Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Ευχαριστίες και αδράνεια από την ΕΣΑΕΑ

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑμΕΑ προβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αναπήρων

Eurokinissi

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑμΕΑ προβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αναπήρων
Η αναντιστοιχία ανάμεσα στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι οικογένειές τους στη χώρα μας και την αδράνεια της συμβιβασμένης με την κυρίαρχη πολιτική Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), για την επίλυσή τους, αναδείχτηκε και χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ.

Η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ, στα πλαίσια του δικομματικού παιχνιδιού, έδωσε συνέντευξη για θέματα, όπως η πρόσβαση, η παιδεία και η ανεργία που μαστίζει το χώρο των αναπήρων. Αλλά ξεκίνησε τη συνέντευξη, μοιράζοντας ευχαριστίες στον Κ. Σημίτη, στον Κ. Καραμανλή, στον «Αθήνα 2004», που έκαναν πραγματικότητα την Παραολυμπιάδα, που «δημιούργησε ένα νέο τοπίο για την αναπηρία στη χώρα μας»! Η ΕΣΑΕΑ αναφέρθηκε στο ...αξιόλογο έργο της προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και απλώς ψέλλισε ότι γενικά οι πόλεις δεν είναι προσβάσιμες στα ΑμΕΑ.

Ζήτησε, ακόμα, την ενεργοποίηση του νόμου 2643/98 για τις προσλήψεις αναπήρων, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των αναπήρων και έχει αποδειχτεί πραγματική κοροϊδία. Η ΕΣΑΕΑ «ξέχασε» ότι ο νόμος ενεργοποιήθηκε μόνο προεκλογικά και προσλήφθηκαν επί της ουσίας ελάχιστοι ανάπηροι. Τώρα, με τη σειρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα ότι θα κάνει τροποποιήσεις στο νόμο, δεν προχωράει στην προκήρυξη των θέσεων.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ επικέντρωσε κυρίως στα ζητήματα της δυνατότητας των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους να φοιτούν στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ρατσιστική την απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δεν επιτρέπει την, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, εγγραφή φοιτητών με ειδικές ανάγκες σε συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου. Η απόφαση πάρθηκε το 2002, αλλά η ΕΣΑΕΑ ενημερώθηκε γι' αυτή με αφορμή την άρνηση του Αριστοτέλειου σε νέο με κινητικές αναπηρίες να εγγραφεί στο Τμήμα Πληροφορικής.

Τέλος, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Μ. Κουτσίκου για τις μετεγγραφές φοιτητών. Και ζήτησε να γίνεται μετεγγραφή φοιτητών που έχουν έστω και τον ένα γονιό με αναπηρία - βάσει των ανακοινώσεων πρέπει να έχουν αναπηρία και οι δυο γονείς - αλλά και για φοιτητές που έχουν αδερφή ή αδερφό με αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ