Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σκοπιμότητες εμποδίζουν την πληρωμή των εργαζόμενων
  • Η ασφαλιστική ενημερότητα εκδόθηκε, τα χρήματα εξασφαλίστηκαν, αλλά χτες η ταμειακή υπηρεσία αρνήθηκε να εκτελέσει γραπτή εντολή του δημάρχου για πληρωμή των εργαζόμενων
  • Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Από κινητοποίηση των Νικαιωτών στο υπουργείο Εσωτερικών, που διοργάνωσε η δημοτική αρχή, για την επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του Δήμου
Από κινητοποίηση των Νικαιωτών στο υπουργείο Εσωτερικών, που διοργάνωσε η δημοτική αρχή, για την επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του Δήμου
Παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά η αγωνιστική αρχή του Δήμου Νίκαιας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και να εξασφαλίσει τα αναγκαία ποσά, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, ούτε και χτες αυτό κατέστη δυνατό. Ενώ εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ που ήταν απαραίτητη, βρέθηκαν τα χρήματα και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος έδωσε γραπτή εντολή στην ταμειακή υπηρεσία να προχωρήσει στις πληρωμές, η τελευταία δεν το έκανε, προβάλλοντας νομικά κωλύματα.

Για να αποδειχτεί έτσι ότι δεν είναι μόνο η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού που στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους και ευνοεί την καταχρηστική πολιτική προσλήψεων με αποτέλεσμα τα οικονομικά αδιέξοδα των Δήμων, όπως της Νίκαιας, αλλά ότι στην υπόθεση αυτή παίζουν ρόλο και διάφοροι μηχανισμοί και οι σκοπιμότητές τους. Που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τους δημότες και επιχειρούν να μετατοπίζουν τις ευθύνες και να δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος της αγωνιστικής δημοτικής αρχής.

Από την περασμένη Δευτέρα, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο, γίνεται επίσχεση εργασίας με αίτημα την καταβολή των υπερωριών και των αναδρομικών. Σε κινητοποίηση βρίσκονται, επίσης, και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, στους οποίους οφείλονται τα δεδουλευμένα περίπου 4,5 μηνών. Χτες, μπορούσε να γίνει η πληρωμή τους. Οι υπεύθυνοι των ταμειακών υπηρεσιών αρνήθηκαν να εκτελέσουν γραπτή εντολή του δημάρχου.

Για την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση του Συλλόγου των εργαζομένων, με μια εύγλωττη σιωπή, δεν πήρε καμία θέση.

Ανακοίνωση του Δήμου

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας αναφερόμενη στο πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμών των με ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων, με ανακοίνωσή της επισημαίνει τις συνέπειες παλαιότερων τακτικών και επιλογών, που δυστυχώς και σήμερα συνεχίζονται και βιώνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Επισημαίνει συγκεκριμένα:

«Η γνωστή πολιτική, που από τη μια στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους και από την άλλη ευνοεί την καταχρηστική πολιτική προσλήψεων με κουτσουρεμένα, μάλιστα, εργασιακά δικαιώματα, έχει σαν αποτέλεσμα το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος της Νίκαιας.

Υπενθυμίζουμε πως σε κινητοποίηση βρίσκονται τόσο οι υπάλληλοι του δήμου για την καταβολή των υπερωριών και των αναδρομικών, όσο και αυτοί της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΤΕΟΠΑΝ για τα δεδουλευμένα 4,5 μηνών περίπου μηνών που τους οφείλονται.

Μετά από εντολή της Διοίκησης εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου η διαδικασία για να καταβληθούν τα αναδρομικά και οι υπερωρίες. Ομως, το πρόβλημα της καθυστέρησης είναι καθαρά ταμειακό, αφού κάθε μήνα ακόμα και η τακτική μισθοδοσία γίνεται με μεγάλη δυσκολία μια και τα ποσά που απαιτούνται γι' αυτήν υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνολικά έσοδα του Δήμου.

Αντίθετα, τα χρήματα των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης που απασχολεί περίπου 150 εργαζόμενους, με ασφαλιστικά μέτρα, ΑμΕΑ και μόνιμους, υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου, αλλά εξαιτίας των χρεών της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σ' αυτήν, αφού δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα».

Σταθερά υπέρ των εργαζομένων

Η διοίκηση του Δήμου, συνεχίζει η ανακοίνωση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει σταθερά υπερασπιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τα αιτήματά τους και ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με δεδουλευμένα.

Αντιμετωπίζει τα δίκαια οικονομικά αιτήματα σαν πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα. Γι' αυτό εδώ και καιρό έχει κινήσει γη και ουρανό, προκειμένου να διασφαλιστούν τα χρήματα των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους κινούνται στα όρια της εξαθλίωσης και της απελπισίας χωρίς να έχουν οι ίδιοι την παραμικρή ευθύνη.

Εγκαιρα, σταθερά και επίμονα ξεδίπλωσε μια πολύμορφη προσπάθεια για τη διεκδίκηση οικονομικών πόρων που θα διασφαλίζουν τη μισθοδοσία του προσωπικού. Προσπάθεια όμως την οποία δε στήριξε ούτε μια φορά το Σωματείο των Εργαζομένων, που στρέφει μέχρι και σήμερα τα πυρά του αποκλειστικά στη διοίκηση του Δήμου και αποφεύγει να στραφεί ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκανε και με την προηγούμενη.

Η σημερινή πολιτική που εφαρμόζεται πιστά, παρά την εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία, περιορίζει συστηματικά τους πόρους και ταυτόχρονα μεταφέρει όλο και περισσότερες κρατικές αρμοδιότητες στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης. Φρόντισε, όμως, παράλληλα να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που απελευθερώνει τους Δήμους, ώστε να κινηθούν με τους όρους της «ελεύθερης αγοράς», προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική

Ομως, συνεχίζει η ανακοίνωση, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Νίκαιας αντιστέκεται με όλα τα μέσα σ' αυτές τις κατευθύνσεις.

  • Εναντιώθηκε σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και «αξιοποίησης» της δημοτικής περιουσίας με σκοπό το κέρδος.
  • Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτών σε βάρος του Δήμου και των δημοτών.
  • Δεν επέβαλε φόρους και κράτησε τα δημοτικά τέλη με 0% αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναγνωρίζει τις ευθύνες της απέναντι στους δημότες για το έργο που πρέπει να γίνει, δεσμεύτηκε να είναι με κάθε τρόπο συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα σε εκείνους που, είτε με τη μορφή επιδοτούμενων και με ημερομηνία λήξης προγραμμάτων όπως είναι τα ΑμΕΑ, είτε με τη μορφή ασφαλιστικών μέτρων, όπως είναι οι σημερινοί συμβασιούχοι της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, παραμένουν όμηροι της ίδιας πολιτικής που δημιούργησε και αναπαράγει το πρόβλημα «μισή ανεργία - μισή δουλιά - μισός μισθός - εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια - άγνωστο μέλλον». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το Προεδρικό Διάταγμα για τη «μονιμοποίηση» των συμβασιούχων που αφού πετάξει στο δρόμο την πλειοψηφία τους, για τους υπόλοιπους «τυχερούς» δεν προβλέπει κονδύλια για τους μισθούς τους.

Κοινός αγώνας δημοτικής αρχής - εργαζόμενων

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η δουλιά και η προσφορά των εργαζομένων, πρέπει να αμείβεται και μάλιστα χωρίς καμιά καθυστέρηση. Αυτή την αυτονόητη παραδοχή δεν έχει σκοπό να την παραβιάσει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Νίκαιας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, για να σταθεί συνεπής απέναντι στους εργαζόμενους που απασχολεί και να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους.

Ομως, επειδή όλα δείχνουν ότι θα βρεθούμε και στο μέλλον αντιμέτωποι με το ίδιο ή ανάλογο πρόβλημα, για να γίνουν οι διεκδικήσεις του Δήμου πιο αποτελεσματικές, πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να κατευθύνουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτούς που έχουν τη βασική ευθύνη, ενάντια σε όποια κυβέρνηση σχεδιάζει, υλοποιεί και διαιωνίζει την πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ