Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στον ισραηλινο-συριακό διάλογο

Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι συμφώνησαν και για τις δύο τελευταίες φάσεις της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με βήμα σημειωτόν συνεχίζονταν, χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι συνομιλίες στο Σέφερντστάουν της δυτικής Βιρτζίνια, ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα. Τα μηνύματα από το συνεδριακό κέντρο δε μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, εντούτοις κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή, με μία αναπάντεχη εξέλιξη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε διπλή συμφωνία, μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, με την οποία ρυθμίζονται και οι δύο εναπομείνασες φάσεις αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη.

Μάλλον ως αρνητικό δείγμα για την πορεία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ματαιώθηκε το επίσημο δείπνο, που είχε προγραμματιστεί για αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσα στον Εχούντ Μπάρακ, τον Φαρούκ αλ Σάραα και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Αν και δε δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση για τη ματαίωση, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δύο αντιπροσωπείες, παρά την αισιοδοξία και τις θερμές δηλώσεις, δεν πέτυχαν να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις έναρξης σοβαρού διαλόγου, καθώς το Ισραήλ επιμένει να διευθετηθούν πρώτα τα ζητήματα ασφαλείας και να δρομολογηθεί η εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ενώ η Συρία επιμένει στον όρο της αποσαφήνισης των συνόρων, δηλαδή της ισραηλινής αποχώρησης από τα υψώματα του Γκολάν, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την όποια άλλη συνεργασία.

Τόσο ο Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο Φαρούκ αλ Σάραα απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ακόμη και μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις, που είχαν, χθες το πρωί, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμος να παρευρεθεί στις συνομιλίες εφόσον του ζητηθεί» και διευκρίνισε ότι επέλεξε να μην συμμετάσχει, προκειμένου οι δύο συνομιλούσες πλευρές να καταλήξουν μόνες τους σε κάποιο αποτέλεσμα. Ερωτώμενος για το οικονομικό κόστος που μπορεί να έχει για τις ΗΠΑ μια ενδεχόμενη ισραηλινο-συριακή ειρηνευτική συμφωνία, με αφορμή την πληροφορία ότι σε περίπτωση ισραηλινής αποχώρησης από το Γκολάν θα αναπτυχθούν στην περιοχή αμερικανικά στρατεύματα, ο Κλίντον τόνισε ότι όλα θα συζητηθούν στο Κογκρέσο, αλλά εκτίμησε ότι δε θα παρουσιαστούν προβλήματα, καθώς για τις ΗΠΑ «είναι μείζονος σημασίας η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Διπλή συμφωνία - έκπληξη

Ακολουθώντας την εντελώς αντίθετη πορεία, αντιστράφηκε πλήρως το κλίμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Οπως έγινε γνωστό, μετά από ολονύχτιες συζητήσεις, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ και ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέτ Εράν κατέληξαν σε διπλή συμφωνία για την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερακάτ, αργά χθες το βράδυ, επρόκειτο να υπογραφτεί η τελική συμφωνία για τους χάρτες αποχώρησης από το 5% της Δυτικής Οχθης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενώ συμφωνήθηκε και ο τρόπος αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από ένα τελευταίο 6,1% της Δυτικής Οχθης, στις 20 Ιανουαρίου. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ούτε η ισραηλινή ούτε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία διευκρίνισαν πώς ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε οδηγήσει σε τέλμα τις, μεταξύ τους, συνομιλίες για τον τρίτο και τελευταίο γύρο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ