίο 6,1% της Δυτικής Οχθης, στις 20 Ιανουαρίου. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ούτε η ισραηλινή ούτε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία διευκρίνισαν πώς ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε οδηγήσει σε τέλμα τις, μεταξύ τους, συνομιλίες για τον τρίτο και τελευταίο γύρο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητούν την παραίτηση του Κολ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οξύνεται η ένταση που επικρατεί στους κόλπους της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης» (CDU), καθώς η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, αφού μετά τις κατηγορίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις και λαδώματα από τον επί δεκαετίες αδιαμφισβήτητο ηγέτη τόσο του κόμματος όσο και της χώρας, τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τώρα εμπλέκεται και ο νυν πρόεδρος Βόλφανγκ Σόιμπλε, με αποτέλεσμα το βασικό κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης να κλυδωνίζεται ισχυρά και να αφήνει άπλετο χώρο στον κυβερνητικό συνασπισμό να επουλώσει τις «πληγές» του από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες του στις αναμετρήσεις όλου του χρόνου.

Πάντως εκτός από τη δικαστική έρευνα που ήδη ξεκίνησε από τη Δευτέρα, ο Χέλμουτ Κολ έχει να αντιμετωπίσει και διάφορα ηγετικά στελέχη του ίδιου του κόμματός του, που έφτασαν να ζητούν και την παραίτησή του από το Κοινοβούλιo. Ο Μίκαελ Λούθερ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης», δήλωσε ξεκάθαρα ότι «είναι η ώρα για αλλαγές. Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν ο Χέλμουτ Κολ αποφάσιζε να κάνει εθελούσια έξοδο από την πολιτική ζωή της χώρας». Ενώ ο ίδιος σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Λαϊπσίγκερ Φολκς Τσάιτουνγκ» δήλωσε ότι αν ο Κολ παραιτηθεί «οικειοθελώς», η CDU θα μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν είναι άλλος από το να ασκεί κριτική και έλεγχο στο κυβερνητικό έργο παρά να επικεντρώνεται αυτιστικά στα δικά της προβλήματα.

Αλλο ένα επεισόδιο λοιπόν στο «σίριαλ» της σκανδαλολογίας που πλήττει με δριμύτητα τη γερμανική πολιτική σκηνή, μετά την παραδοχή του Χέλμουτ Κολ ότι κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων που βρισκόταν στην ηγεσία της CDU, παραβίασε το νόμο αποδεχόμενος μυστικά χρηματοδοτήσεις και χορηγίες από τράπεζες, μεγάλες εταιρίες και βιομηχάνους, ενώ ήταν στην κυβέρνηση της χώρας. Πάντως, ο ίδιος ο Κολ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της χώρας, ειδικά τώρα που πλήττεται θανάσιμα η υστεροφημία του, αλλά και κηλιδώνεται όλο το έργο του «αρχιτέκτονα της ενοποίησης των δύο Γερμανιών», όπως έχει χαρακτηριστεί.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

Τα βαγόνια των τρένων παραδομένα στις φλόγες

Associated Press

Τα βαγόνια των τρένων παραδομένα στις φλόγες
ΟΣΛΟ.-

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 23 τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών κοντά στην πόλη Ρένα, περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Οσλο.

Αυτός είναι και ο πρώτος προσωρινός απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, μετά τη σύγκρουση των τρένων - που σημειώθηκε χτες στις 13.35 τοπική ώρα - στο σιδηροδρομικό σταθμό Αστα στην πόλη Χέντμαρκ της Κεντρικής Νορβηγίας. Ουδείς ακόμη γνωρίζει τον τελικό απολογισμό καθώς κατά τη σύγκρουση η μία αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και κατόπιν έπιασε φωτιά, παγιδεύοντας πιθανά αρκετούς από τους επιβάτες στα διαλυμένα και φλεγόμενα βαγόνια.

«Στις φλόγες τυλίχτηκαν δύο με τρία βαγόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μάρτυρας, ενώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του νορβηγικού τηλεοπτικού καναλιού NRK, που μετέβη επιτόπου, «υπάρχουν άτομα παγιδευμένα στα φλεγόμενα βαγόνια». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 96 επιβάτες.

Στην περιοχή του δυστυχήματος έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία, καθώς επίσης και τέσσερα ελικόπτερα και δέκα ασθενοφόρα για να παράσχουν πρώτες βοήθειες και τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Λάθος... εκ παραδρομής

Εν τη ρύμη του λόγου, ενίοτε, ξεφεύγουν λέξεις ή χαρακτηρισμοί, τους οποίους ο λέγων ή ο γράφων δε σημαίνει απαραίτητα πως τους υιοθετεί. Οπερ συνέβη πρόσφατα σε άρθρο συνεργάτη του «Ρ», στο οποίο εκ παραδρομής -και μόνον...- γράφηκε μεταξύ άλλων πως η πολιτική της κυβέρνησης... «μετατρέπει εξ αντικειμένου τους Ελληνες σε σύγχρονους κιοτήδες με την ψυχολογία του δουλοπάροικου και της Φιλιππινέζας». Η τελευταία, άστοχη, λέξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, που διαμαρτυρήθηκε σε ανακοίνωσή του για τον «εξαιρετικά υποτιμητικό τρόπο» αναφοράς στις Φιλιππινέζες. Η επισήμανση της οργάνωσης πως και οι Φιλιππινέζες «έχουν τόση αξιοπρέπεια όσο και όλες οι Ελληνίδες και Ελληνες εργαζόμενοι» μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους... μόνον που -ας μην ξεχνάμε- τα λάθη γίνονται από τους ανθρώπους...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μανιασμένες θύελλες πλήττουν τη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο βαρύς χειμώνας χτυπά με ένταση όλη την επικράτεια της Ευρώπης, από βορρά σε νότο και από ανατολή σε δύση, χωρίς να κάνει διακρίσεις ή να έχει ιδαίτερες προτιμήσεις.

Ετσι, μετά την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που ήδη έχουν νοιώσει τα σουβλερά δόντια της βαρυχειμωνιάς, σειρά της Μεγάλης Βρετανίας. Από τη Δευτέρα το βράδυ, πολύ σφοδρές θύελλες πλήττουν τη Σκοτία, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σφοδρές βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από ισχυρότατους θυελλώδεις ανέμους, η ταχύτητα των οποίων ξεπερνά τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, σαρώνουν τη Βόρεια Σκοτία, και περισσότερα απο 10.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από τις θύελλες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο Σέτλαντ, στο Ορκνι, στις Δυτικές Νήσους και στην περιοχή των Χάιλαντς.

Παράλληλα, τα προβλήματα στην προσέγγιση στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία ιδιαίτερα στις Δυτικές Νήσους και στα βόρεια νησιά του Ορκνι σημαίνουν ότι οι κάτοικοι θα μείνουν χωρίς προμήθειες τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Κρίνεται για «ανθρωπιστικούς λόγους»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ-

Μία ακόμη ημέρα κρίσης, η σημερινή, για τον πρώην χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται κατ' οίκον περιορισμό στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, από την ημέρα της σύλληψής του, στις 18 Οκτωβρίου του 1998.

Ημέρα κρίσης, πιθανά, καθώς σήμερα, ο πρώην δικτάτορας θα εξεταστεί στο Λονδίνο εκ νέου από γιατρό, ο οποίος θα καθορίσει, αν ο Πινοτσέτ είναι σε θέση να εκδοθεί στην Ισπανία, για να δικαστεί εκεί ή πρέπει, για λόγους υγείας, να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή η εξέταση γίνεται μετά από εντολή του, Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τζακ Στρο, αφού δέχτηκε αίτημα της χιλιανής κυβέρνησης να γίνει η νέα ιατρική εξέταση, αφού εκεί εντοπίζονται όλες οι ελπίδες της χιλιανής κυβέρνησης για να επιτύχει την απελευθέρωση του Πινοτσέτ, αφού, όπως υποστηρίζει ότι «για λόγους ανθρωπιστικούς» πρέπει ο 84χρονος πρώην δικτάτορας να αφεθεί ελεύθερος.

Εξάλλου χτες, ο Χιλιανός πρόεδρος, Εντουάρντο Φρέι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση του κρατούμενου επί 14 μήνες στη Βρετανία Αουγκούστο Πινοτσέτ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να βρεθεί μία λύση για την κατάσταση του Πινοτσέτ, για να επιστρέψει στη Χιλή, για να δικαστεί εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος, που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό πριν να λήξει η δική του προεδρική θητεία φέτος στις 11 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 8 Οκτωβρίου του 1999, βρετανική δικαστική αρχή είχε επιτρέψει την έκδοση στην Ισπανία του Πινοτσέτ. Ενώ στο αμιγώς νομικό πεδίο αναμένεται οι συνήγοροι του Χιλιανού στρατηγού να εφεσιβάλουν προσεχώς αυτήν την απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ