ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Ευχαριστίες και αδράνεια από την ΕΣΑΕΑ

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑμΕΑ προβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αναπήρων

Eurokinissi

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑμΕΑ προβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αναπήρων
Η αναντιστοιχία ανάμεσα στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι οικογένειές τους στη χώρα μας και την αδράνεια της συμβιβασμένης με την κυρίαρχη πολιτική Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), για την επίλυσή τους, αναδείχτηκε και χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ.

Η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ, στα πλαίσια του δικομματικού παιχνιδιού, έδωσε συνέντευξη για θέματα, όπως η πρόσβαση, η παιδεία και η ανεργία που μαστίζει το χώρο των αναπήρων. Αλλά ξεκίνησε τη συνέντευξη, μοιράζοντας ευχαριστίες στον Κ. Σημίτη, στον Κ. Καραμανλή, στον «Αθήνα 2004», που έκαναν πραγματικότητα την Παραολυμπιάδα, που «δημιούργησε ένα νέο τοπίο για την αναπηρία στη χώρα μας»! Η ΕΣΑΕΑ αναφέρθηκε στο ...αξιόλογο έργο της προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και απλώς ψέλλισε ότι γενικά οι πόλεις δεν είναι προσβάσιμες στα ΑμΕΑ.

Ζήτησε, ακόμα, την ενεργοποίηση του νόμου 2643/98 για τις προσλήψεις αναπήρων, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των αναπήρων και έχει αποδειχτεί πραγματική κοροϊδία. Η ΕΣΑΕΑ «ξέχασε» ότι ο νόμος ενεργοποιήθηκε μόνο προεκλογικά και προσλήφθηκαν επί της ουσίας ελάχιστοι ανάπηροι. Τώρα, με τη σειρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα ότι θα κάνει τροποποιήσεις στο νόμο, δεν προχωράει στην προκήρυξη των θέσεων.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ επικέντρωσε κυρίως στα ζητήματα της δυνατότητας των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους να φοιτούν στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ρατσιστική την απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δεν επιτρέπει την, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, εγγραφή φοιτητών με ειδικές ανάγκες σε συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου. Η απόφαση πάρθηκε το 2002, αλλά η ΕΣΑΕΑ ενημερώθηκε γι' αυτή με αφορμή την άρνηση του Αριστοτέλειου σε νέο με κινητικές αναπηρίες να εγγραφεί στο Τμήμα Πληροφορικής.

Τέλος, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Μ. Κουτσίκου για τις μετεγγραφές φοιτητών. Και ζήτησε να γίνεται μετεγγραφή φοιτητών που έχουν έστω και τον ένα γονιό με αναπηρία - βάσει των ανακοινώσεων πρέπει να έχουν αναπηρία και οι δυο γονείς - αλλά και για φοιτητές που έχουν αδερφή ή αδερφό με αναπηρία.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν

Σε συγκέντρωσης αλληλεγγύης, την Παρασκευή έξω από τον Αρειο Πάγο, στις 8.30 το πρωί, για να μην εκδοθεί ο Κούρδος αγωνιστής Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. Την ώρα της συγκέντρωσης θα εκδικάζεται η υπόθεση του αγωνιστή.

Το ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωσή του, τονίζει πως «συνεχίζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του προς τον Ταϊλάν, που εδώ και 6 μήνες κρατείται στη φυλακή, εξαιτίας της αγωνιστικής στάσης και δράσης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του».

Ο Κούρδος αγωνιστής καταζητείται από τις γερμανικές αρχές ως τρομοκράτης, για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κόμμα», αριστερή οργάνωση με αγωνιστική δράση στην Τουρκία, της οποίας πολλά μέλη είναι φυλακισμένα στα «Λευκά Κελιά». Υπενθυμίζεται πως ο Ταϊλάν καταδικάστηκε από τις ελληνικές αρχές, επειδή το Μάρτη του 2004 βοήθησε τρεις διωκόμενους να μπουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Συνεδριάζει η Ιεραρχία

Δυναμική θέση στο ...χάρτη των «θεολογικών διαλόγων», διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδας ως Ορθόδοξη, αλλά και ως αυτοκέφαλη τοπική Εκκλησία. Το στίγμα δόθηκε και στη χτεσινή εισήγηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς την τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας, με ρητορικές ερωτήσεις του τύπου «θα προβάλλουμε προς τον κόσμο και δη προς την Ευρώπη την ελληνική Ορθοδοξία;», «θα επιδιώξουμε συνεργασία με δυνάμεις καθαρά εκκλησιαστικές και θρησκευτικές;».

Στο «πνεύμα» των παραπάνω, φαίνεται ότι εντάσσεται και η συζήτηση την τελευταία μέρα της Συνόδου (ή σε έκτακτη σύγκλησή της), περί της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Βατικανό. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε αυστηρά για όσους στην τελευταία Σύνοδο της Ιεραρχίας μίλησαν περί «απεμπόλησης των δικαιωμάτων της Εκκλησίας», στο θέμα σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπενθυμίζοντάς τους, ανάμεσα σε στ' άλλα, ότι «όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συνοδικώς».

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο ...μεταολυμπιακό πρόγραμμα, των σχέσεων Εκκλησίας - κυβέρνησης, λέγοντας ότι τίποτα δεν έχει λησμονηθεί ή εγκαταλειφθεί απ' όσα προ των εκλογών, γραπτώς και με υπομνήματα, είχε υποβάλει η Εκκλησία προς το σημερινό πρωθυπουργό. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος είπε: «Βλέπετε να θέτει κανείς θέμα ταυτοτήτων;».

ΑΛΜΥΡΟΣ
Ακύρωση της αποπομπής ζητάει ο πρώην δήμαρχος

Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με την οποία κηρύχτηκε έκπτωτος από το αξίωμά του, ζητάει ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Σπ. Ράππος, με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο Σπ. Ράπτης κατηγορείται ότι το Μάρτη του 2004, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του, προσπάθησε να έρθει σε ερωτική συνεύρεση με γυναίκα, στην οποία υποσχέθηκε να βρει δουλιά σε ιδιωτική επιχείρηση. Επίσης, λόγω της δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση, θα υπήρχαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Δήμου Αλμυρού και αυτός ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος παύθηκε των καθηκόντων του.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο από εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού. Στην προσφυγή του, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο της βιντεοκασέτας που λήφθηκε με κρυφή κάμερα δεν αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και πως η αποπομπή του δε στηρίζεται σε καμία άλλη μαρτυρική κατάθεση.

Αντιστασιακή Εκδήλωση

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο που έγινε το μπλόκο, στο Περιστέρι (Τζον Κένεντι και Δαμασκηνού), η ΠΕΑΕΑ Περιστεριού και το Παράρτημα του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές στο Μπλόκο Περιστεριού (στις 6.7.1944 στο Λόφο Αξιωματικών) από τους γερμανοφασίστες και τους ταγματασφαλίτες.

Ποινικά υπόλογη η «Θέμις Κατασκευαστική»

Για κακουργήματα και πλημμελήματα διώκονται οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Θέμις Κατασκευαστική», που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντα Οικονόμου άσκησε δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και απιστία και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων στους υπευθύνους της εταιρίας την περίοδο 2000 - 2002.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή.

Υπενθυμίζουμε ότι την υπόθεση είχε διαβιβάσει τον περασμένο Μάη, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος με τη σειρά του τη διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε κακοδιαχείριση χρημάτων που αφορούσαν τόσο σε καθυστερήσεις και κακοτεχνίες στην περάτωση έργων δικαστικών μεγάρων και φυλακών, όσο και για υπερβάσεις του κόστους των έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ